Joi, 19 octombrie 2018, ora 18:00, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, (str. Londra nr. 39, București) vă invită să participați la conferința „Între dreptul istoric, dreptul popoarelor și politica de putere. Trasând frontiere la finalul Marelui Război” – susținută de Alin-Victor Matei, lector universitar doctor în cadrul Facultății de istorie a Universității București. Conferința va fi urmată de un webinar cu aceeași temă.
Acces: pe bază de înscriere, completând formularul de pe site, la pagina dedicată acestei conferințe
Tarif: 5 lei / 2,5 lei pentru studenţi
În contextul celebrării anului Centenar, comunicarea își propune să răspundă întrebărilor Cum putea fi desenată o graniță rezonabilă în condițiile unei situații pe teren în care argumentele politico-strategice, economice sau etnice se băteau cap în cap? Care dintre ele trebuia prioritizat?
Sfârșitul primului război mondial a adus cu sine cel mai amplu efort de redesenare a granițelor din istorie. Cei patru ani de război total au radicalizat obiectivele combatanților și au contribuit direct la implozia/dezintegrarea unora dintre ei. În 1918, statul-națiune părea a fi modelul politic confirmat de experiența războiului în defavoarea conglomeratelor multinaționale.
Negociatorii păcii s-au văzut confruntați cu o problemă de o magnitudine fără precedent, în condițiile în care noua geografie politică era considerată a fi una din cheile noii ordini internaționale. Trasarea noilor frontiere s-a transformat într-un proces anevoios, cu o chimie foarte complicată.
Rezultatul a fost tranșat pe fondul dezbaterilor legate de noile principii care trebuiau să guverneze reorganizarea ordinii internaționale. În deciziile finale însă, au intrat considerente de ordin etnic, strategic, economic, precum și raporturile de forță în perpetuă mișcare dintre diferitele coaliții de mari puteri și actori locali implicate în aceste hotărâri.
Alin-Victor Matei este lector universitar doctor la Facultatea de Istorie în cadrul Universității din București, specializat in istoria relațiilor internaționale și istoria conflictului în secolul XX.
Conferința face parte din seria „Atlas. Conferințele MNHCV”, destinate publicului pasionat, interesat sau specializat în istorie și cartografie.
Accesul la conferință se face în baza înscrierii prin completarea formularului de pe site și a achitării taxei de 5 lei sau 2,5 lei – tarif redus pentru studenți:
Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV) din Bucureşti este printre puținele instituţii culturale cu acest specific din lume. Muzeul deține o colecţie de peste 1000 de lucrări realizate în perioada secolelor XVI – XX, hărţi vechi şi gravuri ce reprezintă în principal provinciile româneşti, state şi regiuni europene, precum şi hărţi astronomice și planuri de oraș. MNHCV își propune să devină mai mult decât un muzeu, să fie un loc de intersecție al artelor, un centru pentru studierea și reconsiderarea istoriei și a geografiilor lumii, atât de către specialiști cât și de către publicul general.