spot_img

100% ROMANTIC – Concertul de închidere a stagiunii de la Sala Radio

Vineri, 22 iunie 2018, ora 19.00, Orchestra Națională Radio închide stagiunea de concerte (2017-2018) de la Sala Radio printr-un eveniment special pe care nu trebuie să îl ratați! Sub bagheta dirijorului vienez SASCHA  GOETZEL – care a colaborat cu artiști celebri precum Plácido Domingo, José Carreras, Anna Netrebko, Renée Fleming, Joyce DiDonato – veți asculta un concert 100% romantic, cu două dintre emoționantele capodopere ale romantismului muzical: Ceaikovski – Concertul nr. 1 în pentru pian şi orchestră și Brahms – Simfonia nr. 1. Cunoscuta lucrare semnată de Ceaikovski va fi un prilej deosebit de a o aplauda pe DANA BORȘAN – solistă a Orchestrelor și Corurilor Radio – pianistă cu o activitate artistică foarte variată ce înseamnă peste 900 de concerte şi recitaluri în țară, dar și în Germania, Franţa, Irlanda, Norvegia etc.

Povestea concertului de pian creat de Ceaikovski este una foarte controversată. Respins inițial de pianistul și dirijorul rus Nikolai Rubinstein – căruia se spune că Ceaikovski ar fi dorit să îi dedice lucrarea sa – concertul a devenit ulterior una dintre cele mai cunoscute și mai des interpretate partituri pentru pian compuse vreodată. În mod ironic, lucrarea care i-a produs poate cea mai mare suferință s-a dovedit a fi una dintre creațiile care i-au asigurat posteritatea lui Ceaikovski. Din cauza respingerii inițiale a concertului, compozitorul a dedicat lucrarea pianistului și dirijorului german Hans von Bülow, care a interpretat premiera absolută a lucrării în 1875, la Boston, în SUA!

În partea a doua a serii veți asculta Simfonia nr. 1 semnată de Brahms, despre care creatorul ei spunea că 21 de ani s-au scurs între primele schițe și definitivarea lucrării, în 1876. Același Hans von Bülow – de care se leagă premiera concertului lui Ceaikovski – a denumit simbolic partitura lui Brahms ca ”a X-a simfonie de Beethoven”. Există o strânsă legătură între tema principală din finalul simfoniei lui Brahms și cea din finalul Simfoniei a IX-a a lui Beethoven, fapt care nu este o întâmplare și nicidecum un plagiat cum au încercat să sugereze anumiți detractori, ci o intenție declarată a lui Brahms de a aduce un omagiu marelui Beethoven.

SASCHA GOETZEL este în prezent director artistic şi dirijor principal la Orchestrei Filarmonicii Borusan din Istanbul şi dirijor principal invitat al Orchestrei Filarmonicii Kanagawa din Japonia. De asemenea, muzicianul austriac este director artistic al organizației Barış İçin Müzik Vakfı/Music for Peace Foundation din Istanbul, realizează concerte educative și elaborează diferite programe destinate tinerilor.

A dirijat orchestre prestigioase dintre care amintim: Moscow Symphony, Berlin Symphony Orchestra, Shanghai Symphony, Orchestre National des Pays de la Loire, Orchestre National de France, Orchestre National de Bordeaux Aquitaine, Orchestre National de Lyon, Israel Symphony, Zürich Tonhalle, Kuopio Symphony, Orchestra Radio din Hanovra, Filarmonica din Luxembourg.

Alături de muzica simfonică, Sascha Goetzel abordează şi genul operei în titluri precum: La Bohème, Flautul fermecat, Così fan tutte, Nunta lui Figaro, Răpirea din serai, Cavalerul rozelor. La invitaţia dirijorului Valery Gergiev a dirijat opera Don Giovanni, la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg, în prezent dirijând numeroase spectacole de operă la Opera de Stat din Viena, Volksoper, Tiroler Landestheater, Opéra de Montpellier etc.

DANA BORȘAN a fost aplaudată în peste 900 de concerte şi recitaluri, propunând de fiecare dată programe interesante, cu repertorii diverse, adevărate provocări pentru orice pianist. Deşi preferă creaţiile clasicismului vienez şi ale marilor romantici – Schumann, Chopin, Liszt, Brahms – artista are în repertoriu și lucrări inedite, prezentate în primă audiţie la Bucureşti – Concertele pentru pian şi orchestră de Hanns Wolf, Moritz Moszkowski, Siegfried Matthus, Sigismund Toduţă.

Născută la Cluj, artista a început studiul pianului la liceul de muzică din oraşul natal şi apoi a continuat la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti. În 1992 a beneficiat de o bursă de studii la Academia de Muzică din Berlin și pentru perfecţionarea artei sale interpretative, Dana Borşan a participat la cursurile de măiestrie susţinute de pianistul Hans Leygraf la Academia de vară Mozarteum – Salzburg şi de pianista Helene Boschi la Weimar.

Un moment decisiv în cariera sa l-a constituit dobândirea, la vârsta de doar 19 ani, a Premiului II şi a Medaliei de argint la una dintre cele mai importante competiţii internaţionale : Concursul Robert Schumann – 1977, de la Zwickau (Germania). A participat la numeroase festivaluri, între care cele organizate la Aberdeen, Potsdam, Faenza, Bucureşti (Festivalul internaţional George Enescu şi Festivalul Dinu Lipatti),  Cluj (Festivalul Mozart) etc.

În anul 2011, pianista a fost reinvitată să concerteze în cadrul Festivalului Internaţional Robert Schumann de la Zwickau – Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră de Brahms şi în cadrul Festivalului George Enescu Concertul pentru pian şi orchestră de Hanns Wolf.

Dana Borşan a susţinut concerte şi recitaluri în Cehia, Germania, Italia, Bulgaria, Rusia, Slovacia, Franţa, Ungaria, Republica Moldova, Spania, Anglia, China, Irlanda, Franţa, Norvegia. Ea este prezentă în fiecare stagiune şi pe scenele filarmonicilor din ţară. În ultimii doi ani a concertat deseori cu orchestre din Germania, Chişinău şi a susţinut recitaluri de pian în Germania, Franţa, Irlanda şi Norvegia.

În anul 2006 împreună cu Orchestra de Cameră Radio a încheiat un proiect unic până acum în istoria muzicii româneşti : Integrala concertelor pentru pian şi orchestră de W. A. Mozart, eveniment în premieră în viaţa noastră muzicală, materializat în concerte cu public, înregistrări speciale pentru fonoteca Radio şi un album de 8 CD-uri editate de „Casa Radio”.

În acelaşi areal al aprofundării universului mozartian s-a înscris şi Integrala Sonatelor pentru vioară şi pian de W. A. Mozart, concretizată într-o serie de recitalurile cu violonistul Alexandru Tomescu.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508