Compania de Teatru din Braga și Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ co-produc, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Lisabona, spectacolul bilingv „Antonio și Beatrix”, regizat de Rui Madeira, directorul Companiei de Teatru din Braga. Bazat pe un text scris de dramaturgul portughez Abel Neves special pentru stagiunea actuală a Companiei de Teatru din Braga, a cărei temă este „frontiere“, spectacolul îi are ca protagoniști pe actrița româncă Nora Covali și pe actorul mozambicano-portughez Rogério Boane. Fiecare actor va interpreta în limba de origine, spectatorii beneficiind de subtitrări în limba portugheză pentru replicile în limba română. Spectacolul va avea 3 reprezentații la Teatrul Circo din Braga în datele de 26, 27 și 28 iunie, ora 21.30. „Antonio și Beatrix” va fi prezentat și la Teatrul Gil Vicente din Barcelos, în data de 30 iunie, ora 21.30.
Nora Covali s-a născut pe 15 iunie 1977, în Piatra Neamţ. A absolvit Academia de Teatru şi Film „I. L. Caragiale“ Bucureşti, secţia Actorie. A avut nenumărate roluri în spectacole de teatru, filme de scurt și lung metraj, fiind recompensată cu numeroase premii, printre care amintim: premiul de interpretare feminină la Festivalul studenţesc de film „Cinemaiubit“, 1996, pentru filmul Lepădaţii, regia Napoleon Helmis; premiul de popularitate – Întâmplări dintr-un oraş cu proşti – Festivalul Național de Comedie, 2007; premiul pentru cel mai bun spectacol – 5 minute miraculoase în Piatra Neamţ – Festivalul Comediei Românești (festCo) 2010, București; Marele premiu – spectacolul OO! – Festivalul Național de Comedie Galați, 2008. În 2002 a participat la workshop-ul susținut de Christian Benedetti, în cadrul Festivalului de Teatru de la Piatra Neamţ. Printre rolurile cele mai importante se numără Maica Pahomia din filmul După dealuri, în regia lui Cristian Mungiu. Pelicula a avut premiera în data de 19 mai 2012, la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, unde Cristian Mungiu a câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu. Filmul a reprezentat propunerea României la Oscar pentru cel mai bun film străin în 2013.
Rogério Boane, actor al Companiei de Teatru din Braga, s-a născut în Maputo, Mozambic, în 1978. Și-a început cariera artistică ca dansator al Grupului de Muzică și Dans Milorho. A jucat în spectacolul Puterea Pământului, al grupului teatral Xitlhango și a fost ales să reprezinte Mozambic în spectacolul Cine pe cine mănâncă, parte integrante a proiectului „Călătorie în centrul cercului“, o co-producție a Cena Lusófona, Escola da Noite, Compania de Teatru din Braga și Teatrul Vila Velha (Brazilia), ce a avut premiera în anul 2000. Din 2000 este membru al Companiei de Teatru din Braga, unde a participat la aproape toate producțiile companiei, dintre care remarcăm Grande Porto do Sul (în regia lui Rui Madeira), Comedie pe un peron de gară de Samuel Benchetrit (în regia lui Rui Madeira), Cantiga para JÁ (autor și regizor Jean-Pierre Sarrazac), Doroteia de Nelson Rodrigues (în regia lui Rui Madeira), Auto da Barca do Inferno de Gil Vicente (în regia lui Rui Madeira), trilogia 1.José 2.Rubem 3.Fonseca de Rubem Fonseca (în regia lui António Augusto Barros) și Agamemnon, Coeforele și Eumenidele de Eschil (în regia lui Rui Madeira).
Sinopsis: În citadela transplanturilor, Beatrix îl vizitează pe Antonio. Citadela este un spațiu al științei avansate în care medicina lărgeşte spectrul de supraviețuire, prin creșterea speranței de viață. Antonio este unul dintre cei care au fost aleși să supraviețuiască mai mult și mai bine. Dar din ce motiv a fost ales el și nu altul? Care va fi prețul? Într-un loc, undeva în viitor, într-un rezervor de vieți controlate, cuvintele și faptele fac diferența, iar Beatrix este foarte diferită de Antonio. Capabilă să domine existența lui Antonio – inteligența ei este de altă natură – decide, totuși, să-l urmeze. Puterea este una ocultă, iar tinerii Antonio și Beatrix, aidoma altora pe care nu-i vedem, sunt protagoniștii unei iubiri autentice, sfidând puterea, prejudecățile și moartea.