În weekendul 5-7 octombrie 2018, s-a desfășurat prima ediție a Festivalului internațional de swing ”LindyBug”, în București. Festivalul a fost organizat de Asociația Swing Steps Bucharest cu scopul de a oferi comunității locale de dansatori oportunitatea de a învăța de la profesori renumiți la nivel mondial și dansa alături de alți dansatori din țară și de peste hotare. Festivalul LindyBug a reunit laolaltă peste 100 de dansatori, trei sferturi din România și restul participanților din Austria, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Franța, Germania, Italia și Norvegia, 9 profesori renumiți la nivel internațional ca: Lennart Westerlund (Suedia) – unul dintre pionerii revenirii swing-ului pe scena europeană de dans în anii `80, Lizette Rönnqvist & Patrik Pettersson (Suedia)- membrii ai celebrei trupei de dans The Harlem Shots, Alexia Legoueix & Sep Vermeersch (Belgia & Franța), Daria Chupyrkina & Dmitry Vostrikov (Rusia) și Alberto Meucci și Barbarei Joó (Italia & Ungaria). Atmosfera a fost întreținută de band-ul de jazz The Morning Call (Belgia) și 2 DJ, Adrian Tudor (România) și Dimitar Anastasov (Bulgaria).
Participanții au avut ocazia să ia parte la 8 ore de cursuri. În plus, ei au putut să își testeze abilitățile de dansatori înscriindu-se în cadrul competiției Jack&Jill când, preț de câteva melodii cu tempo diferit, au dansat cu diverși parteneri. Juriul format din profesorii străini au desemnat trei perechi câștigătoare: Delphine Medard și Nicolae Gaburici (locul I), Lavinia Tanase și Stanislav Hristov (locul II) și Alexandra Zaharia și Valentin Savu (locul III).
Pentru ca voia bună și distracție să fie garantate, organizatorii festivalului au pregătit diverse show-uri de dans în pereche și două coregrafii de grup. Aceste momente de dans au fost apreciate atât de invitații străini, cât și de cei prezenți.
„Sunt foarte bucuroasă de modul cum a decurs prima ediție a festivalului. Am primit feedback pozitiv atât din partea celor care au participat, cât și din partea profesorilor. Comunitatea locală s-a îmbogățit mult cu acest eveniment, iar noi nu putem fi decât fericiți ca am contribuit la acest lucru”, a precizat Felicia Ionescu, unul dintre fondatorii Swing Steps Bucharest.
Prin acest demers, Asociația Swing Steps Bucharest își dorește să plaseze București în rândul celorlalte capitale europene care organizează festivaluri dedicate swing-ului și, în același timp, să creeze o platforma de promovare dansatorilor și muzicienilor români pasionați de swing și jazz.
Evenimentul nu ar fi fost posibil fără sprijinul partenerilor: Vertigo Venue – locul unde au avut loc petrecerile, Hotel Cișmigiu – casa temporară a invitaților străini, Palatul Universul– sălile unde au fost predate cursurile, Aqua Carpatica – apa care ne-a potolit setea, Fru Fru – care ne-a oferit gustări și mâncare sănătoase, Asperitas Solutions – care a realizat o aplicația mobilă pentru Android și iOS cu programul festivalului și Lens Stories – pentru documentarea fotografica a evenimentului.
Parteneri media: Radio Guerrilla și Ziarul Metropolis.
Swing Steps Bucharest este o asociație culturală, înființată în 2017, pentru a promova swing-ul în rândul publicului din România și, în special, în București, care organizează cursuri de Lindy hop și Charleston, workshop-uri, petreceri de dans și Festivalul internațional de swing LindyBug.