Joi, 27 septembrie 2018, Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Institutul Camões din Madrid și Forumul Cultural Austriac prezintă, la sediul său, o serie de scurtmetraje premiate, în cadrul proiectului „Săptămâna limbilor europene”. Din partea României, va fi prezentat scurtmetrajul Megatron de Marian Crișan, care a primit Premiul Palme d´Or la Festivalul Internațional de Film de la Cannes în 2008 și Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul Internațional de Film de la Stockholm, în 2008.
Promovarea culturii ca bază pentru coexistența în Europa este tema ediției din acest an a proiectului „Săptămâna limbilor europene”, ajuns la cea de-a III-a ediție și organizat de clusterul EUNIC Spania, în colaborare cu Reprezentanța Comisiei Europene în Spania pentru a promova limba și cultura țărilor participante. Acest eveniment sărbătorește diversitatea lingvistică a unui continent care numără peste 200 de limbi europene și, în același timp, marchează 26 septembrie, dată la care se sărbătorește Ziua internațională a limbilor europene.
În acest an, întâlnirea cu limbile europene este prezentată într-un format nou și interesant care constă în sesiuni de speak-dating în germană, cehă, esperantă, estonă, franceză, cipriotă greacă, maghiară, italiană, lituaniană, polonă, portugheză și română.
Ca și în anii anteriori, ICR Madrid invită publicul local să descopere, prin exerciții interactive, elementele comune limbilor română și spaniolă, precum și avantajele studierii limbii române, în cadrul unei serii de lecții demonstrative care vor fi susținute de profesoara Ruxandra Constantinescu, în data de 28 septembrie, la sediul Institutului Goethe din Madrid.
Programul activităților din acest an se va extinde, pentru prima dată, și la Segovia, în cadrul Festivalului de Film Hay (10-23 septembrie), unde vor fi prezentate activități și proiecte sub tema „Trăind împreună în Europa: Trecut, prezent și viitor“.
Ruxandra Constantinescu este profesor de limba română şi în acelaşi timp predă limbile engleză şi franceză în cadrul unor Şcoli internaţionale de învăţare a limbilor străine din Madrid. În trecut a lucrat ca şi corespondent al Agenţiei naţionale de presă (AGERPRES) în Spania.
Clusterul EUNIC Spania funcționează din 2008, când a fost înființat de Alianța Franceză, British Council, Centrul Ceh din Madrid, Forumul Cultural Austriac, Institutul Goethe, Institutul Francez, Institutul Cultural Român, Institutul Iberoamerican din Finlanda și Institutul Italian, cu scopul de a organiza proiecte culturale orientate spre problemele sociale actuale și de a crea un spațiu de reflecție asupra culturii, în favoarea unei culturi vii, tolerante și deschise în Spania, Europa și în lume. Lista institutelor afiliate la EUNIC Spania conţine în momentul de faţă 21 de membri.
Institutul Cultural Român de la Madrid
Facebook: IcrMadrid; Instituto Cultural Rumano