spot_img

Ziua Națională a României sărbătorită la Luxemburg: recital de excepție al Maestrului Gheorghe Zamfir

Ambasada României în Marele Ducat al Luxemburgului în colaborare cu Institutul Cultural Român Bruxelles sărbătoresc Ziua Națională a României printr-un concert dedicat CENTENARULUI Marii Uniri, în interpretarea renumitului muzician român, Maestrul Gheorghe Zamfir și a instrumentiștilor din orchestra Frații Cazanoi din Republica Moldova. Evenimentul va avea loc miercuri, 28 noiembrie 2018, ora 17:45, la Conservatorul din orașul Luxemburg.

Maestrul Gheorghe Zamfir, acompaniat de virtuozii instrumentiști  Cezar Cazanoi (flaut), Anatol Cazanoi (ţambal), Oleg Laşcu (contrabas), Adrian Sîrbu (vioară) și Iulian Stoica (acordeon), va susține un concert în premieră absolută pe scena prestigioasei instituții muzicale luxemburgheze.

 

Recitalul oferit de Maestrul Gheorghe Zamfir, la ceas aniversar, 100 de ani de la înfăptuirea României Mari, cuprinde bijuterii muzicale din folclorul românesc și din repertoriul internațional, lucrări interpretate cu inegalabil har de cel supranumit „Regele naiului”.

 

”La un secol de la Marea Unire, greu încercați de istorie, românii ar trebui să fie mai uniți ca oricând! Atât românii din granițele actuale, cât și cei din afara lor, au privilegiul de a sărbători împlinirea acestui Centenar, în pace, iar Dumnezeu știe că mulți mai sunt în afară, după ciopârțirea nedreaptă a gliei strămoșești și după exodul de minți și brațe de muncă. Pentru un patriot, să fie contemporan cu acest moment istoric și de sărbătoare națională, este un exercițiu de pozitivism și de speranță! La ceas aniversar, România din sufletul oricărui român nu poate fi decât nemuritoare! La mulți ani, România! La mulți ani, dragii mei români!” Gheorghe Zamfir

 

Gheorghe Zamfir a cucerit aplauzele întregii planete și a revoluționat lumea muzicii. În cei peste 60 de ani de carieră, Maestrul  a compus  peste 300 de lucrări în stil folcloric, cameral, coral, vocal, instrumental și simfonic. A vândut peste 120 de milioane de discuri în întreaga lume, are peste 185 de albume înregistrate și peste 120 de discuri de aur și de platină (dintre care două discuri de aur în Statele Unite, patru discuri de aur în Africa de Sud, patru discuri de platină în Noua Zeelandă, patru discuri de aur în Australia, 15 discuri de platină în Canada, și fapt unic pentru un român, a obținut un disc de aur in Ungaria), alături de nenumărate distincții și onoruri la nivel internațional. A susținut concerte în fața multor președinți de stat, la casele regale din Europa și la Vatican, și a colaborat de-a lungul carierei, cu artiști de renume precum: James Last, Lawrence Foster, Ennio Morricone, Andrea Bocelli, British Chamber Orchestra, dirijorul Seiji Ozawa, André Rieu, Quartet Oxford, Richard Clayderman, Enrico Macias, Nicolae Licareț, Marcel Cellier, Eugene Sarbu, Diane Bish, Nana Mouskouri și alții.

 

Cezar Cazanoi (n. 2 octombrie 1977, Chișinău) a moștenit din familie arta cântatului la instrumentele tradiționale romanești: nai, fluier, caval, ocarină, cimpoi, tilincă. Și-a început studiile la Liceul de Muzică din Chișinău, continuând la Academia de Muzică din Cluj (Transilvania), la clasa de Flaut. A înregistrat numeroase discuri cu Orchestra Națională Radio România, Orchestra Națională Radio Moldova, Filarmonica „Transilvania” – Cluj și Orchestra „Lăutarii” din Chișinău. A colaborat cu artiști precum: Gheorghe Zamfir, Vladimir Cosma, Angela Gheorghiu, Leontina Văduva, Nicolae Botgros, Mahala Rai Banda, Marius Preda, Loredana Groza, Ion Dolănescu, Maria Ciobanu.

 

Anatol Cazanoi (n. 20 februarie 1982, Chișinău) a studiat țambal și pian la Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu” și la Academia de Muzică din Chișinău. A cântat ca solist, la țambal, cu Orchestra Simfonică Radio Chișinău, în cadrul Congresului Mondial al țambaliștilor, interpretând variațiuni pe tema „Tudorițo, nene” de Constantin Arvinte, în premieră absolută. Este invitat de Opera Națională București să interpreteze, la țambal, partitura operei „O scrisoare pierdută”, de Dan Dediu.

 

Oleg Laşcu (n. 17 mai 1985, Chișinău) a urmat școala de Arte „Alexei Starcea” (1994–1999), Colegiul Republican de Muzică „Ștefan Neaga” (2001-2005) și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice „Gavril Muzicescu” (2005-2009). Din 2006 este contrabasist în Orchestra de Muzică Populară „Folclor” a Filarmonicii Naționale de Stat „Serghei Lunchevici”.

 

Adrian Sîrbu (n. 20 iunie 1985, Chișinău) este absolvent al Conservatorului din București și profesor de vioară. A cântat cu numeroase orchestre simfonice din țară, a colaborat cu Orchestra „Lăutarii” din Chișinău, cu trupa „Agurida” și Loredana Groza, Nicolae Botgros, Adriana Antoni, Maria Cârneci, Maria Ciobanu, Ionuț Dolănescu.

 

Iulian Stoica (n. 30 martie 1997, Adjud) este un instrumentist polivalent, a urmat cursuri private de pian timp de 6 ani la Roma, unde a început liceul de muzică. A absolvit Colegiul National de Arta G. Apostu din Bacău. Ca acordeonist și organist s-a dezvoltat autodidact, o perioadă a cântat și la vioară, pentru a-și dezvolta cunoștințele de orchestrație și aranjament muzical.

 

Concertul de la Luxemburg încununează seria de manifestări culturale și de diplomație publică dedicate de Institutul Cultural Român Bruxelles CENTENARULUI Marii Uniri în 2018. Evenimentul face parte din seria de proiecte care marchează Ziua Națională a României în acest an și pe care ICR Bruxelles le organizează la Bruxelles (29 noiembrie) și la Haga (30 noiembrie), în colaborare cu misiunile diplomatice românești din spațiul Benelux.

 

 

Acces: exclusiv pe bază de invitație

Data : Miercuri, 28 noiembrie a.c., ora 17:45

Loc: Conservatorul din Luxemburg, 33 Rue Charles Martel, 2134 Luxemburg

 

Notă pentru ziarişti: informaţii suplimentare şi cereri de interviuri la

ICR Bruxelles::bruxelles@icr.ro

Site internet: www.icr.ro/bruxelles_/

Facebook: ICR Bruxelles

Twitter: @ICRBruxelle

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508