Sâmbătă, 20 octombrie 2018, proiectul ”Până hăt de carte!” a ajuns în comuna Românești din jud. Iași. Donația de carte a fost realizată de echipa Senatorului USR Dan Lungu și a însumat 346 de cărți.
”Vizitele implică și o radiografiere a stării culturii în mediul rural: Dintr-o strategie culturală județeană, care din păcate la Iași nu există, nu poate lipsi revitalizarea căminelor culturale, instituții care mereu au fost foarte importante, dar care după ’90 se află în criză de conținut și de misiune socială. (Dan Lungu, Senator USR Iași)
Biblioteca din Românești este coordonată de Anca Apetroaiei: „Sunt de 26 de ani la bibliotecă, din ‘92 fac naveta din Podul Iloaiei. Sunt profesorii de la școală și vin cu ei. Pe vremuri, mergeam pe jos, sau cu căruța de la dispensar. Iarna mergeam cu sania, ne mai răsturnam. Am amintiri frumoase!”. Despre bibliotecă, Anca Apetroaiei spune că aceasta o sa fie mutată: „ (…) dar să termine de reabilitat acolo, în noul loc. La noi la Românești populația e tare îmbătrânită”.
În cadrul vizitei, Senatorul USR Iași, Dan Lungu s-a întâlnit și cu un grup de elevi și cadre didactice din Românești, cu care a povestit despre cum erau vremurile când mergea, ca elev, la biblioteca din Botoșani: Biblioteca era mai mică acolo unde mergeam eu, era biblioteca școlii, o școală de cartier. Dar adesea mergeam la biblioteca mare din oraș. La acea școală de cartier am avut o profesoară de română excepțională. Am avut șansa unor profesori buni de-a lungul vremii. Profesorii contează enorm. Indiferent în ce școală ești, cât de mică sau cât de mare, profesorii sunt esențiali.
Împreună cu reprezentanții autorităților locale, s-a discutat despre problemele culturii din mediul rural, prioritare pentru senatorul Dan Lungu: În orice comună în care merg, vreau să văd ce e cu biblioteca, care este starea căminului cultural și ce se poate face. Apoi, mă mai interesează dacă există și funcționează asociații culturale. Eu cred că o viață culturală sănătoasă în România nu poate fi făcută fără o strategie culturală, cu o componentă special dedicată mediului rural, cu finanțarea de rigoare. Este ușor să ceri performanțe, dar fără să dai bani, e foarte greu să obții rezultate. Dintr-o strategie culturală județeană, care din păcate la Iași nu există, nu poate lipsi revitalizarea căminelor culturale, instituții care mereu au fost foarte importante, dar care după ’90 se află în criză de conținut și de misiune socială. Există și câteva exemple de cămine care s-au reinventat, e drept, însă sunt excepții. Fără cămine culturale funcționale și fără o rețea de asociații culturale vii, viața culturală din mediul rural cade doar pe umerii școlii, însă aceasta are prioritar altă misiune. Din nefericire, Consiliul Județean e orb la problemele vieții culturale de la sate, ori el ar trebui să fie primul care să se preocupe și să caute soluții.
DESPRE ROMÂNEȘTI
Românești este o comună din județul Iași și este formată din satele Avântu, Românești (reședința) și Ursoaia. Recensământul populației din 2011 relevă faptul că în comuna Românești se înregistrează 1.908 locuitori, un număr în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistrau 2.015 locuitori.
DESPRE INIȚIATIVĂ
Proiectul Până hăt de carte! s-a născut în urma conștientizării problemelor cu care ne confruntăm în materie de consum cultural rural.
Lansare campanie: martie 2017
Durată: continuă
Cărți primite în urma lansării apelului: peste 10.000
Biblioteci care au beneficiat deja de donații: 15
Acoperire: Bibliotecile rurale din județul Iași
Lista donațiilor de carte realizate prin inițiativa Până hăt de carte!
- Răducăneni – 390
- Probota – 410
- Erbiceni – 250
- Andrieșeni – 240
- Ciortești – 237
- Gorban – 270
- Moșna – 223
- Cotnari – 320
- Sinești – 405
10. Grajduri – 500
11. Popești – 417
12. Deleni – 455
13. Dumești – 478
14. Dobrovăț – 533
15. Românești – 346
DONATE PÂNĂ ACUM: 5. 249 de CĂRȚI
Județul Iași înregistra 180.000 de cititori activi în 2012, însă, în 2016 cifra totală a coborât la 161.011 cititori activi. Majoritatea comunelor înregistrează între 300 și 600 de cititori anual, dar nu puține sunt comunele unde în bibliotecă intră un cititor la trei zile, luând în calcul și populația școlară. La nivelul județului Iași, majoritatea cărților intrate în bibliotecile rurale nu provin din achiziții, cum ar fi normal, ci din donații.
Campania Până hăt de carte! e un răspuns punctual la această problemă.
UNDE POȚI DONA CĂRȚI PENTRU BIBLIOTECILE RURALE IEȘENE
Locații partenere:
- Biroul Parlamentar: Str. Grigore Ureche, nr. 3, bloc Walter Mărăcineanu, mezanin;
- Retro Cafe: Str. Lascăr Catargi, nr. 50;
- Meru: Bld. Carol I, nr. 3;
- Acaju: Str. Sf. Sava, nr. 15;
- Cafeneaua Noastră: Str. Sf. Lazăr, nr. 30.
Totodată, cei care vor să doneze şi se află în imposibilitatea de a ajunge la punctele de colectare mai sus menționate, pot apela 0725. 321 313 și o echipă de voluntari se va deplasa la domiciliu pentru a le prelua. ”- www.senatordanlungu.ro