spot_img

FITCA 2018 – pe drumul clasic al bunei dispoziții

Vineri, 16 noiembrie 2018, de la ora 19.00, în cadrul FITCA 2018 , va avea loc întâlnirea cu trupa Teatrului Național din Pécs, Ungaria și cu cei ”12 oameni furioși”  imaginați de Reginald Rose, în regia lui László Méhes. Sâmbătă, 17 noiembrie, de la ora 17.00, în sala Studio, sunteți invitați să vibrați cu emoție și melancolie alături de cehovianul ”Pescăruș” al lui Andrei Șerban, o producție unteatru. La ora 20.00, alți cehovieni ”Fugari”, spectacolul Teatrului Odeon București, în regia lui Alexandru Dabija și scenografia lui Helmut Stürmer, vă așteaptă să descoperiți împreună străfundurile ființei umane.

 

”Cu următoarele trei spectacole din programul Festivalului Internațional de Teatru Clasic

Arad pășim pe terenul bunei dispoziții, al suspansului și al comicului savuros.

 

Duminică, 18 noiembrie, de la ora 20.00, pe scena sălii Mari urcă neobosita trupă de la Teatrul Metropolis din București, de a cărei prezență publicul arădean s-a bucurat multe ediții. În magică direcție de scenă a lui Victor Ioan Frunză, cu decorul și costumele create de Adriana Grand, Titanic vals de Tudor Mușatescu rămâne o comedie antologică, reluând eterna și fascinanta poveste românească a îmbogățirii peste noapte. Un spectacol captivant, delicios, care certifică valabilitatea universală a râsului contagios, lejer și liber, corector al moravurilor.

 

Săptămâna debutează la Arad într-o atmosferă de mister, de irezistibil thriller clasic, în suspans și situații-limită, cu un spectacol considerat cel mai longeviv din istoria teatrului,

care se joacă de aproape 66 de ani fără întrerupere, la Londra, cu peste 27000 de reprezentații, din distribuție făcând parte de-a lungul timpului mai mult de 400 de actori.

A avut premiera în West End în 1952 și este … Cursa de șoareci de Agatha Christie,

„regina crimei”, acum un spectacol în regia lui Erwin Șimșensohn și scenografia Lilianei

Cenean.

„Pentru o seară la teatru, atunci când cauți și ceva smart, dar și puțin divertisment, Cursa de șoareci va fi cea mai inspirată alegere. Tu cât de repede crezi că vei descoperi criminalul?” (Elena Coman, Yorick).

Luni, 19 noiembrie, ora 19.00, la Sala Mare a Teatrului Clasic din Arad, o producție a finalului de an 2017 la Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București.

 

Marți, 20 noiembrie, ora 19.00 la Sala Mare publicul din Arad este așteptat să devină parte activă într-o poveste de un comic savuros, regizată de Horațiu Mălăele: La Pulce.

Produs de Teatrul de Comedie în anul 2015, spectacolul s-a jucat reprezentații la rând cu casa închisă. Cu aceeași nerăbdare a fost primit și la FITCA, fiind SOLD-OUT la doar o săptămână de la punerea biletelor în vânzare.

Decorul minuțios realizat de Lia Manțoc și costumele create de Anca Răduță au contribuit la structurarea unei adevărate producții de Commedia dellʹArte. Spectacolul La Pulce, după „Puricele în ureche” de Georges Feydeau, reușește să provoace râsul sănătos dar și contrarierea spectatorului, căci fiecare personaj devine, pe rând, când farsor, când păcălit.

 

„Bucuria e starea de spirit normală a omului” – spunea Cehov. Cu nesfârșită bucurie şi

cu sufletul deschis vă aşteptăm şi în zilele următoare la FITCA 24 ! ”, anunță organizatori Festivalului Internațional de Teatru Clasic Arad

*

 

Iată programul următoarelor patru zile de Festival:

 

Vineri, 16 noiembrie, ora 19.00, Sala Mare

12 oameni furioși de Reginald Rose

Regia: László Méhes

Decorul: István Rózsa

Costumele: Kata Horváth

Producător: Teatrul Național din Pécs, Ungaria

Durata: 1 h 20 min

Spectacol în limba maghiară cu traducere în limba română

 

Sâmbătă, 17 noiembrie, ora 17.00, Sala Studio

Pescărușul de A.P.Cehov

Adaptare liberă după o traducere de Mașa Dinescu și Andrei Șerban

Regia:Andrei Șerban

Scenograf consultant: Valentin Vârlan

Costume Arkadina: Doina Levintza

Producător: unteatru, București

Durata: 2 h 30 min fără pauză

Spectacolul conține zgomote puternice și lumină de stroboscop

 

Sâmbătă, 17 noiembrie, ora 20.00, Sala Mare

Fugarii, după A.P.Cehov

Traducerea: Ana Boldur

Regia: Alexandru Dabija

Scenografia: Helmut Stürmer

Costumele: Cezarina Iulia Popescu

Producător: Teatrul Odeon București

Durata: 2 h fără pauză

Spectacol nerecomandat copiilor sub 10 ani

 

Duminică, 18 noiembrie, ora 17.00, Sala Studio

Pescărușul de A.P.Cehov

Adaptare liberă după o traducere de Mașa Dinescu și Andrei Șerban

Regia: Andrei Șerban

Scenograf consultant: Valentin Vârlan

Costume Arkadina: Doina Levintza

Producător: unteatru, București

Durata: 2 h 30 min fără pauză

Spectacolul conține zgomote puternice și lumină de stroboscop

 

Duminică, 18 noiembrie, ora 20.00, Sala Mare

Titanic vals de Tudor Mușatescu

Dramaturgia: Adrian Nicolae

Direcția de scenă: Victor Ioan Frunză

Decorul şi costumele: Adriana Grand

Producător: Teatrul Metropolis București

Durata: 2 h 45 min cu pauză

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani

 

Luni, 19 noiembrie, ora 19.00, Sala Mare

Cursa de șoareci de Agatha Christie

Traducerea: Irina Margareta Nistor

Regia: Erwin Șimșensohn

Scenografia: Liliana Cenean

Producător: Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București

Durata: 2 h 30 min cu pauză

 

Marţi, 20 noiembrie, ora 19.00, Sala Mare

La Pulce, după „Puricele în ureche” de Georges Feydeau

Adaptarea scenică şi regia: Horaţiu Mălăele

Decorul: Lia Manțoc

Costumele: Anca Răduță

Producător: Teatrul de Comedie București

Durata: 1 h 45 min fără pauză

 

………………………………………………

 

ORGANIZATORI ŞI PARTENERI

 

Eveniment organizat de: Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad alături de Consiliul Local al Municipiului Arad şi Primăria Municipiului Arad

Parteneri: BavariaCarsArad, MedLife, Zemix, Hotel Phoenix, Urbanna, GI Motor, Activ Club, Mix Studio, Hueman Advertising

Parteneri media: TVR Timişoara, Radio România Cultural, Radio România Timişoara, Radio România Arad, Ziarul Metropolis, Yorick, INARAD.TV, Radio Arad, TV Arad, Pro FM, Glasul Aradului, Arad Culture, Arad Online, Jurnal Arădean, ARQ – ştirile care te deşteaptă, Special Arad, Vestic.ro, Ghidul Arădean, Party Arad, News-AR, ovidan.ro, LiterNet, Modernism, bookhub, Agenția de Carte

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508