Miercuri, 7 noiembrie 2018, ora 18:00, la Muzeul Național al Literaturii Române (Sala Perpessicius) va avea loc lansarea volumului „Ascunde-mi mintea, nu privi în ea”, de Liviu Pavelescu, Editura Tracus Arte, 2018. AgențiadeCarte.ro este partener media.
Să faci poezie cu rimă și ritm în era versului liber poate părea sinucidere curată, dar nu și atunci când această poezie se dovedește capabilă să dea naștere unui catren precum „De unde mi-e firea? Pe unde mi-e sabia,/ S-o nalţ ca pe-un șarpe în duh diamant,/ Să sfârtec furtuna, să mântui corabia/ Uitată-n amurguri cu prora-n ne-ant?”, ce se adaugă numeroaselor reușite ale acestui volum în care autorul se exprimă cu voluptate și iscusință. Turnând lichidul textual într-o albie deja croită, poetul are garanția unui control sporit asupra tendințelor entropice ale acestuia și din buna lor strunire rezultă un echilibru vizual și sonor ce trimite spre poezia ultimului Ion Barbu sau spre cea a lui Daniel Turcea.
Lumea din aceste texte este plină de semne adesea greu de descifrat, de cores-pondențe, de trimiteri la scene și personaje biblice, de referiri la pietre de hotar ale literaturii universale (Dante, Shakespeare, Eminescu), sugerând nu doar amploarea lecturilor autorului, ci și capacitatea acestuia de a le asimila și sublima în propria poezie: „Dar de despici în noapte cu nările, pădurea,/ Iar graiu-ţi se-mpletește cu fire de argint,/ Cum printre pleoape rare se-ntoarce amintirea,/ Venită fără voce, cu pasul în colind,/ Vei înţelege roibii, tăiaţi din curcubeie/ Și praful sub copite cum se desprinde-n vis,/ Lăsând pământul searbăd, o urmă de scânteie/ Ce-a fulgerat neantul cu sângele deschis.// Lumini peste lumină din timp întrevăzut,/ Cuvântul ne lovește cu flăcări pe timpan,/ Puterea ni-i străină și pieptul prefăcut…/ Ce va fi spus în Patmos Evanghelistul Ioan?”
Liviu Pavelescu este un poet lipsit de complexe și stăpân pe arta lui. – Ioan Es. Pop
Volumul se găsește aici: