Joi, 17 mai 2018, începând cu ora 18.00, în spațiul „Casa Roșie” – situat lângă Grădina Istorică – din cadrul Grădinii Botanice „Dimitrie Brândza” a Universității București (Șoseaua Cotroceni, Nr. 32), va avea loc vernisajul expoziției de ilustrație botanică „Life of Bulbs” de Irina Neacșu, care are loc La vernisaj, artista și designer-ul Irina Neacșu va vorbi despre pasiunea sa rară pentru o formă de artă celebră în plan internațional, pe care își dorește să o reînvie și în România – ilustrația botanică. „Life of Bulbs” invită publicul să redescopere valoarea și poezia naturii printr-o tehnică aparte: reprezentarea plantelor la scară naturală, 1:1, alături de reprezentări artistice de o eleganță filozofică, realizate în acuarelă, pentru care se folosesc flori în mărime autentică, dar și schițe din literatura științifică botanică. Pentru o astfel de lucrare de ilustrație botanică, Irina Neacșu folosește o tehnică ce presupune și până la 60 de ore de lucru pentru o ilustrație. Expoziția reunește un număr de 26 de astfel de ilustrații botanice, reprezentând flori de grădină. Una dintre ilustrații înfățișează o specie pe cale de dispariție, Fritillaria sau Laleaua Pestriță. Această plantă protejată a început să fie cultivată în alte țări în regim controlat, ca floare de grădină.
Vernisajul expoziției va fi urmat în zilele de weekend – 19 și 20 mai 2018 – de o sesiune de două ateliere intensive, adevărate master-classes de ințiere în arta botanică. Timp de cinci ore, Irina Neacșu va lucra alături de cei înscriși și le va prezenta secretele tehnicii ilustrației botanice.
„Life of Bulbs” prezintă pentru prima dată un demers de artă botanică contemporană în România. Narcise, lalele sau zambile se dezvăluie privitorilor și invită la o reflecție despre drumul vieții cu transformările sale – de la frumusețe la efemeritate.
Irina Neacșu este în prezent artist botanic în cadrul American Society of Botanical Artists. A absolvit Universitatea de Artă din Roma și Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București și a făcut cursuri de specializare în Olanda. În anul 2017, a lansat cartea de artist Herbarium – un ierbar ilustrat dedicat plantelor medicinale din flora spontană a României, iar în 2016, a lansat o colecțiede artă decorativă și design, intitulată Herbarium Transylvania.