Institutul Cultural Român de la Tel Aviv a organizat, de Ziua Limbii Române, o dezbatere pe tema statutului limbii române în Israel, în cadrul seriei „Cafeneaua Românească”, lansată de curând la ICR Tel Aviv. Evenimentul, realizat în colaborare cu Asociația Ziariștilor și a Oamenilor de Cultură de Limba Română din Israel, s-a bucurat de prezența unor lingviști de seamă, precum și a unui public numeros, find moderat de Cleopatra Lorințiu, director adjunct al ICR Tel Aviv.
În cuvântul de deschidere Martin Salamon, directorul ICR Tel Aviv a făcut trimitere la istoria sărbătoririi acestei zile, atât în România, cât și în Republica Moldova. La eveniment a fost prezentă Gabriela Moraru, ambasadorul Republicii Moldova în Statul Israel, care a evocat luptele duse pentru conservarea și folosirea limbii române, precum și valoarea acesteia pentru populația Moldovei. Ambasadorul a mulțumit ICR Tel Aviv pentru invitația de a sărbători împreună – cele două misiuni diplomatice ale României și, respectiv, Republicii Moldova – „al limbii tezaur”.
Alexandru Grosu, profesor de lingvistică la Universitatea Tel Aviv, a făcut o bogată analiză a limbii române din punct de vedere sintactic și morfologic. A subliniat că, spre deosebire de cea a altor limbi romanice, istoria formării limbii române nu este pe deplin cunoscută, lingviștii având mai multe ipoteze în această privință.
Gustav Meiseles, profesor în cadrul aceleiași universități, a făcut o minuțioasă prezentare a contribuției lingviștilor români de origine evreiască la construcția și renumele școlii românești de lingvistică, începând cu învățați de talia lui Alexandru Graur și Moses Gaster, continuând cu Heimann Hariton Tiktin și Solomon Marcus. Gustav Meiseles a adus un omagiu marilor lingviști recent dispăruți, Lucia Wald și Marius Sala.
Abraham Tal, profesor de lingvistică la Universitatea Tel Aviv, a făcut o prezentare despre etapele de evoluție a limbii române vorbite în Israel și a folosirea acesteia în spațiul israelian.
Lucian Zeev-Herșcovici, doctor în istorie și cercetător la Biblioteca Națională a Israelului, a vorbit despre statutul actual al limbii române în Israel, pornind de la primile atestări istorice ale folosirii limbii române în acest spațiu, continuând cu o trecere în revistă a numărului de vorbitori activi, a publicațiilor în limba română și a activităților de propagare a limbii și culturii românești.
Proiectul „Cafeneaua românească” al ICR Tel Aviv a fost lansat în luna iunie a anului în curs, fiind un concept de centru comunitar al diasporei române din Israel. În cadrul aceastei serii de întâlniri sunt prezentate publicului, într-un format interactiv, evenimente pe teme de interes cultural, istoric, memorialistic.