Marți, 27 noiembrie 2018, la Casa Întâlnirilor cu Istoria din Varşovia, Institutul Cultural Român de la Varşovia organizează o dezbatere despre rolul naţiunilor în timpul Primului Război Mondial, precum şi despre apariţia statelor naţionale la sfârşitul războiului şi reîntregirea României cu provinciile locuite de români. Un loc aparte în această discuţie îl va ocupa situaţia a mii de militari care au fost forţaţi să lupte împotriva conaționalilor lor, aflaţi, fără să vrea, în tabere adverse. A fost şi cazul românilor din Transilvania şi din Vechiul Regat, respectiv al polonezilor din componenţa Imperiul Ţarist, care s-au aflat faţă în faţă cu conaţionali din armatele Puterilor Centrale.
Dezbaterea este ocazionată, deopotrivă, de apariția în această toamnă, în Polonia, a volumului al doilea al lucrării Războiul nostru, semnat de doi reputați istorici polonezi, Włodzimierz Borodziej și Maciej Górny. Dacă primul volum, apărut în 2014, a acoperit perioada 1912-1916 și a purtat subtitlul Imperiile, a doua parte a lucrării se ocupă de perioada 1917-1923 și poartă subtitlul Națiunile, ocupându-se în special de apariția statelor naționale din Europa Centrală și de Est. României îi este dedicată o mare parte a acestei lucrări, textele despre România fiind ilustrate cu imagini ale Armatei Române în Primul Război Mondial, oferite de Muzeul Militar Național ”Regele Ferdinand” din București, de asemenea cu fotografii din colecția prof. Adrian-Silvan Ionescu.
La dezbatere, alături de Włodzimierz Borodziej și Maciej Górny va participa istoricul român Andrei Cușco, de la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” din Iași, întâlnirea fiind moderată de un alt istoric polonez, bun cunoscător al României, Błażej Brzostek, autor al unei cărți de succes despre Varșovia și București, intitulată Parisurile celeilalte Europe: Varșovia și București.
Evenimentul de la Varşovia face parte din seria de manifestări dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri, marcând totodată și o sută de ani de la redobândirea independenței de către Polonia.