În perioada 7-11 mai 2018, la Universitatea din Lisabona, se va desfășura Săptămâna culturală românească, program organizat la inițiativa Lectoratului de Limba Română (LLRL) din cadrul Universităţii din Lisabona, în parteneriat cu Institutul Cultural Român de la Lisabona și Ambasada României în Republica Portugheză, în contextul celebrării Centenarului Marii Uniri. Pe parcursul a 5 zile, vor avea loc o serie de activități de promovare şi consolidare a limbii și culturii române în mediul academic portughez. Săptămâna culturală românească va debuta luni, 7 mai, cu o oră deschisă de limba română, susținută de Roxana Ciolăneanu, lector de limba română la Universitatea din Lisabona, și va continua cu un atelier de traduceri, organizat în parteneriat cu Lectoratul de limba română de la Universitatea Sapienza, Roma. Tot în data de 7 mai, vor fi proiectate documentarul Wild Carphatia I, subtitrat în limba portugheză, obținut cu sprijinul Almond Films pentru Travel Channel, precum și o selecție de scurtmetraje românești de animație „Best of Anim’Est”, obținute cu sprijinul Festivalului Internaţional de Film de Animaţie „Anim’Est”.
În zilele de 8 și 9 mai, se va desfășura cea de-a VII-a ediție a conferinței dedicate studiilor românești la Universitatea din Lisabona, a cărei temă centrală va fi Mituri, legende și basme în traducere. Tradiția conferințelor prin care se urmărește promovarea identității lingvistice și culturale românești, precum și abordarea predării limbii române ca limbă străină a început din 2012. Sesiunile de prezentări și de prelegeri sunt organizate de Lectoratul de Limba Română de la Universitatea din Lisabona, Institutul Cultural Român de la Lisabona susținând participarea a doi specialiști prestigioși din România, din cadrul Universității București, Prof. univ. Radu Toma și Conf. univ. Ioana Fruntelată.
Seria de activități va continua în data de 10 mai, cu proiectul lansat anul trecut de ICR Lisabona și Ambasada României în Republica Portugheză – maratonul de lectură, intitulat Lisabona citește românește, care omagiază autorii români clasici, moderni sau contemporani. În acest an, maratonul de lectură va fi organizat la Biblioteca Facultății de Litere (FLUL), sub semnul personalității reputatului profesor și filolog Victor Buescu, exilat în Portugalia după instaurarea regimului comunist în România. Amfitrionul evenimentului va fi însăși fiica acestuia, doamna Helena Carvalhão Buescu, profesor de literatură comparată în cadrul FLUL. Alături de studenții și profesorii Universității din Lisabona, vor participa scriitori portughezi, personalități ale vieții culturale lisaboneze, traducători, membri ai diasporei românești, public amator de literatură. Fiecare cititor își va rezerva pe calendarul evenimentului un timp de lectură (circa 5 minute), fie în limba portugheză, fie direct în română. Pe parcursul maratonului, tânărul interpret de origine română stabilit în Portugalia, Titus Isfan, va acompania lecturile cu fragmente muzicale de chitară clasică. De asemenea, pentru amatorii de gastronomie, tot în cadrul Bibliotecii FLUL, va fi amenajat un stand cu preparate tradiționale românești.
Săptămâna culturală românească se va încheia vineri, 11 mai, cu vernisajul expoziției „România nobilă și regală”, a fotografului portughez José Luís Jorge, în Sala Lambrino-Buescu, un spațiu dedicat studiilor românești, inaugurat în anul 2016, în memoria profesorilor Scarlat Lambrino și Victor Buescu. Expoziția va cuprinde aproximativ 20 de fotografii ale câtorva dintre reşedinţele familiei regale române, adevărate bijuterii arhitecturale, fiind aşadar un prilej de a face cunoscută studenților o importantă pagină a istoriei României. Vernisajul va fi urmat de o conferință despre „Occidentul și orientul european al universului lingvistic romanic” (O occidente e o oriente europeu do universo linguístico românico), susținută de profesorul Daniel Silva Perdigão.
Evenimentul este deschis publicului larg. Programul complet poate fi consultat aici: sites.google.com/a/campus.ul.pt/the-7th-edition-of-the-conference-dedicated-to-romanian-studies-at-the-university-of-lisbon/romanian-cultural-week.