Institutul de Speologie „Emil Racoviță“ al Academiei Române și Societatea Română de Speologie și Carstologie organizează, în perioada 27-30 septembrie 2018, Simpozionul internațional de Biospeologie și Carstologie Teoretică și Aplicată. Manifestarea marchează împlinirea a 150 de ani de la nașterea omului de știință român Emil Racoviță, aniversare inclusă în calendarul de evenimente onorate de UNESCO.
La eveniment participă 45 de cercetători din Italia, Polonia, Serbia și România. Simpozionul se va desfășura pe mai mai multe secțiuni științifice și constă în susținerea a două lucrări invitate, prezentări orale, o sesiune de postere și trei sesiuni speciale: biospeologie, biologia solului și ecologia carstului; geomorfologie, geologie și hidrogeochimie; paleontologie și paleoclimatologie. Lucrările vor avea loc în stațiunea Băile Herculane, județul Caraș Severin.
Institutul de Speologie „Emil Racoviță“ al Academiei Române, primul de acest gen din întreaga lume, a fost înființat de savantul Emil Racoviță (1868-1947), biolog, explorator polar și fondatorul biospeologiei. Emil Racoviță a fost ales academician în 1920 și a fost președinte al Academiei Române în perioada 1926-1929.
În semn de omagiu, Banca Naţională a României a lansat în circuitul numismatic pe data de 6 august 2018 o monedă din argint cu tema „150 de ani de la naşterea lui Emil Racoviţă“.