Marți, 11 decembrie 2018, de la ora 18.30, Institutul Cultural Român Budapesta organizează, în sălile de expoziție de la sediul său, din strada Izsó nr. 5, vernisajul expoziției de sculptură a artistului Ingo Glass. Expoziția va fi vernisată de prof. univ. dr. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea și de istoricul de artă Vasile Duda. Acesta, sub îndrumarea profesorului Aurel Chiriac a susținut la Timișoara, anul acesta, teza de doctorat: „Ingo Glass – Form, Color, Light, Space”. În cadrul vernisajului, domnul Vasile Duda va susține prelegerea cu același titlu.
Ingo Glass, sculptor şi istoric de artă, originar din Timişoara, absolvent al Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj, este una dintre personalităţile artistice ale neoconstructivismului și ale abstracționismului european. Este unul dintre fondatorii Muzeului de Artă Vizuală din Galaţi, unde în perioada 1967-1971 a fost consilier știintific. În perioada 1976-1978 a fost consilier artistic la Casa de Cultură Friedrich Schiller din București, apoi asistent la Institutul de Arte Plastice „N. Grigorescu”, din București. A emigrat, forțat, la München în 1979, astfel având şansa să evolueze într-un mediu internațional și să cunoască personalități precum: Joseph Beuys, Norbert Kricke sau Jean Tinguely.
Opera lui Ingo Glass poate fi interpretată din perspectiva reflecțiilor intelectuale ale artistului. Performanța tehnică, echilibrul cromatic și compozițional, dimensiunea estetică, toate sugerează interesul pentru construirea unui limbaj propriu. În spatele formelor elaborate de sculptor există întotdeauna o cercetare teoretică. Adaptabilitatea, versatilitatea și independența formelor create de artist atestă referința unei modernități conceptuale. Prin calitatea concretă a formelor geometrice, prin claritatea cromatică a celor trei culori primare: galben, roșu și albastru, sculpturile lui Ingo Glass devin vehicul al conceptelor artistice moderne specifice avangardei europene, sugerând înrudiri stilistice cu artiști precum: Johannes Itten, Wassily Kandinsky, Paul Klee, Oskar Schlemmer, László Moholy-Nagy sau Marcel Breuer. Reperele sale culturale sunt foarte bogate şi sculptorul foloseşte în dialectica sa inovativă câteva direcţii conceptuale, specifice artei moderne: abstractizarea concret-geometrică, inaugurată de viziunea lui Constantin Brâncuşi, precum şi caracterul internaţional, integrator al şcolii de la Bauhaus.
„Ingo Glass se numără printre artiştii care activează în interesul spiritului european, promovând cunoaşterea şi circulaţia valorilor culturale locale, peste graniţele naţionale. Cetăţeanul european Ingo Glass este prezent în viaţa culturală a României, Ungariei şi Germaniei, poartă cu sine spiritul unei generaţii care şi-a dorit o civilizaţie a armoniei şi înţelegerii umane în marea familie a artei şi culturii universale.” Vasile Duda:Ingo Glass – Formă – Culoare – Lumină – Spaţiu.
Dintre expoziţiile mai recente ale artistului Ingo Glass amintim:
– 2015 Germania – Galeria „M Beck” a Muzeului Römer din Schwedenhof
– 2014-2015 Ungaria – „Művészet Malom” din Szentendre
– 2014 România – Complexul Muzeal Judeţean Bistriţa-Năsăud
– 2013 Elveţia – Galeria „il Tesoro”
– 2011 Ungaria – Muzeul Vasarely
Aurel Chiriac este director general al Muzeului Ţării Crişurilor, cercetător științific I, profesor universitar la Universitatea Oradea. Este autorul a numeroase volume și studii de istoria artei, privitoare la pictura de cult din nord-vestul României (sec. XIV–XIX), obiecte de cult, meșteșugurile ţărăneşti din Bihor, arhitectura din nord-vestul României între secolele XII-XIX, precum și lucrări de arta plastică contemporană.
Vasile Duda este istoric de artă, profesor de istoria artelor plastice și arhitectură la Liceul de Arte „Corneliu Baba” din Bistrița. A studiat istoria artelor la Cluj și a urmat studii doctorale la Timișoara, cu o cercetare axată pe opera artistului Ingo Glass și pe relațiile teoretice dintre formele de bază și culorile primare. A publicat numeroase albume de artă, dedicate artiștilor plastici contemporani.
Expoziţia este deschisă publicului în perioada 11 decembrie 2018 – 11 ianuarie 2019, de luni până vineri, în intervalul orar: 10.00-13.00 și 14.00-17.00.