spot_img

Vernisaj la ICR Bruxelles: Președintele ICR, Liliana Țuroiu, despre lucrările artistului Ioan Nemțoi – „Universul fascinant al creativității și al frumuseții pure”

Institutul Cultural Român Bruxelles și Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană au vernisat expoziția la sfârșitul săptămânii trecute, în prezența artistului Ioan Nemțoi și a curatoarei expoziției, Mariana Nemțoi.

ES doamna Ambasador Luminița Odobescu, Reprezentantul Permanent al României pe lângă Uniunea Europeană, și doamna Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român, au elogiat personalitatea lui Ioan Nemțoi, un artist complet, de talie internațională, adesea supranumit „Brancuși al sticlei”.

„Artist uimitor. Prin lucrările sale, Ioan Nemțoi ne spune o poveste. O poveste despre patria sa, dulcea Bucovină, una dintre cele mai frumoase și binecuvântate regiuni din România, locul care a dat lumii mari personalități precum Mihai Eminescu, George Enescu și mulți alții”, a declarat, la Bruxelles, doamna Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Roman, cu ocazia vernisajului expoziției Sculptură în sticlă a artistului român Ioan Nemțoi.

Ioan Nemțoi a condus publicul spre universul fragil al unei materii spectaculoase, sticla, și a confruntat legile echilibrului, invitând participanții să atingă lucrările și să le privească de aproape, fără teamă. Proximitatea artist-obiect-vizitator a urmărit conectarea fiecărui participant cu opera de artă printr-un raport firesc, menit să articuleze memoriile vizuală, tactilă și auditivă spre eternizarea conștiinței față de constituirea lumii, asemenea nisipului transformat în sticlă.

Inspirat de geneză, pătruns de spiritualitate, Ioan Nemțoi  îndrăznește să rupă granițele dintre artă, decor și sculptură și țintește dimensiuni impunătoare, neobișnuite pentru arta în sticlă, producând lucrări monumentale care măsoară peste doi metri. Artistul își descrie pasiunea pentru sticlă „prin nebunia de a se juca cu focul, căci sticla se topește la temperaturi foarte ridicate, prin provocarea de a invoca în proces aerul și apa pentru a obține culorile strălucitoare și frumusețe pură și, în final, prin spontaneitatea de a lucra totul foarte rapid, căci sticla nu te așteaptă, din contră, trebuie să o alergi, să o tai, să o supui”.

”Știu că faima și adevărata valoare a operei de artă înseamnă pasiune, dedicare și sacrificiu personal. Asta văd și simt atunci când admir sculpturile în sticlă ale lui Ioan Nemțoi. Văd universul fascinant al creativității și al frumuseții pure (…)”,  a mărturisit artistul și profesorul Liliana Țuroiu, președintele ICR.

Expoziția Sculptură în sticlă este găzduită de Reprezentanța Permanentă a României până la sfârșitul lunii octombrie 2018. Proiectul include un turneu internațional derulat de Ioan Nemțoi în parteneriat cu Institutul Cultural Român. Premierea expoziției a avut loc la Paris, în august 2018, iar turneul integral, Paris-Bruxelles-Berlin, se înscrie în seria de manifestări culturale și de diplomație publică dedicate de Institutul Cultural Român CENTENARULUI Marii Uniri.

Lucrări ale artistului Ioan Nemțoi vor fi admirate în acest an la Bienala Internațională de Artă pe Sticlă, organizată în perioada 1-9 decembrie, la centrul cultural comunitar Den Breughel din Haacht (Belgia), unde Ioan Nemțoi va expune pentru a doua oară consecutiv, la invitația directorilor artistici Maurice Van der Speeten și Danielle Van Belle, prieteni și iubitori ai artei contemporane românești. Printre artiștii români invitați cu regularitate la această bienală se numără și sticlarii Mihai Țopescu și Edward Leibovitz.

Mai multe amănunte aici: http://www.icr.ro/pagini/vernisaj-la-bruxelles-presedintele-icr-liliana-turoiu-despre-lucrarile-artistului-ioan-nemtoi-universul-fascinant-al-creativitatii-si-al-frumusetii-pure

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508