Marți, 10 iulie 2018, ora 18.00, la sediul ICR Tel Aviv, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv va organiza un eveniment de evocare a personalității și activității Marelui Rabin al României, Alexandru Șafran, și un omagiu adus iudaismului român. Evenimentul se va desfășura în limbile română și franceză.
Programul evenimentului:
Moderator: Cleopatra Lorințiu, director adjunct ICR Tel Aviv
Prezentarea unor volume dedicate activității Rabinului Alexandru Șafran și iudaismului românesc:
”Alexandre Safran and the Jews of Romania during the installation of the communist regime. Newly discovered documents from the American and British diplomatic archives (1944-1948)” (Alexandru Șafran și evreii din Romania în timpul instaurării comunismului. Documente inedite din arhivele americane și britanice (1944-1948) semnat de Carol Iancu și apărut la Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași în 2017.
Prezenta lucrare, traducere în limba engleză de Felicia Waldman, cu un cuvânt înainte de acad. Alexandru Zub, este rezultatul cercetărilor întreprinse de profesorul Carol Iancu în numeroase fonduri arhivistice, în special în Arhivele Ministerului Afacerilor Externe al Statelor Unite, de la Washington, și în Arhivele Foreign Office al Marii Britanii, de la Londra. Lucrarea include un studiu introductiv, diverse tabele cronologice și analitice, 120 de documente de arhivă și 90 de articole sau extrase din articole publicate în jurnale și periodice din Australia, Canada, Marea Britanie, România, Statele Unite, Palestina (sub mandat britanic), Elveția. Această bogată și diversă culegere, totalizând 210 documente, în cea mai mare parte inedite, constituie un tezaur de informații referitoare la evoluția internă și internațională a României între anii 1944 și 1948, cu accent pe soarta minorității evreiești și pe activitatea șef-rabinului Alexandru Șafran.
”Les relations Israel – Diaspora à travers l’histoire” (Relațiile Israel-Diaspora în decursul istoriei) semnat de Carol Iancu și Michaël Iancu și apărut la Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași în 2017.
Această carte propune o evaluare a relațiilor de lungă durată Israel – Diaspora. Legături constante, întărite de un curent neîntrerupt de pelerinaje, s-au menținut între țara Israelului și diaspora evreiască în Antichitate, în Evul Mediu și în epoca modernă. Secolul al XIX-lea reprezintă o cotitură, odată cu apariția teoreticienilor naționalismului evreiesc, a primelor aliyot și constituirea primelor comunități agricole (moshavot).
„Alexandru Șafran – Rezistența spirituală”, despre personalitatea și activitatea Marelui Rabin al României
Participanți: Esther Starobinski-Șafran, Profesoară emerită de filozofie la Universitatea din Geneva; Avinoam Șafran, Profesor emerit de neuro-oftalmologie la Universitățile din Geneva și Paris; Carol Iancu, istoric, membru de onoare din străinatate al Academiei Române; Michaël Iancu, directorul Institutului Universitar Maïmonide, Averoès, Thomas d’Acquin din Montpellier.
Născut în 1910 la Bacău, Alexandru Şafran a fost între anii 1939-1948 Șef-rabinul Cultului Mozaic din România, senator de drept în Senatul României (1940), iar după 1948 Șef-rabinul comunității evreiești din Geneva. S-a luptat pentru ocrotirea evreilor din România în anii Holocaustului și, ca un sprijinitor activ al sionismului, a respins presiunile de infiltrare comunistă pe linie religioasă între evreii din România, în anii postbelici, fapt pentru care a fost demis și expatriat. A publicat cărți în domeniul religiei, filozofiei moralei și misticii iudaice. Atașat de limba și cultura românească, Rabinul Șafran a fost un activ promotor al dialogului între iudaism și creștinism. Rabinul Alexandru Șafran a revenit în vizită în România, pentru prima oară după aproape jumătate de secol, în 1995. Pe 19 iunie 1997, Șafran a fost ales membru de onoare al Academiei Române