Sâmbătă, 6 octombrie 2018, ora 11.30, la Galeria ”Arta” din Câmpulung-Muscel, va avea loc lansarea volumului ”Ca să încerc rotundul lumii. Jurnal de călătorie”, de Adrian Săvoiu. Publicat la Editura Ars Docendi din București în 2018, jurnalul cuprinde însemnări despre peregrinările făcute prin câteva dintre marile centre culturale ale Europei. Paris, München, Moscova și Sankt Petersburg sunt orașele unde autorul, cu rucsacul în spate, a rătăcit săptămâni în șir pe străzi, prin muzee, catedrale și monumente, abătându-se însă fugar și prin alte locuri.
”Febra călătoriilor pe care le-am făcut după prăbușirea Cortinei de Fier poartă în ea frustrarea eșecurilor repetate de a vedea Occidentul înregistrate înainte de 1989. Destul de târziu, abia în 1997, a venit în sfârșit pasul cel mare: 45 de zile la Paris. M-am pregătit pentru această călătorie ca într-o sesiune de examene. La tot ceea ce știam până atunci, am adăugat bibliografie, am scotocit după cărți în toată biblioteca, am împrumutat ghidul Michelin (în România anului 1997 nu exista un ghid al Parisului, pe care să îl cumperi!), am achiziționat hărți cu Parisul, mi-am făcut chiar zeci de fișe. O lună întreagă, înainte de a pleca, m-am pregătit zi de zi, asiduu. Așa cum consemnez în primele rânduri ale acestui jurnal de călătorie, după refuzul vizei în 1983, Parisul nu mai era pentru mine doar un oraș, ci se transformase într-un mit”, scrie Adrian Săvoiu în cuvântul înainte al cărții, intitulat Demonul călătoriei.
Adrian Săvoiu (n. 1954, Câmpulung-Muscel) este profesor de limba și literatura română. A absolvit Universitatea din București, Facultatea de Litere în anul 1978. Cercetările în domeniu şi experienţa de profesor s-au concretizat în redactarea manualelor de limba şi literatura română pentru clasele de liceu, pentru Școlile de Arte și Meserii, în alcătuirea de antologii, ghiduri şi auxiliare didactice, tipărite la edituri importante (All, Teora, Humanitas, Art). De-a lungul timpului a avut un parteneriat permanent cu Editura Ars Docendi – Universitatea din Bucureşti, unde a tipărit volume despre cultura și istoria zonei Muscel, dar și cu Editura Art. A îngrijit ediţii ale unor scriitori români precum C. D. Aricescu, Alexandru Odobescu, George Topîrceanu, Anton Holban și Mihai Moșandrei. De asemenea a publicat mai multe albume cu fotografii de arhivă. În anul 2011 i s-a acordat titlul de „Cetăţean de onoare al municipiului Câmpulung-Muscel”.