În serile de 4 şi 5 octombrie 2018, de la ora 19.00, la Sala Mare a Palatului Național al Copiilor, va avea loc premiera spectacolului ”Dragostea celor trei portocale” după o schiţă de Carlo Gozzi, în regia lui Michele Modesto Casarin, producţie a Primăriei municipiului Bucureşti prin Teatrul Stela Popescu. Textul piesei, inspirat din celebrul basm antic scris de Carlo Gozzi în 1761, este dramatizat pentru această producţie de Carlotta Pansa și Michele Modesto Casarin, tradus de Oana Boșca Mălin și Matei Stoenescu.
Michele Modesto Casarin, regizorul spectacolului Dragostea celor trei portocale, declara: “Din punctul meu de vedere Gozzi este teatrul, pentru că el aduce pe scenă teatrul fantastic, ieșit din comun. Poporul, lumea, oamenii trăiesc în cotidian şi merg la teatru ca să vadă ceva neobişnuit. Acest „ieșit din comun” sigur că este legat de cotidian, dar devine un limbaj permutat în altă dimensiune, ajutându-ne să descoperim cotidianul într-un alt mod, prin intermediul unui limbaj extraordinar.”
Echipa cu care lucrează Michele Modesto Casarin este recunoscută la nivel internațional şi este formată din Licia Lucchese (scenograf și designer costume) și Stefano Perocco di Meduna (creator de măști), care colaborează cu artiști din România, precum coregrafa Ioana Macarie și muzicianul Raul Kusak, asistent regie fiind Ioana Rufu.
Din distribuţie fac parte, unii dintre ei acoperind roluri multiple, Silvio, Regele de Cupă: Aurel Sorin Sandu, Tartaglia, Prinț moștenitor: Mădălin Mandin, Clarice, nepoata regelui: Ana Maria Ivan, Brighella, paj: Vlad Benescu, Truffaldino, lacheu: Adrian Ciobanu, Pantalone, primul ministru: Andrei Atabay, Creonta, zmeoaică: Georgiana Vrațiu, Prințesa Margherita, prima portocală: Silvia Maurițiu, Prințesa Gelsomina, a doua portocală: Ioana Lixăndroaia, Prințesa Althea, a treia portocală: Alexandra Stroe, Bătrâna ghicitoare: Andreea Mateiu, Țăranul: Sorin Aurel Sandu, Brutărița: Lavinia Cosma, Câinele: Andrei Dogaru, Pulcinella Gondola: George Dogaru, Pulcinella Toro: Alexandra Stroe.
Să aduci pe scenă Gozzi și teatrul său fantastic pare o utopie. Pe cine mai interesează astăzi, într-o lume plină de crize economice, politice și sociale un “basm copilăresc”, cum îl definește însuși dramaturgul venețian? Tocmai acesta este pariul creatorilor spectacolului : a aduce acest basm antic, care conține toate crizele (politice, sociale…) și a le “arde” prin intermediul ritului laic al teatrului. “Aceasta este funcția teatrului. Permite publicului să-și recunoască propriile frici, propriile lipsuri, ca mai apoi să le depășească și să râdă pe seama lor, cu ajutorul poveștii. Oamenii au nevoie să simtă povești dintotdeauna, să se confrunte cu ele, nu contează dacă ești român sau italian sau de orice altă naționalitate. Basmele sunt mitice și fiecare cultură are ceva asemănător în propriul trecut. Acesta este motivul pentru care pun în scenă Dragostea celor trei portocale la Teatrul Stela Popescu. În încercarea de a aduce ceva neobișnuit pentru teatrul românesc, din punct de vedere vizual, narativ, joc actoricesc, pentru a stimula publicul spre ceva mai puțin cunoscut, pentru a-l duce cu mine pe durata spectacolului și pentru a-l face să evadeze din cotidianul adesea apăsător.”, afirmă regizorul spectacolului, Michele Modesto Casarin.
Biletele pentru spectacolele Dragostea celor trei portocale din 4 si 5 octombrie se găsesc online pe www.mystage.ro, www.bilete.ro, www.startickets.ro şi la casa de bilete StarTickets de la Palatul Național al Copiilor.