Vineri, 8 iunie 2018, ora 18.30, la Rădăuți, în sala de conferințe a hotelului Gerald, a avut loc lansarea unui volum de proză scurtă, ”Cuvinte pe drumuri”, semnat de medicul Adrian Nicolaie Popescu, premiat pentru poezie, eseuri, proze, pe care, până acum, cum spunea domnia sa ,,nu a avut curajul,, să le tipărească! Curajul i-a fost redat de jurnalistul Nicolaie Pătruț și editura Mirador. Volumul conține 21 de povestir, cronologic rânduite, cu un puternic caracter biografic și autobiografic, scrise cu nerv, culoare a vremurilor, în care gama gravă se armonizează cu umorul bucovinean, realizând o mare atracție pentru lectură. În prezența unei numeroase audiențe, numărul scaunelor din generoasa sală fiind mai mic decât numărul doritorilor de literatură, lasarea a fost susținută de o muzică de înaltă calitate, interpretată de un tânăr și viguros trio de coarde și de un cor profesionist, cu un repertoriu parcă adecvat cărții.
Cartea și autorul, au fost prezentate de Nicolaie Pătruț, care a realizat și prefața, doamna profesoară de limba și literatura română, Carmen Andronachi, artistul plastic Vasile Popescu și graficianul Ovidiu Prelipceanu, care a conceput inspirat coperta cărții.
S-a remarcat calitatea de delicată frescă a unor oameni sub vremi trecute, ca și sub un prezent, tot mai prezent, cu o mare putere de evocare a unor realități nefardate, cu simțul tot mai rar al normalității.
Semnificativă este reușita picturalului naturii scenei vieților în paralel cu un pictural sufletesc, ascuns de fiecare în propriul Sine. Astfel înșirarea ,, mărgăritarelor,, de pe drumurile atâtor vieți, începe cu ,,Ai fost și tu copil, Ecaterino,, de fapt nașterea unui copil, ca dar dumnezeiesc, al unui nou drum în care ,,Nicicând primăvara nu fusese mai frumoasă….Încercând să prindă cumva cu razele sale zăpada groasă de pe culmile Obcinelor, soarele dorea și el să atingă zăpada, să aibă apoi, cu ce se lăuda lunii la sosirea nopții…,, în oglindă cu un tablou al unui suflet în pragul eliberării din trup: ,,Și dintr-o dată…albastru , atât de mult albastru…O liniște țiuitoare pusese stăpânire brusc peste vacarmul de răcnete, pocnete de armă și sunet de obuze. Și cât o căutase! Era liniștea, tihna pe cunoscuse o singură dată în viață…Și-atât…Adormi fără de știre… ,,
Cuprinsul istorioarelor e atrăgător și datorită faptului că toate persoanjele sânt reale, unele fiind chiar prezente la acest eveniment, și care și-au expimat emoționant trăirile în fața propriilor ,,imagini,, reflectate de scriitor , fapt ce a mărit ,,corola de minuni a lumii,,
,,Carte frumoasă cinste cui te-a scris! ,,
Vasile POPESCU