Agenția universitară a Francofoniei (AUF) a organizat o masă rotundă pe tema « Universitățile și incertitudinea provocată de globalizare ». Acest eveniment a reunit, alături de domnul Jean-Paul de Gaudemar, Rectorul AUF, personalități precum: D-na Joanna NEWMAN, Secretar general al Asociației Universităților Commonwealth (ACU), Marea Britanie; D-na Anne GABOURY, CEO Desjardins International Development, Canada-Québec; D-na Monica JIMAN, CEO Pentalog Software Factory, România, și Președinte al Rețelei francofone a Femeilor de afaceri; Dl. Pierre-Marie BOISSON, Președintele consiliului Sogesol, Haïti; Dl. Frantz SAINTELLEMY, CEO Group 3737, Canada-Québec.
Cu prilejul ediției organizate anul trecut, masa rotundă a reunit șase asociații academice internaționale pentru a contura dialogul dintre universități și sectorul privat în ceea ce privește ocuparea forței de muncă, spiritul antreprenorial al absolvenților și deschiderea mediului academic către mediul economic și social.
În 2018, acest dialog a fost promovat în mod direct întrucât masa rotundă a reunit nu numai cele două mari asociații internaționale, AUF și ACU, dar și oameni de afaceri și reprezentanți ai unor organizații din diferite regiuni ale lumii. Această masă rotundă a asigurat, de asemenea, paritatea în ceea ce privește limbile engleză și franceză, dar și egalitatea de gen.
Printre subiectele abordate se remarcă următoarele:
- Incertitudinile provocate de globalizare impun necesitatea de a găsi noi modele și noi roluri pentru universități, în plus față de misiunile lor tradiționale, în special în această eră a digitalizării. Dar multe dintre universități nu sunt capabile încă să atingă un asemenea grad de flexibilitate; de aceea, este important să sprijinim universitățile în diversitatea lor, deoarece știința nu cunoaște frontiere.
- Capacitatea de a reflecta împreună – mediul academic și sectorul economic – și de a identifica soluții concrete reprezintă calea cea mai fructuoasă pentru a răspunde întrebărilor legate atât de cercetarea avansată, cât și de pregătirea în masă a cetățenilor responsabili, în serviciul societății, în toate dimensiunile ei. Este, de asemenea, un mijloc eficient de influențare a politicilor publice din aceste domenii, în vederea îmbunătățirii cadrelor pentru accelerarea dezvoltării, în special în țările care au cel mai mult nevoie, și de a participa la organizarea mediului economic și a ecosistemelor.
- Aceste aspecte sunt împărtășite la scară largă, chiar dacă metodele sunt diferite în funcție de contexte, de unde reiese importanța dialogurilor dintre spațiile lingvistice pe care AUF și ACU au decis să le inițieze, în jurul unor proiecte concrete.
- Calitatea învățării este o chestiune esențială, în special pentru dezvoltarea de noi competențe relaționale (soft skills) și a gândirii creative, care sunt esențiale atunci când tipologia locurilor de muncă de mâine nu este cunoscută. Conceperea unor cursuri de scurtă durată în colaborare cu mediul economic este un mijloc pentru ca instituțiile de învățământ superior să devină motoarele acestor schimbări, bazate pe calitatea predării și a cercetării. Este vorba, deci, de a sprijini universitățile să-și dezvolte agilitatea și flexibilitatea.
Această dezbatere abia începe, dar reprezintă un pas înainte destul de important dacă lumea academică și cea economică colaborează, bazându-se pe respect reciproc. Calitatea și interesul experiențelor împărtășite atât cu participanții la masa rotundă, cât și cu cei care au asistat, sprijină AUF în implementarea strategiei sale, în beneficiul membrilor săi.
Despre AUF
Agenția universitară a Francofoniei (AUF) este o asociație internațională creată cu peste 50 de ani în urmă. Aceasta reunește în jur de 850 de instituții de învățământ superior și de cercetare provenind din peste 100 de țări de pe cinci continente. AUF este, de asemenea, operatorul pentru învățământul superior și cercetare al Summit-ului Francofoniei. Misiunea sa este de a promova o francofonie universitară solidară, angajată în dezvoltarea economică, socială și culturală a societăților.
AUF promovează solidaritatea activă între instituțiile membre și le acordă sprijinul său pentru a răspunde provocărilor cu care se confruntă: calitatea formării, a cercetării și a guvernării academice; inserția profesională și angajabilitatea absolvenților de învățământ superior; implicarea în dezvoltarea societăților. AUF acționează în 10 regiuni ale lumii, inclusiv în Europa centrală și de est.
Pentru mai multe informații: www.auf.org