spot_img

Celebrarea Zilei Naționale a României la Lisabona

După „Sezonul Cultural Românesc“, desfășurat timp de 6 luni la Muzeul Național de Arheologie din Lisabona și programul „Mari artiști români în marile catedrale portugheze“ desfășurat la Lisabona, Porto, Batalha, Viana do Castelo și Évora, ICR Lisabona și Ambasada României au celebrat Ziua Naţională a României în data de 28 noiembrie 2018, printr-un amplu ansamblu de evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri, realizate în parteneriat cu prestigioşi parteneri instituţionali portughezi şi români.

Programul de celebrare a Zilei Naţionale a României la Lisabona s-a desfăşurat în intervalul orar 14:00 – 23:00 debutând cu un spectacol multimedia și flash-mobs, intitulat EU-ROMANIA, pe care Art Focus România l-a realizat în Piaţa São Carlos, unul dintre punctele cele mai vizitate de turiştii din capitala lusitană.

 

La ora 15:00, la Teatrul Municipal Sao Luiz a avut loc o conferinţă de presă în care au fost prezentaţi protagoniştii celor două evenimente culturale, echipa managerială a Art Focus și, respectiv, Alexandru Tomescu şi Angela Drăghicescu. Au fost prezenţi dl. Leonídio Ferreira, directorul adjunct al Diario de Notícias, d-na Adriana Niemeyer corespondent în Portugalia al jurnalului brazilian O Momento, d-na Raquel Morão, realizator al RTP 2 (un reportaj despre eveniment a fost transmis în cursul zilei de 29 noiembrie la jurnalul de ştiri al RTP2) şi doamna Elisabeth Barnard, redactor şef al revistei portugheze Zen Energy.

 

Deschiderea oficială a celebrării Zilei Naționale, la care au fost invitate personalităţi portugheze, autorităţi şi membri ai Corpului Diplomatic acreditat la Lisabona, s-a desfăşurat în acelaşi loc la ora 19:00, cu o proiecție de tip video-mapping care a evocat istoria, tradiţiile şi personalităţile României. În cadrul proiecţiei, o atenţie specială a fost acordată personalităţilor române și portugheze simbolice pentru legăturile dintre cele două naţiuni cu origine latină comună.

 

Începând cu ora 21:00 în Sala Mare a Teatrului Municipal São Luiz, violonistul Alexandru Tomescu, sosit la Lisabona cu celebra sa vioară Stradivarius şi acompaniat de pianista Angela Drăghicescu, a oferit un recital al cărui repertoriu a inclus piese aparţinând unor compozitori români precum Mihail Jora, Dinu Lipatti, Constantin Nottara, George Enescu şi o piesă a compozitorului portughez Federico de Freitas, interpretată în semn de omagiu pentru gazdele portugheze şi publicul prezent la sărbătorirea celui mai important eveniment din istoria modernă a României, realizat sub sceptrul Regelui Ferdinand I, nepotul Reginei Maria a II-a a Portugaliei. Înaintea fiecărei piese, Alexandru Tomescu a făcut câte o scurtă prezentare a compozitorului, a importanței sale în peisajul componistic românesc, dar și  a contextului în care a fost creată bucata muzicală. Digresiunile de ordin muzical, intersectate cu informații esențiale despre România și Centenar, au fost primite, cu căldură și elan participativ, de către un public care a aplaudat în picioare interpretarea strălucitoarea a celor doi interpreți, perfect acordați la spiritul momentului.

 

La evenimente au fost prezenţi peste 500 de invitaţi, ambasadori din Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii, corp diplomatic, primari ai unor localităţi care au colaborat cu ICR şi ambasada (Leiria, Abrantes etc.), directori ai unor instituţii culturale partenere, jurnalişti, membri ai comunităţii româneşti şi un foarte divers public portughez.

 

La încheierea programului celebrativ, dl. Joaquim Ruivo, directorul complexului Mosteiro da Batalha, a trimis instituției noastre următorul mesaj: ”A fost o plăcere să fiu prezent la celebrare, şi vă felicit pentru înalta calitate a evenimentelor care au ridicat în mod inegalabil prestigiul României, al poporului şi culturii sale. Multe felicitări pentru excelenta activitate a Institutului şi Ambasadei”

 

Partenerii Ambasadei şi ICR Lisabona în organizarea evenimentelor au fost Primăria Lisabonei, EGEAC, Teatrul Municipal São Luiz, Teatrul Național São Carlos şi Art Focus prin proiectul EU-ROMANIA, finanțat de Ministerul Culturii din România.

 

Teatrul Municipal São Luiz a fost inaugurat în 1894 sub numele de Theatro Dona Amélia,sub patronajul reginei Dona Amélia, soţia regelui Dom Luís I, fiind dedicat încă de la început concertelor simfonice, dar şi spectacolelor de teatru şi de operă. Teatrul şi clădirea care îl adăposteşte au o istorie zbuciumată, din 1918 purtând numele actual. Sarah Bernardt este doar unul dintre marile nume ale teatrului prezente pe eleganta sa scenă. Aici este proiectat pe ecran, în 1896, primul film relizat în Portugalia, Boca do Inferno în Cascais. În prezent, São Luiz este una dintre locaţiile favorite în care concertează apreciata Orquestra Metropolitana de Lisboa.

 

Teatrul Naţional São Carlos este principalul teatru de operă şi balet din capitala Portugaliei. A fost construit în numai 6 luni, în 1793, în manieră neoclasică şi rococo inspirată de San Carlo din Napoli şi Scala din Milano, pentru a înlocui mai vechiul teatru distrus de marele cutremur din 1755. De la inaugurarea de către Regina Maria I a Portugaliei, pe scena sa au fost prezente, în generaţii succesive, cele mai mari personalităţi muzicale ale lumii, între care Hariclea Darclée (în 1895) şi numeroşi alţi artişti români.

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508