Cea de a 5-a ediție a Platformei Internaționale de Teatru București cu tema „istoria cu i mic” s-a încheiat în seara de duminică, 14 octombrie 2018, cu două spectacole jucate simultan la ARCUB–Gabroveni – Jurnal de Constanța, concept și regie Carmen Lidia Vidu – respectiv la Teatrul Mic – Anul dispărut. 1996, o producție a Teatrului Tineretului din Piatra Neamț, parte din Trilogia anilor dispăruți, creată de echipa Ana Mărgineanu și Peca Ștefan, ambele urmate de discuții cu publicul.
Un punct forte al ediției din acest an au fost întâlnirile dintre artiști și spectatori după reprezentațiile programate, discuțiile durând în medie 40 de minute și generând o mai bună cunoaștere reciprocă. Acestea au fost transmise live pe Facebook și pot fi urmărite în continuare pe pagina Bucharest International Theater Platform.
Tot în ultima zi a avut loc prezentarea finală a atelierului antieroi/antieroine, atelier de artă activă coordonat de Bogdan Georgescu în cadrul proiectului mai amplu de teatru educațional Păcală nu-i (curator Ciprian Marinescu). La atelier au participat membrii ai grupului Playhood din Ferentari, coordonat de Ionuț Oprea, care au ales personaje istorice pe care le-au prezentat publicului în propria versiune.
Timp de trei zile, invitații speciali ai PITB #5, membrii grupului britanic Action Hero au înregistrat cântece de dragoste cântate de oameni obișnuiți din România care pot fi ascultate în continuare prin intermediul emițătoarelor instalate de ei: în București, în Parcul Natural Văcărești (http://oheuropa.com/map-location/vacaresti) și lângă Sibiu, la Biserica fortificată Cisnădioara (http://oheuropa.com/map-location/cisnadioara-michelsberg). Pentru a asculta cântecele, cei interesați trebuie să descarce aplicația OhEuropa, să meargă în persoană într-unul dintre aceste locuri, și să se conecteze prin aplicație pentru a asculta cântecele. Pot fi ascultate astfel cântece din toate cele peste 30 de țări în care Action Hero s-au oprit în ultimele 5 luni de călătorie. Pe website-ul proiectului Oh Europa se poate consulta o hartă cu toate celelalte 40 de locații în care au fost instalate emițătoare, acestea difuzând cântecele 24 de ore, timp de 7 zile pe săptămână pentru totdeauna.
Fără să-și propună să impresioneze prin numărul mare de spectacole și evenimente, Platforma ajunsă anul acesta la cea de a 5-a ediție se concentrează mai degrabă asupra aprofundării întâlnirii cu publicul, o întâlnire reală, care să îmbogățească ambele părți. În acest sens a fost pus la dispoziția spectatorilor un Catalog al spectatorului extraordinar și Telefonul din Muzeul Memoriei, un proiect invitat, produs de Asociația Punctart. Spectatorii curioși au putut asculta amintiri și confesiuni ale unor români care au trăit la începutul secolului 20 și au putut înregistra propriile amintiri, care le vor fi trimise înapoi, spre reamintire, peste un an.
Platforma Internațională de Teatru București este un proiect independent, produs de Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului și curatoriat de Cristina Modreanu. Ediția din 2018 a fost realizată în parteneriat cu ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, Teatrul Mic și Centrul de Teatru Educațional Replika, cu susținerea financiară a British Council, Institutul Cultural Român, Institutul Francez din București, AFCN-proiecte culturale și UNITER.