spot_img

Șase filme românești și opt invitați, pe scena Festivalului Internațional al Filmului Francofon de la Namur

ICR Bruxelles sprijină participarea românească la Festivalul Internațional al Filmului Francofon (FIFF) de la Namur (Belgia, 28 septembrie – 5 octombrie 2018). Șase pelicule și opt profesioniști români, reprezentanți ai celei de a șaptea arte, participă la cea de a 33-a ediție a festivalului: regizorii Radu Muntean, Hadrian Marcu, Dorian Boguță, Radu Potcoavă și Valeriu Andreiuță, actrița Alina Șerban și jurnalista Irina Margareta Nistor, reprezentantă a presei de film.

În competițiile de lungmetraje, vor fi proiectate filmele Alice T., regia Radu Muntean, ficțiune (RO | FR | SWE), în secțiunea Competiția oficială, în prezența regizorului (2 și 3 octombrie), Singură la nunta mea | Seule à mon mariage, regia: Marta Bergman, coprodus de Ada Solomon (BE | FR | RO), în prezența actriței Alina Șerban (3 și 5 octombrie) și Un om la locul lui | Un homme à sa place, regia Hadrian Marcu, ficțiune (RO), în prezența regizorului (3 și 4 octombrie), în secțiunea Competiția „Primul lung metraj / Primul film de ficțiune“.

În competiția internațională de scurtmetraje vor fi proiectate Duminica | Dimanche, regia Dorian Boguță, ficțiune (RO), în prezența regizorului (29 septembrie și 2 octombrie) și Miss Sueno, regia Radu Potcoavă, ficțiune (RO), în prezența regizorului (29, 30 septembrie și 1 octombrie).

În categoria scurtmetraje extra-competiție va fi proiectat Cu unul în plus | Juste un en plus, regia Valeriu Andreiuță, ficțiune (RO), în prezența regizorului (30 septembrie și 5 octombrie).

Institutul Cultural Român Bruxelles și Festivalul Internațional al Filmului Francofon de la Namur colaborează de mulți ani pentru a pune în evidență numeroasele talente ale cinematografiei românești! Și în acest an, suntem norocoși să avem invitați cineaști, consacrați sau în curs de afirmare, actori și producători, dovedind astfel diversitatea și bogăția cinematografiei românești contemporane. Printre invitați, îi amintim pe Radu Muntean pentru Alice T., Alina Șerban pentru Alone at My Wedding sau Hadrian Marcu pentru Un om în locul ei, personalități cărora le urăm bun venit, anul acesta, la FIFF, datorită sprijinului ICR Bruxelles! Să remarcăm, în egală măsură, că tot grație acestei colaborări, prezența jurnalistei Irina Margareta Nistor la festival aduce, în mod constant, o imagine de ansamblu a cinematografiei românești din Belgia, dar și a festivalului nostru în România”, au declarat organizatorii FIFF Namur pentru ICR Bruxelles.

Proiectul face parte din strategia ICR de promovare a cinematografiei românești în spațiul BeNeLux.

Perioada: 28 septembrie – 5 octombrie 2018

Loc: cinematografele din Namur

Program: Alice T regia.: Radu Muntean, ficțiune (RO / FR / SWE), 2 octombrie | 21:00 | Caméo 4 și  3 octombrie | 15:15 | Théâtre de Namur, în prezența regizorului; Singură la nunta mea | Seule à mon mariage, regia Marta Bergman, film coprodus de Ada Solomon, ficțiune (BE / FR / RO), 3 octombrie | 20:45 | Théâtre de Namur și 5 octombrie | 15:30 | Caméo 4, în prezența actriței Alina Șerban;  Un om la locul lui | Un homme à sa place, regia Hadrian Marcu, ficțiune (RO), 3 octombrie | 18:15 | Caméo 4 și 4 octombrie | 15:30 | La Bourse, în prezența regizorului; Duminica | Dimanche regia Dorian Boguță, ficțiune (RO), 29 septembrie | 14:15 | La Bourse și 2 octombrie | 18:15 | Caméo 4, în prezența regizorului; Miss Sueno regia Radu Potcoavă, ficțiune (RO), 29 septembrie | 11:00 | La Bourse, 30 septembrie | 18:15 | Caméo 4 și 1 octombrie | 09:45 | Caméo 4, în prezența regizorului; Cu unul în plus | Juste un en plus regia Valeriu Andriuță, ficțiune (RO), 30 septembrie 2018 | 20:45 | Théâtre de Namur și 5 octombrie 2018 | 18:15 | Caméo 4, în prezența regizorului.

Bilete: se pot cumpăra on-line la FIFF Namur (link) și la casa de bilete a cinematografelor.

Notă pentru ziarişti: informaţii suplimentare şi cereri de interviuri la ICR Bruxelles: bruxelles@icr.ro

Site internet: www.icr.ro/bruxelles_/

Facebook: ICR Bruxelles

Twitter: @ICRBruxelles

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508