spot_img

O horă a unirii artelor, la Așezământul de Copii ”Sf. Ierarh Leontie” din Rădăuți

Încă de luni, 14 mai 2018, au început pregătirile pentru panotarea expoziției de pictură ,,Spună lumii large, steaguri tricolore/ Spună ce-i poporul mare românesc,, în frumoasa și moderna galerie a Așezământului. Această a VI-a ediție a expozițiilor anuale a micilor pictori, a fost și este dedicată CENTENARULUI ROMÂNIEI  MARI, trup și suflet. Sărbătoarea din sufletul copiilor a fost exprimată, material prin împodobirea inspirată a spațiului expozițional și nu numai. Nouă pictori, ,,veterani,, ai atelierului de pictură ,,Vasile Popescu,,  au prezentat 100 de lucrări în acuarelă, metodic așezate pe simeza galeriei, ce-au stârnit admirația , în primul rând, al ,,cadeților,, atelierului, și bineneînțeles al oaspeților invitați de conducerea Așezământului.

Ziua vernisajului,19 mai ora 11,00, a atras un numeros și ales public: ne-a onorat cu prezența, Înalt Presfințitul Părinte Arhiepiscop Pimen, al Sucevei și Rădăuțiului, Părintele Stareț al mănăstirii Bogdana, Iustin Dragomir, Inspectorul  Șef al IPJ Suceava, dl. Adrian Buga, Primarul municipiului Rădăuți, Nistor Tătar, doamna Aghiorghicesei Liliana, președinte al IMM Suceava, doamna Margareta Isăilă dir. Adj. La DGASPC Suceava, General (r) Vasile Moțoc și nu în ultimul rând o altă personalitate iubită de copii Așezământului, realizatorul emisiunii ,,România te iubesc!,, Alex Dima…și mulți alți prețioși invitați și prieteni ai marii familii a Așezământului.

Cuvântul de bun venit, din partea organizatorului acestor evenimente culturale, Părintele Protosinger Iustin a deschis concret desfășurarea lanțului de evenimente, mediate de dr. Adrian Nicolae Popescu (medicul Așezământului): vernisarea expoziției de către profesorul de arte plastice, Adrian Grosari, precedată de o sensibilă piesă corală și solistică,,,Iubite-voi Doamne,, interpretată de corul de copii pregătit de diaconul George Mironescu.

Cuvintele de prețuire pentru expoziția copiilor, pentru importanța educației prin artă, pentru relevarea elementelor de identitate națională românească a Înalt Preasfințitului Părinte Arhiepiscop au fost în armonios dialog cu textul, muzica, melodiei ,,Satul meu,, exprimată de același cor.

Părintele Stareț Iustin Dragomir, ctitorul vizionar al Așezământului, a subliniat aprecierile pentru rezultatele educației copiilor, ca rezultat al implicării sufletești și duhovnicești, totale, a părintelui director Iustin Roman și a Maicii Ecaterina, psihologul instituției, adevărați soldați întru Hristos, cu mare iubire pentru copii din familia Așezământului. Mulțumirile au fost adresate și angajaților care dovedesc devotament și sensibilitate față de copii acestei mari familii cu peste 120 de copii!

Corul copiilor a punctat muzical, cu cântecul ,,Românie ,țară veche,, dirijat de dl. George Mironescu.

Deasemenea , primarul Municipiului Rădăuți, Nistor Tătar și-a exprimat admirația și mulțumirea pentru întreaga activitate a Așezământului ca întreg, și dragostea sa pentru copii de aici care dobândesc o educație și instruire aleasă, cum, dovadă e expoziția de pictură, prestația corului și orchestrei pop-rock ,,Studio 201,, coordontă de dr. Dan Arhire.

Hărnicia și talentul copiilor din cadrul Atelierului de pictură a fost recompensată cu premii în bani :

Asociația ,,Steaua Transilvaniei,, prin dl. Fănel Mendea, finanțează o tabără de pictură, de o săptămână în com. Bazna jud. Sibiu precum și materialele necesare;

Doamna Liliana Aghiorghicesei, patroana pensiunii ,,Lidana,,, găzduiește o tabără de pictură de o săptămână;

Cabinetul de Avocatură Ioan Popescu, a dăruit suma de 2000,00lei pentru nevoile atelierului, direct prin dl. avocat Ioan Popescu.

Clubul ,,Lions,, Rădăuți- a dăruit 1200,00 lei prin dl. general Vasile Moțoc .

Această încântătoare zi, și la propriu și la figurat, s-a încheiat, după delectare vizuală, gustată mai ales de colecționarii de pictură ce și-au îmbogățit patrimoniul cu lucrări din proaspăta expoziție, cu delectarea urechilor iubitoare de muzică pop-rock, printr-un concert susținut de formația ,,Studio 201,, condusă de dr. Dan Arhire.

Bucuria copiilor Așezământului a continuat și a doua zi, duminică 20 mai ora 13,00, când prin generozitatea cunoscutului scriitor și dramaturg Matei Vișniec, moderna și luminoasa ,,sală de mese,, din așezământ, a fost inundată de hohotele  de râs ale copiilor…dar și a adulților prezenți, care au râs cu lacrimi!

Cauza? Arta neasemuită a doamnei Crina Zvoboda, artist păpușar ventriloc, invitată a rădăuțeanului Matei Vișniec, care a ,,electrizat,, copii pe care i-a făcut ,,parteneri,, în arta sa, le-a dăruit ore de fericire a râsului de copil!

Sensibil, cu mare drag pentru copii, acest artist al milioanelor de cuvinte cu har rostuite, a cedat dreptul de autor, teatrului din Suceava , ce-i poartă numele, pentru transportul, gratuitatea biletelor la piesele de teatru în beneficiul copiilor Așezământului! O altă treaptă în educația culturală și socială a acestor copii și tineri.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508