spot_img

„Decarul” poetic românesc în proiectul Polifonic, dedicat Centenarului Marii Uniri, la #BrusselsPoetryFest

Sâmbătă, 8 septembrie 2018, Institutul Cultural Român Bruxelles prezintă proiectul multidisciplinar ”Polifonic – poezie, animație și muzică”, în cadrul festivalului internațional de poezie contemporană experimentală #BrusselsPoetryFest. Spectacolul va avea loc la Centrul cultural neerlandofon GC de Kroon, din cartierul Sint-Agatha-Berchem din Bruxelles.

Polifonic este un proiect al Muzeului Național al Literaturii Române, în viziunea curatorială a Simonei Nastac, poet, critic de artă și curator. Spectacolul-performance a fost conceput special pentru a marca Centenarul Marii Uniri și are la bază o caracteristică aparte a patrimoniului României: diversitatea etno-culturală și dialogul interetnic din România.

Versurile poeților Michael Astner, Andrei Dósa, Robert Gabriel Elekes, Matei Hutopilă, Henriette Kemenes, Claudiu Komartin, Mihók Tamás, Aleksandar Stoicovici, Livia Ștefan și Victor Țvetov prind viață dincolo de pagină, în ilustrațiile animate create de artista Raluca Popa.

Lecturile în română, cu traducerile respective în engleză, proiectate concomitent, vor fi acompaniate de lucrările lui György Ligeti (n.1923 Târnăveni; d.2006 Viena), compozitor de etnie evreiască și naționalitate maghiară și austriacă, originar din Transilvania, în interpretarea violoncelistului belgian Wouter Vercruysse. Diversitatea de voci și stiluri lirice culminează cu poemul colectiv multilingv „Polifonic”, creat special pentru proiect în cadrul unui atelier coordonat de Claudiu Komartin și găzduit de Muzeul Național al Literaturii Române din București.

„Polifonic a pornit de la valorile României moderne întemeiate acum 100 de ani – unitate, solidaritate, multiculturalism. Un prilej de a imagina ceva nou, prin colaborare și dialog între participanți și forme distincte de expresie artistică. Întrucât mai colaborasem cu Claudiu Komartin, i-am propus să facem selecția poeților împreună, iar pentru animație am invitat-o pe artista Raluca Popa, cu care lucrasem deja și știam cât este de versatilă, sensibilă la nuanțe și experiment. Pregătirea proiectului, cu traduceri, atelierul de creație și realizarea celor 20 de animații au fost un proces intens de aproximativ șase luni, o conversație polifonică în sine, care a generat intersecții și alianțe noi, ceea ce rămâne viu, la fel și poemele animate, care au potențialul să atragă audiențe noi către poezia românească contemporană” – spune Simona Nastac, curatorul proiectului.

După Festivalul European de Poezie din Londra și Festivalul Internațional de Poezie București, Polifonic deschide sezonul cultural de toamnă al Institutului Cultural Român Bruxelles, sâmbătă – 8 septembrie, pe una dintre cele mai vibrante scene poetice din Bruxelles, #BrusselsPoetryFest.

„Brussels Poetry Fest este un festival atipic, dedicat în totalitate avangardei contemporane, fără teamă să intre în dialog cu scena culturală «mainstream». Pe de-o parte, se pune accentul pe prezentarea celei mai bune scene internaționale de poezie experimentală, în atenția unei audiențe de masă. Pe de altă parte, poeții sunt provocați să susțină performance «in situ» și sunt selectați și programați în festival în funcție de scenele artistice partenere din Bruxelles. De exemplu, vor fi: spectacole de poezie într-un observator/planetariu, proiecții pe dom cu textele poeților și fotografii din arhivele de imagini ale domului, spectacole în trenuri și tramvaie, într-un mediu istoric sensibil, în spitale, cimitire, muzee, piețe publice… legătura dintre performer/performance/instalație/expoziție, obiect, spațiu și artist/poet trebuie să fie relevantă”, prezintă conceptul festivalului Philip Meersman, directorul și programatorul artistic al #BrusselsPoetryFest, pentru ICR Bruxelles.

Ajuns la a 5-a ediție, #BrusselsPoetryFest are loc în perioada 6-8 septembrie, în diferite spații din Bruxelles: Sazz ‘n Jazz, Observatoire royal de Belgique, GC Essegem, Muzeul René Magritte din Jette,GC De Kroon, biblioteca neerlandofonă Sint-Agatha-Berchem și reunește poeți din Belgia, Camerun, Estonia, Olanda, Polonia, România, Rusia, Slovenia, Spania, Turcia.

http://www.icr.ro/pagini/decarul-poetic-romanesc-in-proiectul-polifonic-dedicat-centenarului-marii-uniri-la-brusselspoetryfest-32884

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508