În perioada 1 – 3 iunie 2018, Programul Național Cantus Mundi și-a prezentat noua ofertă educațională alternativă, în cadrul Târgului Educațional găzduit de Festivalul Opera Copiilor (FOC). Peste 15.000 de vizitatori au aflat despre Școala de vară Cantus Mundi, unde copiii au acces la o mulțime de activități educative și distractive, bazate pe muzică și dezvoltarea creativității.
Școala de vară se desfășoară pe parcursul lunii iulie, este gratuită, iar cei interesați se pot înscrie printr-un e-mail la adresa contact@cantusmundi.com.
Pe parcursul celor 3 zile, la standul Cantus Mundi din cadrul FOC o parte din membrii Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” au oferit prilejul micilor vizitatori de a-și explora talentul prin diverse jocuri și activități muzicale. Activitatea preferată a copiilor a fost interpretarea cântecului „Melc, melc, codobelc” cu ajutorul instrumentelor colorate boomwhackers.
Gala Cantus Mundi, care a avut loc sâmbătă, 2 iunie, în cadrul FOC, a reunit pe scena Amfiteatrului exterior peste 300 de copii din coruri din toată țara. La finalul spectacolului, aceștia au avut ocazia de a cânta alături de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, sub coordonarea lui Cezar Verlan, dirijorul secund al ansamblului. Momentul culminant al Galei a fost interpretarea Imnului Cantus Mundi sub îndrumarea lui Bogdan Isbășescu, un tânăr de doar 14 ani. El este membru al Corului „Sonoris” din Târgoviște și recent a început să își exploreze aptitudinile dirijorale.
Cea de a patra ediție a Festivalului Opera Copiilor, organizat de Primăria Capitalei, prin Opera Comică pentru Copii, s-a desfășurat în perioada 29 mai – 3 iunie, oferind publicului 27 de spectacole, zeci de ateliere, jocuri și povești, Aventura Park și expoziții de fluturi și pești exotici, sub umbrela celui mai mare festival dedicat întregii familii..
Programul Național Cantus Mundi a fost înființat în anul 2011 la inițiativa reputatului dirijor Ion Marin, pe baza voluntariatului membrilor Corului Madrigal. În 2014, Programul Național Cantus Mundi a devenit, prin Hotărâre de Guvern, o Direcție în cadrul instituției aflată în subordinea Ministerului Culturii: Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. În 2018, anul în care România celebrează Centenarul Marii Uniri, Programul Național Cantus Mundi va însuma 4100 de dirijori și 250.000 de coriști din cele 41 de județe ale României.