Vineri, 22 iunie 2018, de la ora 18:00, Asociația Istoria Artei a organizat la Vila Filipescu – Brâncoveanu din Aleea Modrogan nr. 1, în parteneriat cu Comisia Cultură, culte și minorități a Partidului Național Liberal conferința de deschidere a proiectului cultural „Parcul Filipescu – 100 de ani de arhitectură neoromânească”. Au prezentat: Oana Marinache, istoric de artă; Andrei Popescu, urbanist; Liviu Brătescu, istoric. Moderator: Cristina Verona.
În prezența a 30 de participanți, istorici, arhitecți și urbaniști, reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale, au fost trasate reperele istorice de la începuturile zonei și până acum, evidențiind etapele constructive ale vilei familiei Filipescu, care constituie nucleul parcului rezidențial.
Asociatia Istoria Artei continuă și în 2018 demersurile de recuperare a istoriei arhitecturii Bucurestiului, valorificând informații din cercetarea de arhivă și contribuind la o mai bună cunoaștere a patrimoniului construit, mai ales cu ocazia dublei sărbători, cea a Centenarului României și a Anului European al Patrimoniului Cultural.
Proiectul co-finanțat de Ordinul Arhitecților din România din Timbrul Arhitecturii 2018 se adresează atât publicului larg cât și specialistilor, având o componentă educativă prin care dorim să contribuim la cunoașterea unei zone importante a capitalei care permite o „radiografie” a arhitecturii românești din ultimii 100 de ani.
În perioada aprilie-iunie au avut loc în școli bucureștene 15 ateliere de istorie urbană, susținute de istoric Alina Havreliuc. Echipa de cercetare formată din istorici, istorici de artă, ingineri și arhitecți a scos la iveală peste 150 de dosare de arhivă din perioada 1913-1945 cu proiecte realizate, nerealizate și clădiri dispărute din zona analizată. Au fost de asemenea realizate mai multe vizite pe teren, pentru identificarea loturilor inițiale și a imobilelor, a fazelor de construcție, compararea situației inițiale cu cea existentă.
Unele dintre planurile de arhivă au fost selectate pentru modelele grafice de cărți poștale, ilustrând diversitatea stilistică cât și creația unor arhitecți cunoscuți din epocă. Activitățile viitoare vor fi proiectarea cadastrală a unui plan cu loturile existente pentru realizarea unei hărți format A3, tipărirea și distribuirea ei gratuită locuitorilor din zonă și participanților la evenimentelor proiectului, organizarea de tururi ghidate gratuite și reconstituirea istoriei principalelor imobile.