spot_img

Emisiunea de mărci poștale ”Recordurile păsărilor”

Romfilatelia continuă proiectele filatelice dedicate faunei, tematică atractivă și preţuită de colecţionari, și introduce în circulaţie emisiunea de mărci poștale ”Recordurile păsărilor”. Păsările, mai mult decât oricare altă grupă de vieţuitoare, au constituit dintotdeauna obiectul unui interes deosebit din partea omului, datorită aspectului lor plăcut, coloritului viu și foarte variat al penajului, cântecului melodios, dar și pentru obiceiurile lor de o mare originalitate. Emisiunea, alcătuită din 4 timbre, ilustrează păsări deţinătoare de recorduri, prezente și în fauna României.

Codalbul (Haliaeetus albicilla), sau vulturul cu coada albă, ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 2 lei, este cea mai mare pasăre de pradă din Europa, caracteristică regiunilor deschise din zona coastelor marine și a lacurilor cu apă dulce. În România, specia este pe cale de dispariţie, fiind răspândită preponderent în regiunea Dunării și în Delta Dunării.

Ciocănitoarea neagră (Dryocopus martius), ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 5 lei, este cea mai mare ciocănitoare din Europa, având dimensiuni apropiate de cele ale unei ciori. În România este întâlnită în păduri de conifere, foioase și mixte din Carpaţi, uneori și în cele de la șes, mai ales în Muntenia. Este sedentară și monogamă, pentru cel puţin un sezon de cuibărit. Lungimea corpului este de 40-46 cm și are o greutate de 0,25-0,370 kg. Anvergura aripilor este de circa 67-73 cm.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 8,50 lei este reprezentată cea mai mare dintre bufniţe, Buha (Bubo bubo), pasăre răpitoare de noapte. Lungimea corpului este de 58-75 cm și are o greutate de 1,75-4,5 kg, femela, și de 1,50-3,20 kg, masculul. Este o pasăre impresionantă, cu aripi largi, anvergura aripilor fiind de aproximativ 138-200 cm. Prezintă moţuri deasupra urechilor și ochi mari, roșii-portocalii. Penajul este galben-maroniu, iar pe gât este vizibilă o pată albă.

Specia, prezentă în cea mai mare parte a continentului european, în zone împădurite în care stâncăriile sunt asociate cu pâlcuri de pădure, în special conifere, este activă noaptea sau în crepuscul și nu are prădători naturali. Este sedentară, monogamă, uneori pe viaţă, și teritorială.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 12 lei este reprezentat Pelicanul creţ (Pelecanus crispus), pasărea cea mai mare ca dimensiune din familia sa. I se spune Pelicanul creţ datorită penelor creţe și moi de pe ceafă și de pe cap. Pasărea are o lungime de până la 180 cm, măsurată de la vârfurile cozii și până la capătul ciocului. Aripile, cu o anvergură de 270-320 cm, sunt deosebit de puternice și lungi, cu vârfurile cenușii, vizibile mai ales în zbor. Are o greutate de 11-13 kg.

Corpul său este foarte puternic și greoi, cu gâtul lung, capul mare și un cioc care poate atinge și 40 cm lungime, coada puţin rotunjită și ochii galbeni. O caracteristică a acestei specii este punga de la baza ciocului, care se dilată.

Rezervaţia Biosferei Delta Dunării este considerată a fi una dintre cele mai importante zone de cuibărit ale acestei magnifice păsări. Cele mai importante colonii de cuibărit se află în aria protejată Roșca Buhaiova, în zona lacurilor Zătonul Mic și Zătonul Mare și pe lacul Sinoe, pe o insuliţă numită Ceaplace.

Pasărea, protejată și declarată monument al naturii, migrează toamna către centrul Africii.

Emisiunea de mărci poștale Recordurile păsărilor.va fi disponibilă începând de vineri, 5 octombrie 2018, în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul  online: http://romfilatelia.ro/store/. Aceasta este completată de setul de doua plicuri prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 timbre, minicoală de 5 timbre + 1 vinietă și bloc de 4 timbre,

Albumul filatelic este realizat în tiraj limitat de 248 exemplare și este echipat cu blocul de 4 timbre al emisiunii și setul de două plicuri „prima zi”, având ștampila „prima zi” aplicată în clar cu folio, ambele produse fiind numerotate de la 001 la 248.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508