Institutul Cultural Român de la Viena, Jeunesse Austria şi Konzerthaus Viena organizează, cu ocazia Zilei Naţionale a României și cu sprijinul Ambasadei României la Viena, spectacolul Spărgătorul de Nuci: un recital la pian al Alexandrei Dariescu, însoţit de momente de balet şi animaţii digitale (holograme). Conceptul care reinventează formatul tradițional de concert îi aparţine Alexandrei Dariescu şi va fi prezentat pe scena Berio-Saal din Konzerthaus împreună cu balerina Désirée Ballantyne, pe 1 decembrie de la ora 15.00 şi de la ora 17.00, respectiv pe 2 decembrie 2018, de la ora 11.00 şi de la ora 15.00.
Director artistic și producător: Alexandra Dariescu
Regia: Nick Hillel
Director de artă și animație: Adam Smith
Coregrafia: Jenna Lee
Producator tehnic: Sander Loonen
Video design: Yeast Culture
Folosind îndrăgita muzică a lui Ceaikovschi, în aranjamente de virtuozitate pentru pian, doresc să schimb formatul clasic de concert prin introducerea unui spectacol live de 50 de minute care să includă, pe scenă: un pian, pe mine ca pianistă, o balerină şi un ecran transparent. Povestea Spărgătorului de Nuci va fi dezvăluită publicului prin muzică, dans şi tehnologie. Clara, personajul principal, va fi singura balerină de pe scenă, restul personajelor din poveste fiind animaţii digitale. Acestea vor fi desenate de mână dinainte şi vor fi proiectate live pe ecranul transparent. Mişcările animatiilor, coordonate cu ajutorul unui programator, vor urmări muzica, coordonându-se cu mine şi cu ballerina, creând o iluzie magică, ce va transporta fiecare membru al publicului în lumea fascinantă a copilăriei. (Alexandra Dariescu)
Alexandra Dariescu, desemnată recent drept „unul dintre cei 30 de pianiști sub 30 de ani cu o carieră spectaculoasă în viitor“ (International Piano Magazine), uimește publicul din întreaga lume prin simțul său muzical nativ și prin prezența ei scenică fermecătoare.
De la Royal Albert Hall, în Londra, la Concertgebouw, în Amsterdam, până la Carnegie Hall, în New York, tânăra pianistă Alexandra Dariescu este elogiată de International Piano Magazine, BBC Music Magazine sau revista Forbes şi celebrată de public şi critici peste tot în lume, având în discografie trei CD-uri înregistrate solo şi două cu Royal Philharmonic Orchestra din Londra, respectiv cu Royal Liverpool Philharmonic Orchestra. În anul 2013, Alexandra Dariescu devine prima pianistă de origine română care concertează la Royal Albert Hall, alături de Orchestra Filarmonicii Regale din Londra. Cea mai tânăra muziciană distinsă cu Medalia Custodele Coroanei, Alexandra este „Ambasador Special al României“, deţinând paşaport diplomatic şi concertând în întreagă Europa, America de Sud, America de Nord, Africa de Sud şi Asia. Dedicată proiectelor de educație şi caritate, Alexandra a ajutat la strângerea de fonduri de peste 500.000 £ pentru programul Tinere Talente în România, Goodwill Children’s Homes, Ataxia, Hospices of Hope în Marea Britanie şi Children of the Andes în Columbia. Alexandra este membră a Consiliului Fundaţiei Adept, organizând în colaborare cu ICR Londra prima ediţie a Festivalului Transilvania la Londra, în prezenţa ASR Prinţul Charles.
Alexandra s-a născut la Iaşi şi a început studiul pianului la vârsta de 7 ani cu Mihaela Constantin şi Cornelia Apostol. La vârsta de 17 ani s-a mutat în Marea Britanie unde a studiat cu Faye Mercer la Pocklington School, Mark Ray, Nelson Goerner, Alexander Melnikov şi Dina Parakhina la Conservatorul Regal din Manchester, Ronan O’Hora şi Imogen Cooper la Guildhall School of Music în Londra, cu Sir Andras Schiff în Elveţia şi USA, cu Dimitri Bashkirov şi Menahem Pressler în Elveţia şi Phillippe Cassard în Franţa. Alexandra este Artist Onorific al Conservatorului Regal din Manchester şi preşedinta Fundaţiei Music în Lyddington în Marea Britanie.
„The Nutcracker and I, by Alexandra Dariescu“, a fost lansat în decembrie 2017, în Londra, la Barbican’s Milton Court Concert Hall, biletele fiind epuizate în 10 ore. Proiectul este completat de un audio book care conține povestea Spărgătorului de nuci, adaptată de Jessica Duchen și povestită de Lindsey Russell, pe parcursul celor 15 aranjamente muzicale. În plus, acesta conține o cărticică a poveștii cu ilustrații ale personajelor din spectacol.
Spectacolul de la Konzerthaus se înscrie în seria evenimentelor dedicate de ICR Viena Centenarului României Moderne, suită de manifestări care a început în noiembrie 2017 în Sala aurie a Musikverein, odată cu concertul Filarmonicii Transilvania din Cluj.
www.facebook.com/RKIWien.ICRViena