spot_img

Festivalul Internațional de Teatru De Stradă București B-Fit In The Street se încheie cu cel mai mare spectacol de stradă românesc

Primăria Capitalei prin ARCUB marchează finalul ediției din acest an a Festivalului Internațional de Teatru de Stradă București B-FIT in the Street! cu un program încărcat de spectacole internaționale în puncte centrale din București, în primul weekend din luna august, respectiv perioada 04 – 05 august 2018. Festivalul Internațional de Teatru de Stradă București B-FIT este cel mai mare eveniment de gen din țară, care în 2018 sărbătorește zece ediții și Centenarul Marii Uniri cu o amplă selecție de producții românești și cu un mix variat de spectacole nocturne, parade, acrobații aeriene, instalații interactive, ateliere pentru copii, numere de echilibristică și jonglerii cu focul aduse la București de artiștii celor 11 țări participante.Titlul ediției aniversare, „O poveste românească în Anul Centenarului”, a fost inspirat de prezentarea în premieră la B-FIT in the Street! 2018 a celui mai mare spectacol de teatru de stradă realizat în România până în acest moment. O producție a Centrului Cultural al Municipiului Bucuresti – ARCUB, spectacolul ”Harap-Alb” reinterpretează faimoasa poveste a lui Ion Creangă cu ajutorul tehnologiei, aducând astfel un omagiu culturii românești la 100 de ani de la Marea Unire a României.

O super producție a cărei realizare a necesitat trei luni de zile și o echipă formată din sute de constructori, costumieri, tehnicieni, muzicieni, actori și acrobați, Harap-Alb împrumută elemente din teatrul de stradă și elemente de acrobație pe care le combină cu elemente ale teatrului modern.

Cu o dramatizare semnată de Adrian Batista și Peter Kerek, spectacolul de o oră și 10 minute respectă firul narativ al basmului scris de Ion Creangă, dar oferă mai multe dimensiuni poveștii originale. Personajele fantastice Păsări Lăți Lungilă, Ochilă, Păsărilă, Ochilă, Spânul, Gerilă și Flămânzilă prind viață în forma unor marionete gigant, înalte de patru până la șapte metri, gândite de scenografa Oana Radu. Regizorul Adrian Batista a introdus în spectacol elemente de acrobație extrem de spectacuoase care vor reda la înălțime povestea de iubire dintre Harap-Alb și fata Împăratului Roș și scena de luptă dintre Harap-Alb și Spân. Atmosfera de basm va fi subliniată de elementul audio al spectacolului compus din muzică live, din vocea povestitorului și din dialogul dintre personaje. Cu ajutorul unor actori tineri și talentați, regizorul a reușit să creeze, din voci care păstrează graiul autentic moldovenesc, o paletă colorată de personaje. Elementele fantastice ale poveștii sunt redate cu ajutorul tehnologiei, iar efectele speciale de lumină vor puncta fiecare moment important al poveștii. Muzica este compusă de Cornel Ilie și interpretată live de trupa Cobzality și de taraful Cazanoi. Efectele sonore ale spectacolului vor fi astfel realizate live din instrumente.

Rezervat pentru ultimul weekend de festival, spectacolul românesc de mare magnitudine Harap-Alb va avea premiera sâmbătă, 4 august, de la ora 22:20, în Piața Universității, și va încheia cea de-a zecea ediție a Festivalului Internațional de Teatru de Stradă București B-FIT in the Street! cu reprezentația din 5 august, de la ora 22:20, în Piața Universității.

Cel de-al patrulea weekend B-FIT in the Street! este unul dintre cele mai aglomerate și dinamice weekenduri de festival cu 15 spectacole din Italia, Rusia, România, Portugalia, Spania și Germania.

După o lună de spectacole în fiecare weekend din perioada 13 iulie – 5 august, ediția aniversară B-FIT in the Street! a pregătit pentru weekendul 4-5 august un program de spectacole mobile, o paradă, ateliere pentru copii, reprezentații de echilibristică, numere de jonglerii cu focul, spectacole nocturne grandioase și spectacole de teatru de stradă românești și internaționale.

În ambele zile de weekend, Piațeta din fața Teatrului Odeon găzduiește spectacole de foc și de jonglerie și echilibristică din România și Italia, iar Piața Universității și Centrul istoric vor fi populate de artiștii unor spectacole mobile internaționale. În Parcul Kretzulescu poate fi vizionat atât sâmbătă, cât și duminică, un spectacol-instalație din Portugalia care transformă spațiul public într-o poezie vizuală.

Centrul istoric este locația spectacolelor Teatrului Masca în weekendul 4-5 august, iar Parcul Cișmigiu este destinația publicului tânăr B-FIT in the Street! cu un program de câte trei ateliere pentru copii pe zi, printre care un atelier de actorie și pantomimă, un atelier de percuție și un atelier de handmade.

Una dintre marile surprize ale ediției din acest an B-FIT in the Street! este rezervată ultimei sâmbete din festival. Compus din trei elemente spectaculoase, momentul de sâmbătă seara, 4 august, marchează atât aniversarea celor zece ediții B-FIT in the Street!, cât și celebrarea Centenarului Marii Uniri. După ce s-au bucurat de spectacolele din punctele centrale ale orașului, fanii B-FIT in the Street! sunt așteptați pe 4 august, de la ora 20:50, în Piața George Enescu, pentru singura reprezentație a spectacolului nocturn TRANSIT.ion. Adus în România de compania de teatru Pan.Optikum din Germania, producția este o adaptare a piesei Soarele și moartea scrisă de libanezul Wajdi Mouawad. Cu o echipă de 30 de actori, dansatori, muzicieni, artiști și tehnicieni, producția TRANSIT.ion creează o parabolă vizuală a societății contemporane cu ajutorul acrobațiilor aeriene, a jocurilor de lumini, foc și artificii.

