În Anul Centenar al României, Filarmonica „George Enescu” celebrează 150 de ani de existență, iar Ateneul Român 130 de ani de la inaugurare. Este o triplă sărbătoare care se va desfășura de-a lungul întregii stagiuni 2018-2019. Filarmonica „George Enescu”, cea mai importantă și reprezentativă instituție muzicală a României, programează în cadrul acestei „Stagiuni centenare” o serie de concerte, care vor reflecta drumul parcurs de România în ultima sută de ani, o călătorie muzicală împletită cu istoria Filarmonicii și a Ateneului. Seria de concerte – „Concertele Centenarului la Ateneu“ – propune publicului bucureștean o dramaturgie muzicală construită pe cronologia evenimentelor istorice și culturale centenare, cu artiști invitați români și străini de renume internațional. O frescă muzicală, de această dată, completând, în plan sonor, imageria epopeică a picturii lui Costin Petrescu din Sala Mare a Ateneului Român.
În afară de urmărirea în muzică a unei cronologii istorice a decadelor Centenarului României, atât programele din seria „Concertele Centenarului la Ateneu“, cât și întreaga stagiune aniversară, prezintă câteva teme importante, precum „Creația Enesciană” – în cadrul căreia vom interpreta mai multe dintre lucrările simfonice ale Maestrului, „Titani ai muzicii clasice“ – concerte care vor înfățișa atât pe marii interpreți ai vremurilor noastre, cât și pe compozitorii care au fost adevărate puncte de referință culturală în ultimii o suta de ani, „Un secol de muzică românească“ și „Generația secolului XXI“ – cu participarea soliștilor și dirijorilor români și străini tineri, care se afirmă pe scena internațională și care reprezintă viitorul muzicii.
CONCERTELE CENTENARULUI LA ATENEUL ROMAN
22/23 Noiembrie 2018 – „Sfârșitul inocentei”
Dirijor – Christian Badea
Solist – Valeriy Sokolov
Alessandrescu – Poemul Acteon ( 1915)
Strauss – Don Juan
Brahms – Concertul pentru vioară şi orchestră
Orchestra Filarmonicii „George Enescu”
Dacă Wachmann este fondatorul Filarmonicii, iar George Georgescu este cel care a desăvârșit-o ca instituție, George Enescu este părintele spiritual al Ateneului Român. Donația sa substanțială pentru orga din sala de concert, primele audiții ale unor capodopere precum Simfonia a IX a de Beethoven şi Parsifal, dar mai ales premiul pentru compoziție înființat în 1913, au făcut ca muzica României să depășească vârsta inocenței și să facă un salt de la genul rapsodic la modernitatea secolului XX. Printre primii câștigători ai concursului de compoziție a fost Alfred Alessandrescu. Poemul simfonic Acteon, compus în 1915, l-a încântat pe Enescu care l-a prezentat apoi în țară și în străinătate. Azi e o lucrare intrată pe nedrept în uitare, însă Acteon continuă tradiția postromantică, în perfectă consonanță cu creația lui Richard Strauss, prezent în acest program cu primul său poem simfonic, Don Juan.
6/7 Decembrie 2018 – „Omagiu francofoniei”
Dirijor – Christian Badea
Solist – David Grimal
Berlioz – Uvertura Carnavalul roman
Lalo – Simfonia spaniolă
Debussy – Marea
Ravel – Bolero
Aceste concerte sunt un omagiu adus Franţei şi culturii franceze, în anul care marchează 100 de ani de la moartea lui Claude Debussy. În contextul aniversării Centenarului, contribuţia Franţei la realizarea statului român modern este onorată printr-o selecţie de lucrări compuse de cei mai cunoscuţi compozitori francezi moderni – Debussy şi Maurice Ravel. De la Napoleon al III-lea, cel care a sprijinit Unirea Principatelor de la 1859, şi până la Generalul Henri Berthelot, coordonator activ al eforturilor româneşti pe Frontul de Est din Primul Război Mondial, şi Georges Clemenceau, preşedintele francez care la Conferinţa de la Paris a susţinut Marea Unire, Franţa a reprezentat în mod tradiţional un punct esenţial de sprijin politic, dar şi un model cultural pentru România. Nu doar muzica, dar şi solistul vor reprezenta Franţa, în persoana ilustrului violonist David Grimal.
Alte concerte din seria „Concertele Centenarului la Ateneu“
Concert de gală de Ziua Națională – 30 noiembrie
Dirijor – Christian Badea
Solist – Daniel Ciobanu – pian
În program :
Enescu – Rapsodia română nr. 2
Alessandrescu – Poemul „Acteon“
Rahmaninov – Rapsodia pe o temă de Paganini pentru pian şi orchestră
Bizet – Suita Carmen (fragmente)
Enescu – Rapsodia română nr. 1
Concert de gală de aniversare a 150 de ani ai Filarmonicii „George Enescu“ -15 decembrie
Dirijor – Horia Andreescu
Solistă – Khatia Buniatishvili
Dediu – lucrare comandată pentru eveniment, p.a.a.
Ceaikovski – Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră
Beethoven – Simfonia nr. 5