spot_img

5 femei tricotează viața!

Dragostea ne asigură că nu suntem singuri pe lume. Creăm legături puternice și supraviețuim datorită iubirii. Avem nevoie să iubim și să fim iubiți. Știm că dorința de a iubi și de a avea grijă de ceilalți este o sarcină fermă și profundă pentru că împlinirea acestei dorințe sporește nivelul nostru de fericire. Lipsa iubirii și povara singurătății sunt ingredientele care dau naștere furiei, tristeții  și nemulțumirii. Singurătate, nevoie de iubire, adulter, rivalitate, pierderea locului de muncă sunt câteva dintre problemele cu care se confruntă cele cinci femei despre care Theresa Rebeck vorbește în comedia ”Două pe față, două pe dos”, a căreia premieră a avut loc vineri, 14 septembrie 2018, la Sala Atelier a Teatrului Național din București (coordonator proiect: Ion Caramitru).

O dată pe săptămână cinci femei se întâlnesc să tricoteze și să discute despre slujba lor, despre viață și despre bărbați.

Marga, interpretată de Raluca Petra, este femeia singură, ajunsă la capătul răbdării, hotărâtă să pună capăt singurătății înscriindu-se la o agenție matrimonială. Ea simte o nevoie disperată de dragoste și în același timp își dorește să intre în rândul lumii întemeindu-și o familie. Dezamăgirile și eșecurile o fac să concluzioneze că bărbații sunt homosexuali, dar cu toate astea nu pare a-și dori cu adevărat să renunțe la căutări. Raluca Petra interprezentează acest rol cu o uşurinţă şi o carismă extraordinară.

Liz (Irina Cojar) lucrează ca jurnalist monden. Povestește cu dispreț despre vedete. Ea are o nevoie puternică de a domina și nu ezită nici o clipă să se joace cu sentimentele bărbaților. Are o relație adulterină cu soțul surorii ei, pe care a invidiat-o întotdeauna pentru ceea ce avea. Însă în spatele acestei relații condamnabile ea își ascunde teama de singurătate și dorința de a fi vizibilă în ochii surorii ei: ”Nu vreau decât să vorbești cu mine! Noi nu vorbim niciodată!”

Lamia Beligan o interpretează pe Paula, un psihoterapeut care are probleme asemănătoare cu cele ale prietenelor ei. Ea se luptă cu povara singurătății, căci diploma de psiholog nu o salvează de la singurătate.  Povestește despre faptul că oamenii plătesc pentru ”privilegiul” de a spune minciuni terapeuților și este iritată când prietenele ei așteaptă ca ea să le ofere soluții salvatoare. Are tendința să plece de fiecare dată când se deschid subiecte sensibile.

Gina (Brânduşa Mircea) este avocata concediată care se cufundă cu totul în tricotat. Ea crede în dragoste, ea se supără când toate celelalte prietene ies la întâlnire cu Miles (Marius Bodochi) și numai ei nu i se aranjează o întâlnire. Ea se închide în ea până când este provocată și se dezlănțuie strigându-și în gura mare frustrările.

Lily (Costina Cheyrouze) este singura căsătorită. Este soția înșelată cu propria soră. Este cea care aranjează întâlnirile cu bărbatul misterios pe care chiar ea și-l dorește.

Cele două personaje masculine sunt interpretate de Tomi Cristin (Bob) și Marius Bodochi (Miles).

Soțul lui Lily, Bob, este bărbatul adulterin. Și el pare a fi într-o căutare de sine.

Miles, un om de afaceri rece care și-a făcut primul milion înainte de a avea treizeci de ani, își căuta o soție. Într-o serie de dialoguri  hazlii ce au loc  într-un restaurant japonez exclusivist, Miles și 4 dintre cele 5 femei încearcă de fapt să definească ceea ce bărbații și femeile își doresc.

Toate trăirile personajelor sunt ușor de înțeles. Și în lumea reală, prietenii trădează și se rănesc. Și în lumea reală, lipsa iubirii duce la disperare și frici. Acest spectacol ne prezintă o viziune cinică asupra căsătoriei și a oricăror relații. Jocul actoricesc și dialogurile spuse cu umor vă vor destinde, chiar dacă problemele abordate vă vor atinge sufletul și vă vor răscoli mintea.

Simona IONIȚĂ


***

Două pe față, două pe dos

de Theresa Rebeck

Traducere: Andreea Bibiri

Coordonator: Ion Caramitru

Asistent coordonator: Patricia Katona

Scenografie: Florilena Popescu Fărcăşanu

Ilustrație muzicală: Călin Țopa

Lumini: Cristi Șimon, Ionel Manolea

Sunet: Dorel Sidorof, Florea Necșoiu

Regia tehnică: Paul Tănase

Data premierei: 14.09.2018

Durata: 2 ore, fără pauză

Proiect realizat în cadrul programului Uși deschise pentru toți.

Distribuție

Liz:      Irina Cojar                               Lily:     Costina Cheyrouze

Paula:  Lamia Beligan                         Gina:   Brânduşa Mircea

Marga: Raluca Petra                           Bob:    Tomi Cristin

Miles:  Marius Bodochi

** Următoarea reprezentație: 12 octombrie  2018 (Sala Atelier), ora 19:30


Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508