Sala de evenimente a Institutului Cultural Român de la Tel Aviv s-a dovedit neîncăpătoare pentru publicul prezent în data de 13 decembrie 2018 la noul eveniment în cadrul seriei culturale „Cafeneaua Românească”, cu titlul „Noi perspective și orizonturi în literatura română din România și Israel”, organizat în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România.
Programul evenimentului, moderat de Cleopatra Lorințiu, director adjunct al ICR Tel Aviv, a beneficiat de participarea extraordinară a criticului literar Răzvan Voncu, directorul de programe externe al Uniunii Scriitorilor din România și redactor-șef al ziarului „România literară”. Acesta a
susținut un scurt studiu comparativ despre dezvoltarea actuală a literaturii române din perspectiva schimburilor culturale bilaterale dintre cele două țări, cu titlul „Noi perspective și orizonturi în literatura română din România și Israel”.
În intervenția sa, Răzvan Voncu a abordat mai multe aspecte legate de literatura de limbă română actuală, subliniind că „trebuie să citim ceea ce se scrie în limba română, indiferent unde se scrie; trebuie să încercăm să-l integrăm pe omul pe care îl citim în contextul în care crează, să înțelegem în ce cadrul cultural crează el în limba română, pentru că aceste cadre pot să difere foarte mult”. Referindu-se la operele literare de limbă română din Israel, Răzvan Voncu a menționat că primele comentarii ale acestuia la literatura scriitorilor din Israel datează din anii ’90 și a reiterat valoarea și importanța literară a acesteia, în contexul fenomenului de „dezumanizare a culturii” care are loc în Europa la ora actuală.
În introducerea sa la cazul particular al scriitorului Roni Căciularu, Răzvan Voncu, în calitatea sa de critic și jurnalist literar, a ținut să menționeze că de obicei „criticul este doar un Ganymede, un slujitor al zeilor, iar zeii sunt cei care scriu ficțiunea; criticii au menirea de a media în spațiul de valori al ficțiunii”.
În viziunea lui Răzvan Voncu, Roni Căciularu este „un umanist, în sensul clasic al termenului, adică un om care pune în centru omul și problemele sale”. După aprecierea cunoscutului critic literar, pentru Roni Căciularu omul este o problemă a artei, omul este o problemă a gazetăriei, contează amprenta pe care el o lasă în lume.”
Programul serii a continuat cu intervenții despre opera literară a lui Roni Căciularu susținute de Adrian Grauenfels, editor și Nando Mario Varga, jurnalist, în cadrul aceluiași eveniment fiindu-i conferită autorului și legitimația oficială de membru al Uniunii Scriitorilor din România de către Răzvan Voncu, directorul de programe externe al instituției.
Emoționat de audiența culturală prezentă la eveniment, în rândul căreia s-au numărat atât scriitori, cât și profesori universitari și artiști plastici israelieni de origine română, Roni Căciularu și-a exprimat recunoștința și onoarea pentru caracterizarea făcută operei sale literare de către personalități culturale din România și din Israel.
Evenimentul s-a încheiat cu intervenții din public susținute de Jean Steiger, jurnalist și fost corespondent al Radio Europa Liberă în Orientul Mijlociu, istoricul Silviu Sanie, artistul plastic Liana Saxone Horodi, precum și Zoltan Terner, prozator și critic literar.