În perioada 14 – 16 iunie 2018, la Sala Palatului, are loc workshop-ul ”Masterclass de gestică dirijorală” susținut de maestrul Ion Marin, Fondatorul Programului Național Cantus Mundi și Președintele de Onoare al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. Acest curs de perfecționare dirijorală se adresează exclusiv dirijorilor care fac parte din Programul Național Cantus Mundi și este oferit cu titlu gratuit membrilor acestei rețele. Tematica propusă de maestrul Ion Marin este centrată în jurul dezvoltării ablităților gestuale dirijorale, dar include și o abordare din perspectivă psiho-pedagogică. Din cele câteva sute de înscrieri la nivel național, în urma evaluării CV-urilor de către specialiștii Corului Madrigal, au fost selectați 40 de dirijori, membri ai Programului Național Cantus Mundi, care vor participa la masterclass-ul susținut de Ion Marin.
În ultimii ani s-au organizat peste 30 de workshop-uri de dirijat la nivel național prin intermediul cărora au fost instruiți peste 1000 de dirijori din toată țara, dar acesta este primul masterclass susținut de maestrul Ion Marin. Evenimentul se desfășoară sub egida Cantus Mundi și se dorește a fi un instrument educativ de înaltă clasă pentru toți dirijorii care vor să se perfecționeze.
Ion Marin este unul dintre puţinii dirijori care au atins celebritatea la nivel mondial, atât în aria simfonică, precum şi în cea a operei. A colaborat cu mulţi dintre cei mai buni solişti ai lumii, precum Placido Domingo, Angela Gheorghiu, Renee Fleming, Waltraud Meier, Jessye Norman, Cecilia Bartoli, Jonas Kaufmann, Thomas Hampson, Ruggero Raimondi, Roberto Alagna și Dimitri Hvorostovsky.
Numele pe care şi l-a făcut în sfera simfonică i-a oferit ocazia să dirijeze toate orchestrele europene de prestigiu, printre care Berliner Philharmoniker, Leipzig Gewandhaus, London Symphony Orchestra, Staatskapelle Dresden, Bayerischer Rundfunk, London Philharmonic Orchestra, Orchestra del Santa Cecilia, St. Petersburg Philharmonic, Budapest Festival Orchestra, Czech Philharmonic, precum şi multe alte orchestre internaţionale de mai mică mărime. Ion Marin dirijează frecvent concerte în Japonia, în colaborare cu NHK Symphony şi Tokyo Metropolitan Orchestra.
Deschiderea sa amplă către repertorii simfonice şi vocal-simfonice face ca toate reprezentaţiile maestrului Ion Marin să fie exemple de creativitate, inovaţie şi angajament. Discografia sa numără peste 40 de titluri, multe dintre ele sub egida unor prestigioase case de producţie, cum sunt Deutsche Grammophone, Decca, EMI, Sony și Philips.
Programul Național Cantus Mundi a fost înființat în anul 2011 la inițiativa dirijorului Ion Marin, pe baza voluntariatului membrilor Corului Madrigal. În 2014, Programul Național Cantus Mundi a devenit, prin Hotărâre de Guvern, o Direcție în cadrul instituției aflată în subordinea Ministerului Culturii și Identității Naționale: Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. În 2018, anul în care România celebrează Centenarul Marii Uniri, Programul Național Cantus Mundi va însuma 4100 de dirijori și 250.000 de coriști din cele 41 de județe ale României.