Vineri, 7 decembrie 2018, de la ora 20.00, Institutul Cultural Român “Dimitrie Cantemir” de la Istanbul organizează un spectacol inedit de dansuri populare susținut de Ansamblul Folcloric Profesionist „Izvoare dobrogene” din cadrul Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”. Spectacolul va avea loc la Sala Centrului Cultural Mustafa Saffet, aparținând Primăriei Atașehir, din partea asiatică a Istanbulului.
”Instituție cu tradiție în domeniul educației permanente, Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” are un rol deosebit de important la nivelul întregului județ, atât prin varietatea activității pe care o desfășoară, cât și prin numărul mare de beneficiari, indiferent de vârstă, pregătire și statut social. Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” derulează o serie de activități structurate pe două coordonate, respectiv un program de pregătire și educație și un altul de valorificare și promovare a valorilor identitare.
Începând cu anul 2016, în cadrul centrului își desfășoară activitatea Ansamblul Folcloric Profesionist „Izvoare Dobrogene”, al cărui obiectiv principal constă în valorificarea și promovarea diversității folclorului dobrogean, cât și a celui din toate zonele etnofolclorice ale țării.
Repertoriul coregrafic se îmbină armonios cu cel muzical şi cuprinde melodii şi jocuri populare din diverse zone etnofolclorice ale ţării: Dobrogea, Oaş, Muntenia, Moldova, toate prezentate în costumele specifice. Deşi este un ansamblu recent înfiinţat, „Izvoare Dobrogene” a avut privilegiul de a colabora cu nume de marcă ale cântecului popular românesc precum: Elisabeta Turcu Juverdeanu, Petrică Mîţu Stoian, Maria Dragomiroiu, Nineta Popa.
Ansamblul a fost apaludat și ovaționat frecvent, mai ales prin participări la diverse evenimente și emisiuni tv.
Primăria Atașehir și Centrul Cultural Mustafa Saffet se află în zona asiatică a Istanbulului și aparține de Municipalitatea Atașehir. Centrul Cultural Mustafa Saffet are mai multe săli de concert, spații expoziționale, săli de proiecție filme etc. Instituția organizează anual festivaluri, concerte și găzduiește expoziții, piese de teatru, atât pentru copii, cât și pentru adulți, are în dotare o bibliotecă, săli de conferințe și organizează cursuri de dans, teatru, muzică pentru adulți și copii, dar și festivaluri internaționale de la muzică sau teatru, până la dans și film.
Programul artistic prezentat de Ansamblul Folcloric „Izvoare Dobrogene” din Constanța va cuprinde cântece folclorice tradiţionale româneşti și dansuri tradiţionale atât dobrogene, cât și din celelalte zone ale țării.
Evoluția dansatorilor și a muzicienilor deopotrivă, vine să marcheze astfel Centenarul Marii Uniri, aducând laolaltă muzica și costumele populare din toate zonele culturale românești, dar continuă și susținerea circulației valorilor naţionale ale culturii române prin promovarea folclorului românesc. Este un prilej optim pentru dezvoltarea de activităţi specifice în beneficiul culturii, civilizaţiei naţionale şi imaginii României în lume, dar și pentru consolidarea şi amplificarea relaţiilor cu comunităţile româneşti de peste hotare”, transmite ICR Istanbul