În 29 și 30 iunie 2018, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, a concertat în Portugalia, în cadrul Festivalului Internațional de Muzică din Vila Nova de Gaia. Alături de prestigiosul ansamblu coral s-a aflat și un cor format din 25 de copii, membri ai Programului Național Cantus Mundi, care, cu această ocazie, și-a făcut debutul la nivel internațional. Evenimentele au avut loc în Mănăstirea Grijó și Auditoriul Municipal din Vila Nova de Gaia, în apropierea orașului Porto. În seara de 29 iunie, în Mănăstirea Grijó au răsunat glasurile emblematice ale Corului Madrigal, aplaudate îndelung de cele peste 300 de persoane aflate în public. Programul propus de dirijorul Anna Ungureanu a inclus numeroase piese de factură religioasă, puse în valoare de acustica impresionantă a mănăstirii, ctitorită în anul 922, a cărei atmosferă a amplificat experiența muzicală inedită pe care au avut-o spectatorii portughezi.
“ În acest an special, în care celebrăm 25 de ani de la prima ediție a Festivalului Internațional de muzică din Vila Nova de Gaia, ne-am dorit să avem în program cei mai buni muzicieni din întreaga lume și să oferim publicului nostru ceva inedit. Ambientul a fost extrem de potrivit pentru repertoriul Corului Madrigal, rezultatul sonor fiind unul foarte emoționant. Ce am auzit în seara aceasta a fost cu mult peste așteptările mele, eu una am avut lacrimi în ochi” – a declarat Paula Carvalhal, Consilier Municipal la Primăria orașului Vila Nova de Gaia.
Concertul din 30 iunie, desfășurat la Auditoriul Municipal din Vila Nova de Gaia, a fost un nou prilej pentru Corul Madrigal de a impresiona publicul prin perfecțiunea sonoră care deja îi este emblematică. Spectatorii au putut audia bijuterii ale muzicii renascentiste, dar și piese specifice etosului românesc. Alături de Corul Madrigal a urcat pe scenă și un ansamblu format din 25 de copii selectați din Programului Național Cantus Mundi, aflați sub coordonarea dirijorului Teodora Jaworski. Recitalul acestui tânăr ansamblu reprezintă primul pas în strategia de extindere la nivel internațional a Programului Național Cantus Mundi, care este cel mai amplu program de integrare socială prin muzică din România.
“Corul Madrigal și-a îndeplinit, din nou, misiunea de ambasador cultural al României. Cele două concerte susținute în cadrul celei de-a XXV-a ediții a Festivalului Internațional de Muzică din Vila Nova de Gaia au adus țara noastră în prim plan, atât din punct de vedere muzical, dar și al bunelor practici sociale, prin implicarea copiilor Programului Național Cantus Mundi. A fost o experiență deosebită, în urma căreia România și-a reconfirmat valoarea culturală. Mai mult decât atât, pentru cei 25 de copii prezenți alături de Madrigal în acest turneu, a fost cea mai importantă apariție artistică și, cu siguranță, un foarte puternic imbold pentru continuarea activităților culturale în care sunt implicați!”, a declarat Emil Pantelimon, Managerul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.
Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” este o emblemă a vieții muzicale românești și universale. Din momentul înființării sale, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin (1925–2011), Corul Madrigal a susținut peste 4.500 de concerte aplaudate de melomani de pe întreg mapamondul, impunându-se astfel ca un adevărat „brand de țară”. Este etalonul mondial al muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală. În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summitului Global de Religie, Pace şi Securitate.
Programul Național Cantus Mundi este cel mai mare program de integrare socială prin muzică din România, inițiat de reputatul dirijor Ion Marin și prin implicarea voluntară a membrilor acestui cor. După 7 ani de activitate, Programul Național Cantus Mundi a adunat sub umbrela sa peste 800 de coruri. 30.000 de copii, alături de dirijorii lor, participă la promovarea cântului coral pe întreg cuprinsul țării, depășind barierele legate de etnie, condiție socială și capacități fizice sau psihice, construind astfel nuclee culturale complexe, atât de necesare pentru revitalizarea societății noastre.