Asociația UMA ED ROMÂNIA anunță încheierea cu succes a proiectului cultural Simpozionul de Ceramică Monumentală „Costel Badea”, desfăşurat la Constanța în perioada iulie-noiembrie 2018. Duminică, 11 noiembrie 2018, orele 11:00, va avea loc inaugurarea expoziției permanente de ceramică monumentală pe faleza „Esplanada” în prezența artiștilor creatori. La eveniment sunt așteptați reprezentanți ai mediului artistic, ai presei, ai co-finanțatorului, oficialități locale și, desigur, publicul larg.
Faleza „Esplanada” din Constanța este situată într-un loc simbolic pentru oraș, între așa-numitul „bloc-creion” și biserica greacă „Metamorphosis”, în imediata vecinătate a vestigiilor Porții de Nord din zidul de apărare al vechii cetăți Tomis, la intersecția străzilor Mircea cel Bătrân și Dragoș-Vodă.
Proiectul aduce tribut memoriei maestrului ceramist Costel Badea, căruia îi împrumută numele, și se constituie într-o nouă tentativă de revitalizare a semnificației culturale a Dobrogei – un spațiu care și-a definit de-a lungul timpului un specific artistic unic.
Cinci artiști vizuali – ceramiștii Gheorghe Fărcășiu, un discipol direct al lui Costel Badea, Florentin Sîrbu, ambii din Constanța, Oana Florică din București, sculptorul Vasile Filip din Constanța și artistul sticlar Iliya Yankov din Varna, Bulgaria – sunt autorii a patru lucrări de ceramică monumentală, create în cadrul simpozionului în hala de producție a fabricii S.C. Keramikon SRL.
„Inserate în țesutul urban, cele patru lucrări de ceramică monumentală dialoghează vizual cu arhitectura, vegetația și albastrul mării din vecinătate, devenind un nou nucleu de atracție culturală pentru localnici, dar și pentru turiștii estivali. Deși fiecare operă poartă amprenta creatorului – la propriu și la figurat –, cele patru lucrări împărtășesc – atât prin morfologia imaginii tridimensionale, cât și prin titluri sugestive („Însemne arheologice”, „Geneză”, „Aspirație”,„Așteptare”) – inspirația comună din patrimoniul ceramicii milenare a Dobrogei, adăugându-se ele însele acestui patrimoniu, revizitat cu sensibilitatea artistului contemporan.” (Eduard Andrei – extras din catalogul Simpozionului)
În calitate de producător și beneficiar al unei co-finanțări din partea Administrației Fondului Cultural Național, Asociația UMA ED ROMÂNIA a hotărât să doneze cele patru opere de artă către Primăria Municipiului Constanța, cu scopul de a îmbogăți patrimoniul imobil al orașului.
Inițiatori de proiect: Gheorghe Fărcașiu, Oana Florică, Rodica Buzoianu
Curator, text critic: Eduard Andrei
Artist foto-video: Iulia Pană
Fotografie/ Video dronă: Marian Adochiței
Producție: Daniel Șerban, Lucian Țăran, Iulian Vîrtopeanu
Restaurare/ Conservare: Alfred Ipser
Comunicare: Hildegard Ignătescu
Graphic design: Lavinia Vereș
Concept curatorial/ Project manager: Rodica Buzoianu
Parteneri locali: Universitatea Maritimă din Constanța, Primăria Municipiului Constanța, Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Constanța 1, 144 Engineering Constanța, Piatra Design Constanța. Multumim partenerilor pentru implicarea activă și sprijinul local primit în acest demers!
Organizator: Asociația UMA ED România
Co-finanţator: Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.