România va fi prezentă, pentru al treilea an consecutiv la Târgul Cărţilor Bune de la Wrocław. Ediţia din acest an, a XXVII-a, se desfășoară în perioada 29 noiembrie – 2 decembrie 2018, la Hala Stulecia (Centennial Hall), una dintre capodoperele arhitecturii secolului al XX-lea şi cea mai faimoasă lucrare a modernismului din Wrocław. La standul românesc, organizat de Institutul Cultural Român de la Varşovia, vor fi expuse şi oferite spre vânzare publicului numeroase volume și publicații apărute în Polonia în ultimii ani, de asemenea dicționare și albume despre România. Astfel, publicul va putea cumpăra volume de autori români, traduși în limba polonă, un loc aparte avându-l proaspăta serie „România astăzi”, inițiată de Editura Universitas de la Cracovia, sub coordonarea poetului, traducătorului și istoricului literar, Jakub Kornhauser.
Pe parcursul a cinci ani (2018-2022), editura și-a propus un program ambițios, cu câte cinci cărți românești publicate în fiecare an.
Primele lucrări apărute sunt: Cum s-a românizat România, de Lucian Boia, Sexagenara și tânărul, de Nora Iuga, Despre limită, de Gabriel Liiceanu, Negustorul de începuturi de roman, de Matei Vișniec, Soldații. Poveste din Ferentari, de Adrian Schiop.
La standul românesc nu vor lipsi alte noi volume, publicate în acest an în Polonia: Falsul Dimitrie, de Dumitru Crudu, finalist în acest an la Premiul „Poetul European al Libertății”, Vizuina luminată, de Max Blecher, Toate bufnițele, de Filip Florian, Cea mai frumoasă poveste. Câteva adevăruri simple despre istoria românilor, de Adrian Cioroianu, Diavolul în istorie, de Vladimir Tismăneanu, Dracula, de Matei Cazacu, sau volumul intitulat Insula latină. Antologia nonficțiunii românești, publicat de Fundația Karta în toamna acestui an. Lucrarea cuprinde texte semnate, printre alţii, de Martha Bibescu, Mihail Sebastian, Alexandru Paleologu, Virgil Ierunca, Dan M. Brătianu, Lilly Marcou, Regina Ana a României, Ioana Raluca Voicu-Arnăuţoiu, Gheorghe Leahu, Doina Cornea şi Corneliu Coposu.
Vor fi disponibile, de asemenea, două reeditări ale unor cărți deosebit de apreciate în Polonia, ale căror ediții precedente s-au epuizat complet: colecția de eseuri Sacru-Mit-Istorie, de Mircea Eliade, și De ce este România altfel?, de Lucian Boia, dublu volum conținând De ce este România altfel? și România, țară de frontieră a Europei.
În data de 2 decembrie, ICR Varșovia îl va avea invitat la stand pe scriitorul Filip Florian, cu ocazia lansării celei mai noi cărți, traduse în limba polonă, Toate bufnițele. Cartea este apărută la Editura Amaltea din Wrocław, în traducerea Radosławei Janowska-Lascar.