Academicianul Eugen Simion, președintele Secției de literatură și filologie a Academiei Române, este câștigătorul pentru anul 2018 al Medaliei de Aur pentru Filologie ”Alfred Nobel”, acordată de Societatea Internațională de Filologie. Ceremonia de decernare va avea loc la începutul anului 2019 la Palatul Parlamentului European de la Strasbourg și va fi urmată, conform regulamentului, de organizarea unei alte ceremonii în țara de origine a laureatului. De aproape un secol, Societatea Internațională de Filologie acordă, o dată la cinci ani, Medalia de Aur pentru Filologie Alfred Nobel, instituită ca echivalent al Premiului Nobel pentru Literatură, în semn de înaltă recunoaștere a valorii de excepție a lucrărilor în domeniul gramaticii sau criticii și istoriei literare. Ideea creării unui premiu special pentru critici sau cercetători în analiza gramaticii sau literaturii s-a născut odată cu acordarea, în 1927, a Premiului Nobel pentru Literatură filozofului francez Henri Bergson, care nu era nici poet, nici romancier. Astfel, s-a decis ca la fiecare cinci ani, Societatea Internațională de Filologie să acorde, după modelul Medaliei Fields pentru Matematică, o medalie de aur a filologiei în memoria lui Alfred Nobel. Societatea Internațională de Filologie selectează și propune cinci candidați, laureatul fiind decis în urma votului a peste 200 de universități din întreaga lume, membre ale acestei societăți. De-a lungul timpului, între laureații Medaliei de Aur pentru Filologie Alfred Nobel s-au numărat nume prestigioase precum: prințul Nikolai Trubețkoi (1936), lingvistul danez Louis Trolle Hjelmslev (1956), lingvistul Roman Jakobson (1981), semioticianul Yuri Lotman (1991), teoreticianul literar Umberto Eco (2001), sinologul Göran Malmqvist (2011). Începând cu anul 2016, Medalia de Aur se acordă în fiecare an, cel mai recent laureat fiind profesorul Noam Chomsky.
Academician Eugen Simion, laureatul din acest an al Medaliei de Aur pentru Filologie Alfred Nobel, este critic și istoric literar, eseist și editor, profesor de literatură la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A predat cursuri de cultură și civilizație românească la Université Paris IV (Sorbonne) și a fost profesor invitat la Ecole Normale Supérieure de Paris (Fontenay-aux-Roses). Este director al Institutului de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu“ al Academiei Române.
Membru marcant al Academiei Române, titular din 1992, la numai un an după ce a fost ales membru corespondent. În perioada 1998-2006 a fost președinte al Academiei Române. În mandatul său a fost inițiat și inaugurat noul sediu al Bibliotecii Academiei Române. A inițiat și coordonat proiecte fundamentale ale Academiei Române, între care se numără „Dicționarul general al literaturii române“, facsimilarea integrală a manuscriselor lui Mihai Eminescu, colecția, de tip Pléiade, „Opere fundamentale“, din care au apărut peste 200 de volume. Fondator (1999) și președinte al Fundației Naționale pentru Știință și Artă sub egida Academiei Române. În anul 2001 a inițiat Colocviului Internațional „Penser l’Europe“, desfășurat sub patronajul Academiei Române, ajuns la ediția a XVI-a, ce reuneşte anual reprezentanţi ai elitei culturale şi ştiinţifice europene.
Este membru al Academiei Europea (Londra), Academiei Regale de Științe și Litere din Danemarca, al Academiei de Științe Morale și Politice din Franța, al Academiei din Atena și al Academiei de Științe din Moldova.
S-a născut în 1933. Este reputat critic și istoric literar, eseist și editor. A absolvit Facultatea de Filologie din cadrul Universității din București, unde i-a avut profesori pe Tudor Vianu, Alexandru Rosetti și Iorgu Iordan. În 1969, și-a susținut doctoratul cu teza „Eugen Lovinescu, scepticul mântuit“, sub coordonarea lui Șerban Cioculescu. Cercetător în colectivul „Eminescu“ condus de D. Panaitescu-Perpessicius. Profesor de literatură la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A predat cursuri de cultură și civilizație românească la Université Paris IV (Sorbonne) și a fost profesor invitat la Ecole Normale Supérieure de Paris (Fontenay-aux-Roses). Director al Institutului de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu“ al Academiei Române.
Mai rar o veste…minunată!! Un dar de Crăciun! Faptul excepţional merită cunoscut de toată românimea culturală…şi nu numai! Să ne trăiţi întru mulţi ani, Domnule Academician Eugen Simion!
Felicitări, Domnule Profesor! Mi-ați fost asistent din primele dumneavoastră numiri la Cetedra de Literatură, și apor chia suporaveghetor al Grupei 403 din Facultatea de Limba și literatura română, promoția 1964. Vă doresc viață lungă cu continuarea creativă binecuvântată. Angela Djigola-Popescu
O bucurie atât de mare în zile agitate, face cât un cadou neașteptat de Crăciun. O recunoaștere internațională meritată din plin, dar recunoștința cea mai adâncă trebuie să vină – și este – din partea românilor conștienți de contribuția imensă, îndelungată în domeniul istoriei și criticii literare, e editării operelor fundamentale… Am admirat elocința cărturarului, echilibrul, caracterul și personalitatea domnului academician. Sper să funcționeze ca un model de înălțime spirituală și comportare civică.
Ani mulți domnului academician, în deplină sănătate și forță de lucru !
Înaltă considerație, imensă prețuire, admirație și gratitudine Distinsului Profesor care m-a format și ale cărui cărți le-am studiat rând cu rând !
Felicitări ! este cea mai înaltă recunoaștere internațională, alături de cele mai mari nume din sfera Filologiei mondiale, pentru strălucita activitate în domeniul LITERATURII, fapt care ne onorează pe noi toți, românii, și dezvăluie lumii întregi că suntem un popor binecuvântat!
Calde urări de sănătate și tot ce își dorește Domnia sa pentru viitor!
La mulți ani, Domnule Academician!