Artiștii români, Alexandru Ciubotariu și Mircea Pop, sunt invitații Institutului Cultural Român Bruxelles la Festivalul de bandă desenată care va avea loc în Parcul regal din Bruxelles, în weekendul 14 – 16 septembrie 2018.
Alexandru Ciubotariu invită publicul belgian pasionat de cea de-a noua artă să descopere spectaculozitatea îmbinării a două stiluri de desen, complet diferite, în miniexpoziția „One Artist, Two Different Styles” și să participe la o sesiune de autografe pentru lucrarea Oeuvres anciennes . . . tout neuves!, realizată, special pentru acest eveniment, în limba franceză. Pe durata festivalului, artistul va susține o prezentare despre istoria benzii desenate românești în cadrul unui panel de discuții dedicat fenomenului BD din Estonia, Letonia, Polonia, România și Ungaria.
“Este important să fii conectat în ziua de astăzi la tot ceea ce înseamnă banda desenată europeană. Mă bucur că voi participa la un eveniment de o asemenea anvergură, care oferă artiștilor o și mai mare vizibilitate și spațiu de manifestare artistică. Vom încerca, pe lângă exemplul personal, să oferim o imagine de ansamblu și despre ce înseamnă banda desenată în România”, declară Alexandru Ciubotariu pentru ICR Bruxelles.
O altă prezență notabilă la festival este Mircea Pop, care prezintă ilustrații detaliate și precise pentru traducerea în română a cărții Păsări, lighioane și rubedenii de Gerald Durell (traducere de Maria Berza, ilustrații de Mircea Pop, Editura ART, 2017). Miniexpoziția artistului este intitulată simplu, dar elocvent, „Animal Illustrations”. În cadrul festivalului, ilustratorul va susține atelierul Creative Visual Stories, dedicat publicului larg pasionat de tehnicile care stau la baza realizării unei benzi desenate.
“Ne implicăm cu entuziasm și interes în acest festival și sperăm ca activitățile pe care le susținem să fie apreciate și să se ridice la nivelul așteptărilor. », mărturisește Mircea Pop, aflat la prima participare la festivalul pentru ICR Bruxelles.
Absolvent al Academiei de Arte „George Enescu” din Iași – secția grafică (2004), Alexandru Ciubotariu (nume de scenă “Ciubi” sau “Pisica Pătrată”) a semnat grafică de revistă și carte și numeroase benzi desenate în publicații precum Jurnalul SF, Pif Surprize, 2000 Plus, Business Magazin, Adevărul, Arhitectura. Artistul este iniţiator şi curator al Muzeului Benzii Desenate în București și a participat la peste 100 de expoziții în Franța, Polonia, Cehia, Grecia, Serbia, Maroc, Italia, Elveția, Portugalia, Ungaria și Statele Unite. Alături de Dodo Niţă, Alexandru Ciubotariu a coordonat realizarea volumului Istoria Benzii Desenate Româneşti (Editura Vellant, 2010).
Mircea Pop este artist grafic, absolvent al Universității Naționale de Arte din București. În 2014, Mircea Pop a creat identitatea vizuală a proiectului Noaptea Albă a Galeriilor, manifestare de artă contemporană care s-a desfășurat în 38 de galerii și 32 de spații alternative din București. În ultimii 5 ani, Mircea Pop a ilustrat peste 20 de cărți traduse în limba română și publicate la Editura Art, printre care se numără Crocodilul de Dostoievski (2018), Păsări, lighioane, rubedenii și Familia mea și alte animale de Gerald Durell (2017 și 2014) și Dicționar de idei primite de-a gata de Gustave Flaubert (2007).
Alexandru Ciubotariu și Mircea Pop vor anima standul EUNIC Bruxelles din cadrul Pavionului internațional, care reunește 28 de artiști de bandă desentată din 10 țări europene: Estonia, Letonia, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, România, Turcia, Țara Bascilor, Ungaria.
Evenimentul este organizat de EUNIC Bruxelles (reţeaua europeană a institutelor culturale naţionale din Bruxelles) și cuprinde ateliere interactive (pentru copii și pentru adulți), live drawings, sesiuni de autografe, miniexpoziții și conferințe dedicate fenomenului BD și Anului european al patrimoniului cultural.
Festivalul de bandă desenată de la Bruxelles atrage anual peste 100.000 de vizitatori şi programează manifestări de amploare: spectacole stradale, Noaptea Benzilor Desenate, proiecţii de filme de animaţie, conferinţe şi dezbateri despre banda desenată şi ilustraţia de carte. Organizatorul principal al festivalului este VisitBrussels.
De asemenea, artiștii români prezenți la Festivalul de bandă desenată vor susține, în 13 septembrie, în premieră, ateliere de bandă desenată pentru copiii români din cadrul Departamentului de limba română al Școlii Europene nr. 4 din Bruxelles.
Date: Vineri, 14 septembrie, 15:00-20:00
Sâmbătă, 15 septembrie, 10:00-20:00
Duminică, 16 septembrie, 10:00-18:00
Loc: Parcul regal din Bruxelles
Intrarea liberă
Notă pentru ziarişti: informaţii suplimentare şi cereri de interviuri la ICR Bruxelles: bruxelles@icr.ro
Site internet: www.icr.ro/bruxelles_/
Facebook: ICR Bruxelles
Twitter: @ICRBruxelles