spot_img

Spectacolul ,,Vocea Dunării de la Vărsare la Izvoare” a adunat un public numeros la București și Drobeta Turnu-Severin

Muzica clasică și foclorul dunărean și-au dat întâlnire, pentru al doilea an consecutiv, în spectacolul itinerant ,,Vocea Dunării de la Vărsare la Izvoare”, regizat de maestrul Cristian Mihăilescu. Evenimentul artistic, organizat de Primăria Capitalei, prin Opera Comică pentru Copii (OCC), s-a desfășurat în 23 august 2018, la Sala Mare a OCC din București și în 25 august 2018, în Pădurea Crihala din Drobeta Turnu-Severin. Ambele spectacole au fost prezentate de Eveline Păuna. Tineri soliști, balerini și dansatori au prezentat în fața publicului din cele două orașe momente artistice deosebite, care au cumulat, într-un spectacol de două ore, o multitudine de stiluri și influențe culturale dunărene. Spectatorii bucureșteni au fost plăcut impresionați de momentele muzicale interpretate de soliștii Radu Ion, Lorena Sanda, Bogdan Lupea, dar și de cele prezentate de corul de copii Meloritm din Programul Național Cantus Mundi, dirijat de Elena Nicolai. Pe scena Operei Comice pentru Copii au urcat Grupul Vocal „Oltenași cu oltencuțe” al Palatului Copiilor Drobeta Turnu-Severin, format din 30 de copii cu vârste între 5 și 18 ani, care au impresionat prin vozile lor și frumoasele costume populare. Copiii de la Crew Kids OCC – The 4 element au încântat audiența prin minunatul moment de street dance, în coregrafia lui Ionuț Picincu. În programul evenimentului s-au aflat și balerinii Andreea Soare și Mihai Pricope, prim-soliști ai Operei Comice pentru Copii, ce au trezit emoție în sufletul spectatorilor prin coregrafia interpretată pe valsul ,,Valurile Dunării”.

,,Dunărea este singurul fluviu din lume care se măsoară de la vărsare la izvoare, numărătoarea milelor sale începând de la noi din țară. Trebuie să-i acordăm importanța care i se cuvine, căci a născut cultură. Dunărea însăși a născut cultura care este pe toată suprafața riverană și, în multe situații, o regiune din România seamănă cu una din Serbia, pentru că sunt unite de Dunăre. Misiunea unui regizor este să-i pună în lumină pe cei cu care lucrează, pentru că ei, interpreții, sunt valoarea supremă a unui spectacol. În cazul nostru, interpreții au legătură cu Dunărea, doi dintre ei venind din Tulcea și unul din Galați”, a spus regizorul Cristian Mihăilescu.

Festivalul din Cetatea Medievală a Severinului s-a deschis sâmbătă, 25 august, cu o conferință literară pe tema „Dunărea în poezia românească” susținută de scriitorul Victor Rusu. Punctul culminant al festivalului a fost spectacolul „Vocea Dunării de la Vărsare la Izvoare”, unde publicul severinean a avut ocazia să îi asculte pe Ștefan Radovanovici campionul Serbiei la fluier, pe copiii din corul „Cantus Dignitas” al Fundației „Isus Speranța României” din Timișoara, dirijat de prof. Daniel Marius Iona (parte a Programului Național Cantus Mundi) și pe membrii Ansamblului Folcloric ,,Rozele Calafatului”.

„Este o onoare deosebită pentru noi să fim parteneri în acest proiect. Ne aflăm într-un loc încărcat de o istorie extraordinară – toate căile românității au trecut pe aici – cu peste 7000 de ani de atestare documentară. De-a lungul secolelor, cetatea Severinului a fost socotită poarta de intrare în Europa, este prima cetate de piatră din spațiul românesc, care, mai mult, se menține până în zilele noastre. Astăzi, ne va prilejui înâlnirea artistică cu cele mai frumoase momente presărate de Dunăre în comunitățile pe care le străbate în curgerea sa de la vărsare la izvoare”, a spus Viorel Mirea, directorul Direcţiei de patrimoniu istoric şi turism cultural Drobeta Turnu-Severin.

„Vocea Dunării de la Vărsare la Izvoare” este un spectacol itinerant care are în centru simbolul Dunării, atât ca reper geografic, cât și ca punte de legătură între diferite popoare și culturi. Evenimentul artistic a fost organizat, pentru prima dată, în 2017, în București și în Tulcea, și face parte dintr-un program cultural multianual finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Organizator: Opera Comică pentru Copii

Pateneri: Direcția de Patrimoniu Istoric și Turism Cultural Drobeta-Turnu Severin, Asociația Fresh Community, Centrul Cultural „Jean Bart” Tulcea, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”

Program cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.


Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508