Spațiul și timpul sunt coordonate inseparabile. Existența noastră liniară este efectul limitelor percepției. Fizica cuantică împinge aceste limite și te provoacă să gândești în alți parametri: non-liniari și adesea paradoxali. În ce măsura corpul în mișcare se poate afla într-o stare plurală și incertă? ”Retro Walk Decades to the Sun” este o instalație performativă durațională care investighează aplicațiile fizicii cuantice asupra corpului uman în mișcare. Va fi prezentată în premieră în zilele de 1, 2 și 3 octombrie 2018, ora 19:00, la Muzeul Național de Artă Contemporană din București (MNAC), urmând să fie itinerată pe 6 octombrie la Muzeul de Artă Arad în cadrul Media Art Festival.
În Retro Walk Decades to the Sun spațiul devine variabil și fluid. Obiectele își pierd localizarea și devin intenții. Imaginea conține fragmente de macro și micro-realități, creând iluzia că experiența, o imersiune psihologică, nu este mediată. Mișcarea este generativă, reactivă și transferabilă iar sunetul devine corp.
Prezentat în spațiul amplu de la parterul MNAC ca o experiență imersivă și participativă, Retro Walk Decades to the Sun caută un nou tip de relaționare cu publicul, pe care îl plasează în mijlocul unui mediu saturat de informație și construit prin contaminare.
Cei patru co-autori, Simona Deaconescu (coregrafă), Olivia Nițiș (curatoare), Ciprian Ciuclea (artist vizual) și Cătălin Crețu (compozitor), alături de cei patru performeri, Simona Dabija, Corina Mitrovici, Ioana Marchidan și Cristian Nanculescu investighează principii complexe ale mișcării, fără a ilustra însă teorii din mecanica cuantică.
Prima etapă a proiectului, în care Simona Deaconescu și Ciprian Ciuclea au schițat posibile trasee de lucru și concept, a avut loc la Lisabona în cadrul rezidenței EMOTIONAL, oferită de Forum Dança, în cadrul unui proiect co-finanțatat de Administrația Fondului Cultural Național, ce a avut loc în luna mai a acestui an. Forma finală a proiectului reflectă și colaborarea cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”.
Retro Walk Decades to the Sun este un proiect cultural organizat de Asociația Tangaj Dance și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Proiectul este realizat alături de Muzeul Național de Artă Contemporană (Programul de Arte Performative coordonat de Ioana Păun) și în parteneriat cu lnstitutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizică și lnginerie Nucleară Horia Hulubei, Complexul Muzeal Arad / kinema ikon (Festivalul Media Art Arad) și Teatrul Fix.