Vineri, 26 octombrie 2018, începând cu ora 10:00, la Biblioteca Națională a României (Bd. Unirii nr. 22, sector 3, București), va avea loc a V-a ediție a Conferinței Naționale a Managerilor Culturali (CNMC) organizată de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC), în cadrul Festivalului Național de Teatru.
Evenimentul din acest an este structurat în două părți:
- prima parte are ca temă Marketingul cultural în instituțiile publice de cultură și urmărește să stimuleze generarea de practici de marketing cultural, precum și schimburi de idei și perspective asupra acestui domeniu aflat în continuă schimbare și evoluție, care are un impact major asupra activității instituțiilor culturale;
- a doua parte este dedicată diverselor practici în aplicarea OUG 189/2008, precum și prezentării unui proiect de modificare a acestui act normativ, cu modificările și completările ulterioare;
Vorbitorii confirmați la această ediție a Conferinței Naționale a Managerilor Culturali (CNMC) sunt, pentru prima parte: Carmen Croitoru, Director general INCFC, Aura Corbeanu, Vicepreședinte executiv UNITER, Alexandru Boureanu, Director general Teatrul Național „Marin Sorescu”, Craiova, Mirela Iancu, Director Marketing Cultural, Complexul Național Muzeal Astra, Sibiu, Raluca Rădoi, Coordonator Comunicare Sezonul România-Franța, Ministerul Afacerilor Externe. În cea de-a doua parte a conferinței vor vorbi: Ioan Onisei, Director general adjunct, Teatrul Național București și Alexandru Boureanu, Director general Teatrul Național „Marin Sorescu”, Craiova.
Platformă de dezbateri și dialog, conferința urmărește să promoveze și să dezvolte comunitatea managerilor instituțiilor publice de cultură la nivel național. În doar câțiva ani, CNMC a devenit cea mai importantă reuniune anuală de acest gen, care reunește acum, nu numai manageri din instituțiile publice de cultură, ci și antreprenori culturali din mediul independent din România, experți în management cultural, precum și reprezentanți ai autorităților finanțatoare.
Conferința Națională a Managerilor Culturali este organizată de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală, în parteneriat cu Festivalul Național de Teatru – UNITER.
**
Intrarea se face prin Ministerul Culturii și Identității Naționale, Bd. Mircea Vodă, iar locația dispune de parcare.
**
Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală este singurul institut național care are ca obiective studierea, cercetarea și furnizarea de date statistice pentru domeniul culturii, precum și formarea continuă. De-a lungul ultimilor ani, specialiștii institutului au realizat peste 70 de studii și cercetări statistice, au participat la 31 de conferințe naționale și internaționale, au instruit peste 6000 de beneficiari provenind din aproximativ 700 de instituții de cultură și au evaluat peste 4000 de candidați în cadrul sesiunilor de evaluare a diverselor competențe.
Festivalul Național de Teatru se va desfășura la București, în perioada 19 – 29 octombrie. Va fi una dintre cele mai complexe ediții din istoria de 28 de ani a Festivalului. În an centenar, peste 100 de evenimente sunt propuse publicului în cele 11 zile de Festival.
Ediția din acest an a FNT îi este dedicată regizoarei Cătălina Buzoianu.
Festivalul se desfășoară pentru al patrulea an consecutiv sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.
Deschiderea oficială a celei de-a 28-a ediții a Festivalului Național de Teatru va avea loc vineri, 19 octombrie, de la ora 17.30, la sala Imagine a Hanului Gabroveni din centrul Capitalei. Acest spațiu devine, pe întreaga durată a manifestării, HUB-ul FNT – un spațiu multi-art ce va concentra majoritatea evenimentelor culturale din Festival.