După spectacolul TRANSIT.ion, din Piața George Enescu, artiștii prezenți în acest weekend de festival pornesc într-o paradă festivă pe Calea Victoriei și Bulevardul Regina Elisabeta, cu oprire în Piața Universității, unde, de la ora 22:20 are loc premiera primului spectacol românesc de teatru de stradă de mari dimensiuni, Harap-Alb. Un spectacol inovator, care combină zona tradițională cu elemente ale teatrului contemporan, Harap-Alb va fi reluat duminică, 5 august, cu o reprezentație în Piața Universității, care va închide ediția aniversară din acest an a Festivalului Internațional de Teatru de Stradă București B-FIT in the Street!

Programul complet > www.fitsb.ro

Parteneri media: RRC, RFI, București FM

Cu spijinul Aqua Carpatica

Detalii pe www.arcub.ro

Descarcă aplicația ARCUB: Android și iOS!

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele inițiate și desfășurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vieții culturale a orașului, precum și la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii.

ARCUB este organizatorul Festivalului internațional al luminii – Spotlight, Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al singurului festival internaţional de jazz din Capitală, Bucharest Jazz Festival și al Zilelor Bucureștiului.

***

Weekend 4

4 august

19:00 – 19:30 -> Piațeta Odeon: BUBBLE STREET CIRKUS – spectacol de jonglerie și echilibristică, Italia

19:00 – 19:45 -> Piața Universității: RUSSIAN FOLK STILT WALKERS – acrobați pe catalige, Rusia

19:00 – 19:45 -> Strada Lipscani (in spate la BNR): HISTORICAL ACROBATIC FLAG WAVERS – – stegari, Italia

19:00 – 21:00 -> Parcul Cișmigiu – Podul de Nuc: CONTINUU – atelier de actorie și pantomimă pentru copii, România

19:00 – 20:00 -> Parcul Cișmigiu: ATELIER PĂPUȘI – atelier confecționare păpuși de mână, pentru copii, România

20:00 – 21:00 -> Parcul Cișmigiu: ATELIER SHADES – atelier pentru copii, România

19:20 – 20:00 -> Parcul Kretzulescu (langa Biserica Kretzulescu): PASSAGE – spectacol-instalație, Portugalia

19:45 – 20:30 -> Piața Universității: BATUCADA FROM CANARY ISLANDS – toboșari, Spania | LES LILAS – dansatoare cabaret, Spania

20:00 – 20:45 -> Strada Lipscani (in spate la BNR): STRIGĂTELE PARISULUI – statui vivante, România

21:00 – 21:25 -> Piațeta Odeon: DRUM’N’FIRE – spectacol de foc, România

20:50 – 21:30 -> Piața George Enescu: TRANSITION – spectacol nocturn | o singură reprezentație

PARADA (PARADE)

21:40 – 22:20 -> Piața George Enescu – Calea Victoriei – Bd. Regina Elisabeta – Piața Universității: RUSSIAN FOLK STILT WALKERS, HISTORICAL ACROBATIC FLAG WAVERS, LES LILAS, BATUCADA FROM CANARY ISLANDS

22:20 – 23:20 -> Piața Universității: HARAP ALB – marionete gigant, România

5 august

19:00 – 19:30 -> Piațeta Odeon: BUBBLE STREET CIRKUS – spectacol de jonglerie și echilibristică, Italia

19:00 – 19: 45, 21:00 – 21:45 -> Piața Universității: RUSSIAN FOLK STILT WALKERS – acrobați pe catalige, Rusia

19:00 – 19:45 -> Strada Lipscani: HISTORICAL ACROBATIC FLAG WAVERS – – stegari, Italia

19:00 – 21:00 -> Parcul Cișmigiu – Podul de Nuc: DRUM UP CIRCLE – atelier de percuție pentru copii, România

19:00 – 20:00 -> Parcul Cișmigiu: ATELIER PĂPUȘI – atelier confecționare păpuși de mână, pentru copii, România

20:00 – 21:00 -> Parcul Cișmigiu: ATELIER SHADES – atelier pentru copii, România

19:45 – 20:30 -> Piața Universității: BATUCADA FROM CANARY ISLANDS – toboșari, Spania | LES LILAS – dansatoare cabaret, Spania

20:00 – 20:40 -> Parcul Kretzulescu (langa Biserica Kretzulescu): PASSAGE – spectacol-instalație, Portugalia

20:00 – 21:30 -> Strada Lipscani: NOI – spectacol-paradă de Centenar, România

21:00 – 21:25 -> Piațeta Odeon: DRUM’N’FIRE – spectacol de foc, România

21:00 – 21:45 -> Piața Universității: HISTORICAL ACROBATIC FLAG WAVERS – – stegari, Italia

22:00 – 22:45 -> Strada Lipscani: BATUCADA FROM CANARY ISLANDS – toboșari, Spania | LES LILAS – dansatoare cabaret, Spania

22:20 – 23:20 -> Piața Universității: HARAP ALB – marionete gigant, România

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508