AgențiadeCarte.ro vă prezintă programul lunii octombrie, la Teatrul de Operetă ”Ion Dacian”.
Sâmbătă, 13 octombrie 2018, ora 18.30 – ”Țara surâsului”
Weekend-ul 13-14 octombrie va marca deschiderea stagiunii 2018-2019 la Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”.
După un libret de Ludwig Herzer și Fritz Löhner-Beda, ne este prezentată o poveste imposibilă de iubire între două lumi complet diferite. Este vorba despre o poveste dulce-amăruie „strivită” de diferențele culturale dintre educația europeană și tradiția chineză.
Duminică, 14 octombrie, ora 19.00 – ”Bonjour, bonne nuit, Paris!”
O demonstrație de forță a unei echipe de artiști care reușește să ducă la bun sfârșit premiera deși și-au pierdut propria sală. Scenariul și regia sunt semnate de Dana Rotaru, scenografia și costumele, de Andreea Koch, iar coregrafia, de Andreea Toma. Orchestrația spectacolului îi aparține dirijorului Lucian Vlădescu.
Sâmbătă, 20 octombrie, ora 19.00, ”Povestirile lui… Offenbach”
„Povestiri? Da. Povestiri… muzicale. Arii, duete, trio-uri etc., momente pline de de farmec. De ce a fost ales Offenbach? Pentru că el, prin creația sa, a cristalizat un gen nou – opereta – care, de peste o sută de ani, este numită „surâsul muzicii”. Desigur, veți surâde, ascultând o primă parte în care minunații interpreți vă vor oferi un buchet de melodii încântătoare, fiecare dintre ele având un colorit aparte de lirism, umor, ironie fină, melancolie, bună dispoziție. În partea a doua chiar veți râde: opereta într-un act „Domnul Choufleuri” vă va prezenta un personaj care, vrând să dea la el acasă o serată muzicală – că așa era „de bon ton” în vremea lui, trece prin peripeții amuzante, pe care vă invităm să le descoperiți… Și, întocmai ca niște copii, bucurați-vă de joaca noastră de-a… Offenbach.” Constanța Cîmpeanu – regizoarea spectacolului
Duminică, 21octombrie, ora 19.00 – ”Concertul celor trei tenori”
Soliștii George Vîrban, Bogdan Lupea și Andrei Pleşca sunt trei tenori tineri, angajați ai Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” din anul 2017, care se vor întâlni pe aceeași scenă cu maestrul George Balint pentru un concert cu arii de excepție de operetă, canţonete și musical.
Vineri, 26 octombrie, ora 19.00 – ”London – A New Story”
Spectacolul, după o idee de Bianca Ionescu-Ballo, este o comedie muzicală care reliefează fascinaţia exercitată de mirajul scenei asupra oamenilor, în general, fie ei actori sau de alte profesii. Trei vecini, locuitori cu aspiraţii diverse ai unui imobil londonez, sunt puşi (prin intermediul poştaşului) în situaţii similare, cărora sunt nevoiţi să le facă faţă în felul lor. Sub pretextul unei invitaţii la casting, viaţa fiecăruia dintre ei înregistrează o schimbare care le perturbă existenţa monotonă. Ambiţia, nostalgia, nevoia de a arăta că încă mai sunt competitivi îi aduce pe toţi în situaţia de a reevoca şi interpreta melodii superbe, de mare succes. În final, însuşi poştaşul este cooptat în această vâltoare şi sunt şanse să se înfiripe chiar şi câteva idile!
Vineri, 27 octombrie, ora 19.00 – ”Voievodul țiganilor”
Acțiunea se petrece în prima jumătate a secolului al XVIII-lea, pe domeniile cândva înfloritoare ale exilatului Barinkay. Castelul este acum o ruină; vecinul Zsupan, fost crescător de porci, prosperă pe seama exploatării proprietăților lui Barinkay. Amnistia împărătească îl aduce în prim-plan pe tânărul Sandor Barinkay (fiul celui exilat) care se întoarce acasă pentru a fi repus în posesie. Conștient că trebuie să dea socoteală pentru jaf, Zsupan îi propune luiBarinkay să se însoare cu fiica sa. Tânărul este însă fascinat de frumusețea țigăncii Saffi pe care o întâlnește noaptea în castelul părăsit. Întorcându-se de la târg, țiganii îl aclamă pe fiul stăpânului ca voievod al lor… Acțiunea se continuă și se complică cu intrigi, iubire, război și întoarcere victorioasă. Finalul, fericit, îl găsește pe Sandor lângă Saffi și lângă „supușii” săi care l-au ales voievod.
Sâmbătă, 28 octombrie, ora 18.30 – ”Victoria și-al ei husar”
„Victoria și-al ei husar”, operetă în trei acte de Paul Abraham, pe un libret de Alfred Grünwald și Fritz Löhner-Beda, redă povestea de dragoste dintre frumoasa Victoria și husarul Koltay. Spectacolul reliefează dramele primului război mondial, cu intrigi și idile, toate în decorul stil art-deco de început de secol XX.
Spectacolele au loc la Sala Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” (Bd. Octavian Goga, nr. 1) iar biletele se pot achiziționa online de pe: startickets.ro și eventim.ro
***
Despre Teatrul Naţional de Operetă şi Musical “Ion Dacian”
Teatrul Național de Operetă și Musical “Ion Dacian” a fost înființat în anul 1950 sub denumirea de Teatrul de Stat de Operetă. Teatrul poartă numele celebrului tenor Ion Dacian, a cărui îndelungată carieră este asociată cu Epoca de Aur a Operetei românești. De la începuturile sale, Opereta s-a bucurat de o primire favorabilă din partea publicului din România, genul cunoscând o popularitate deosebită în special în perioada anilor ’70 – ’80. Spre sfârșitul anilor ’90 nivelul de popularitate al Operetei a cunoscut o scădere dramatică. În noul mileniu, Teatrul a cunoscut o perioadă de înnoire și modernizare. Schimbările au vizat în principal creșterea calității producțiilor din punct de vedere artistic și tehnic, atragerea unor noi categorii de public (în special publicul tânăr) și conturarea unei noi imagini a Operetei, care să ilustreze atât bogata sa tradiție, cât și noile proiecte de viitor, menite să transforme Teatrul într-un important centru cultural al Capitalei. În repertoriul actual al Teatrului Național de Operetă și Musical “Ion Dacian” sunt incluse musicaluri, operete, concerte, evenimente de gală, precum și spectacole sezoniere.