În perioada 23-24 iunie 2018, Institutul Cultural Român Bruxelles și Ambasada României în Regatul Tarilor de Jos, cu sprijinul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, sărbătoresc Centenarul Marii Uniri în Parcul Național De Hoge Veluwe în Olanda. La invitația directorului fundației olandeze Parcul Național De Hoge Veluwe, Baronul Seger E. van Voorst tot Voorst, România este țara invitată de onoare în 2018, și va prezenta, timp de două zile în aer liber, cultura și tradițiile românești, diversitatea si bogăția patrimoniului imaterial, la Festivalul Zilele României. Evenimentul omagiază Ziua universală a iei, reper național identitar, sărbătorită în România în noaptea „cerurilor deschise”, de Sărbătoarea Sânzienelor, la 24 iunie. Artizani, meșteri populari, interpreți de muzică populară și producători tradiționali vor aduce în atenția vizitatorilor parcului tradițiile, obiceiurile românești autentice și moșteniri culturale nealterate precum: încondeiatul ouălelor, țesutul, olăritul, prelucrarea lemnului.
Într-o demonstrație de excepție, tradițiile, talentul și creativitatea românească vor fi interpretate în arta designului floral, de artistele Anca Ungureanu și Ella Fodor, printr-o instalație artistică dedicată aspirației de veacuri a poporului român: Unirea. Lucrarea, intitulată „Naiul și Metamorfoza Dorului în Doină”, reprezintă, în contextul anului Centenar, un omagiu adus Doinei, creație specifică poporului român, patrimoniu imaterial UNESCO.
„Instalația florală înfățișează metamorfoza dorului în doină, cu ajutorul naiului, într-o abordare festivă, de ceremonie. Creațiile florale sunt inspirate din moștenirea culturală și de patrimoniu identitar, cu referințe la actul artistic al lui Gheorghe Zamfir, și trimiteri la istoria României moderne. De asemenea, design-ul floral creat exclusiv pentru Festivalul Zilele României, include valori europene precum conservarea diversității culturale și a identității”, descriu Anca Ungureanu și Ella Fodor inspirația și conceptul proiectului pe care îl vor prezenta în Parcul Național De Hoge Veluwe.
Conceptul curatorial al festivalului aparține Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” și cuprinde standuri de prezentare de produse tradiționale, expoziții de fotografie și port popular românesc din diferite regiuni istorice ale României, precum și proiecții de filme documentare, printre care premiera documentarului „Constantin Brâncuși, Între Pământ și Cer pe Calea Sufletelor”, realizat de Trinitas TV.
Programul Festivalului Zilele României este completat de momente festive, concerte și dansuri popularesusținute de Rapsodia Vâlceană, cu sprijinul Consiliului Județean Vâlcea.
Parcul Național De Hoge Veluwe a fost înființat de Anton Kröller (1862-1941), om de afaceri olandez, și de soția acestuia, Hellene Kröller-Muller. Parcul se întinde pe o suprafață de 13.300 hectare și include trei muzee, printre care muzeul privat Kröller-Muller, care deține cea mai amplă colecție privată Van Gogh și trei lucrări ale sculptorului Constantin Brâncuși.
Accesul este gratuit, cu excepția intrării în parc.
Program: 23 – 24 iunie, 12h-18h Adresă: Parcul Național De Hoge Veluwe, Houtkampweg 9, 6731 AV – Zona din centrul parcului Notă pentru ziarişti: informaţii suplimentare şi cereri de interviuri la ICR Bruxelles: bruxelles@icr.ro
Site internet: www.icr.ro/bruxelles_/ Facebook: ICR Bruxelles Twitter: @ICRBruxelles