Joi, 13 decembrie 2018, ora 18.00, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, str. Londra nr. 39, București vă invită să participați la conferința „Stilul cartografic românesc la început de secol XX. O restituire digitală”, susţinută de dr. Cezar Buterez (Facultatea de Geografie, Universitatea Bucureşti).
Acces: pe bază de înscriere, completând formularul de pe site, la pagina dedicată acestei conferințe
Tarif: 5 lei / 2,5 lei pentru studenţi
Prelegerea va dezvălui contextul în care au apărut primele hărți topografice românești realizate de Institutul Geografic al Armatei. Deși inițial s-a resimțit lipsa de unitate artistică în elaborarea foilor de hartă, Institutul a reformat prescripțiile pentru unificarea produsului cartografic. Ceea ce a rezultat reprezintă o operă cu o puternică valoare artistică, alcătuind probabil cel mai impresionant produs al Școlii de Cartografie de la Institutul Geografic.
Folosind tehnici digitale din domeniul sistemelor informaționale geografice, o echipă de studenți în cartografie de la Universitatea din București, condusă de Cezar Buterez, a izbutit reconstituirea stilurilor cartografice amintite. Inițiativa caută să readucă în atenție calitățile artistice ale hărților realizate în așa-numita „idee națională”. Stilurile vor fi puse la dispoziția tuturor celor interesați să construiască reprezentări cartografice proprii care să imite estetica vremii, sau ca model pentru tinerii cartografi aflați în căutare de inspirație.
Cezar Buterez este doctor în geografie umană din 2015 și activează în cadrul Facultății de Geografie – Universitatea din București. Domeniile sale de interes sunt geografia istorică, geografia culturală, toponimia, geo-genealogia, cartografia și sistemele informaționale geografice. Este implicat în mai multe inițiative și proiecte pentru conservarea digitală și accesul liber la hărți și date geografice cu privire la teritoriile locuite de români.
Prelegerea face parte din seria Atlas. Conferințele MNHCV, care se adresează publicului interesat de cartografie.
Accesul la conferință se face în baza înscrierii prin completarea formularului de pe site, de la pagina evenimentului, și a achitării taxei de 5 lei sau 2,5 lei – tarif redus pentru studenți.
Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV) din Bucureşti este printre puținele instituţii culturale cu acest specific din lume. Muzeul deține o colecţie de peste 1000 de lucrări realizate în perioada secolelor XVI – XX, hărţi vechi şi gravuri ce reprezintă în principal provinciile româneşti, state şi regiuni europene, precum şi hărţi astronomice și planuri de oraș. MNHCV își propune să devină mai mult decât un muzeu, să fie un loc de intersecție al artelor, un centru pentru studierea și reconsiderarea istoriei și a geografiilor lumii, atât de către specialiști cât și de către publicul general.