Luni, 19 noiembrie 2018, de la ora 18.30, la Clubul Țăranului, Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă la o nouă întâlnire din seria ”Conferințelor de la Șosea”. Petre Matei – cercetător și istoric în cadrul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România, și Cătălina Tesăr – cercetător și antropolog la Muzeul Național al Țăranului Român, vor vorbi despre ”Pieptănarii, în povești și în arhive”.
În contextul reformei agrare de la 1920 și al unei agriculturi slab mecanizate, romii pieptănari din SE României, încă nesedentarizați, lucrează și trăiesc vara pe marile moșii agricole, iar iarna practică comerțul ambulant prin sate. Mobilitatea lor răspunde nevoilor economice ale epocii. Cu toate acestea, stilul lor itinerant de viață este perceput ca un pericol atât de către poliție, cât și de către autoritățile locale. În timpul celui de-al doilea război mondial, romii pieptănari, aflați în plin proces de sedentarizare, sunt deportați în Transnitria, categorisiți a nu avea „mijloace de existență sau ocupație precisă din care să trăiască în mod cinstit prin muncă, și deci constituie o povară și un pericol pentru ordinea publică”.
Îmbinând perspective antropologice cu perspective istorice asupra formelor de mobilitate și a activităților economice practicate de romii pieptănari din SE României în secolul XX, prezentarea pune față în față mărturii personale cu documente de arhivă pentru a răspunde la întrebări de genul: Cum explicăm criminalizarea nomadismului? Este nomadismul romilor o trăsătură culturală ori o opțiune economică? Cum explicăm practicarea agriculturii de către romi așa ziși nomazi? Vom concluziona cu întrebări generale despre cum citim arhivele și cum ascultăm poveștile oamenilor sau cum putem îmbina cercetarea antropologică cu cea istorică.
Intrarea este liberă.
Parteneri media: Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Radio România București Fm, RFI România, TVR, Dilema Veche, Historia, Decât O Revistă, Iocan, Igloo, Arhitectura, Observator cultural, Infinitezimal, LiterNet.ro, Ziarul Lumina, HotNews.ro, webpr.ro, www.ordineazilei.ro, www.modernism.ro, www.matricea.ro, www.promenada-culturala.ro, www.daciccool.ro, www.getlokal.ro, www.semnebune.ro, www.cooperativatraditionala.ro, www.iqool.ro, www.gratuitor.ro, www.Financiarul.ro, www.News24.ro, www.comunicatedepresa.ro, Terra Magazin, Blitz TV.