spot_img

Micro-intervenții urbane TUMULT.space și lansare Open Call

ARTMIX lansează, printr-o serie de micro-intervenții urbane, un apel deschis pentru arhiva TUMULT.space, o platformă de idei și proiecte ce investighează percepții ale reprezentării spațiale. Primul proiect din seria de evenimente este ”Poezia Secretă”, instalație de poezie și lumină a poetului Mugur Grosu, ce va avea loc sâmbătă, 19 mai 2018, în cele două ganguri de acces în Blocul Liric, str. actor Ion Brezoianu 47-49, lângă Piața Valter Mărăcineanu, cu acces în Parcul Cișmigiu. Poezii scrise cu vopsea invizibilă vor fi dezvăluite trecătorilor pe măsură ce aceștia pășesc în proximitatea lor, dar care în absența oamenilor adorm la loc, ascunse în ziduri. În curtea interioară a Blocului Liric la ora 16.00 va avea loc un performance de poezie și muzică al inițiatoriilor proiectului experimental Upanishadows: Mugur Grosu (texte, voce, sintetizator) și Gabriel Grigore (contrabass). Tot în cadrul evenimentului Tumult.space, pe 19 mai 2018, la Blocul Liric, Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu vă invită la un schimb de cărți. Pornind de la ideea că informația și cunoasterea trebuie să circule și că a locui într-o comunitate înseamnă mai mult decât a împărți întreținerea, conceptul este simplu: aduci o carte din biblioteca proprie care ți-a plăcut și poti să pleci cu alta la alegere. În cadrul evenimentului, Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu a pregătit mulțime de activități și pentru cei mici: desenat cu creta pe asfalt, colorat și alte jocuri ale copilăriei.

”TUMULT.space este o platformă de idei și proiecte despre percepția spațiului și totodată un cadru de evenimente – reper ce își propun să ofere o perspectivă sintetică asupra practicilor spaț iului urban prin artă . Propunem o cartografiere subiectivă și intuitivă a percepțiilor reprezentării spațiale, crearea unei arhive digitale, unde artiști, scriitori, muzicieni, sau pur și simplu oameni preocupați de înțelegerea spațiului trăit – mental, social, public, personal, fizic, virtual – sunt invitați să contribuie cu proiecte sau pur și simplu cu idei.” (Marilena Oprescu Singer, curator Tumult.space)

Micro-intervențiile urbane TUMULT.space vor continua în perioada 8-18 iunie 2018 în Grădina Botanică ”D. Brandza” a Universității din București cu instalațiile Conspirații Organice (peisagist Nicolas Triboi), Tumult de cuvinte – geometrii poetice în mișcare (autori texte: Dan Sociu, Svetlana Cârstean, Vasile Leac, concept & design Saint Machine, programare Sorin Olexiuc) , Ultimul Etaj (fotograf Ștefan Tuchilă), Hybrid Sensorium (artista multimedia Saint Machine), în 9 iunie orele 18.00 tot la Grădina Botanică un performance sonor susținut de artistul Micleușanu M., iar între 16-25 iunie 2018, pe str. Vasile Lascăr 39, expoziția Puls – București (artist Lucian Sandu-Milea).

Apelul deschis inițiat de ARTMIX este adresat către artiști independenți dar și organizații, asociații, instituții care au avut o contribuție în intervenții culturale în spațiul public în ultimii 15-20 de ani. Proiectele care vor alcătui arhiva vor fi selectate astfel încât să ilustreze diversitatea abordărilor spațiului urban și vor cuprinde atât instalații artistice, intervenții în spații publice și proiecte cu miză comunitară, cât și cercetare urbană sau ateliere educaționale.

Propunerile adresate Open Call-ului Tumult.space sunt așteptate la adresa de e-mail asociatiaartmix@gmail.com începând cu 19 mai până la data limită 31 Mai 2018. În urma selecției, proiectele alese vor fi prezentate pe platforma online TUMULT.space.

POEZIA SECRETĂ este o instalație de poezie și lumină produsă în cadrul proiectului TUMULT.space și inclusă în Festivalul Internațional de Poezie București, editia a IX-a (http://fipb.ro/). Mugur Grosu este scriitor, publicist și artist născut în Constanța. A învătat să înoate înainte de-a învăța să scrie și să citească. Acum recuperează. A publicat 6 cărti – în special poezie, texte în 20 de antologii, dintre care trei internaționale. Din când în când face câte o instalație efemeră de artă pe care o pregătește ani de zile și în care poezia și muzica se infiltrează cu nerușinare.  Event FB al evenimentului aici.

TUMULT.space este un proiect produs de Asociaţia Culturală ARTMIX, organizație cu o experiență de peste 10 ani în proiecte de artă urbană, multimedia și curatoriat, printre care meționăm Feed Me și Hybrid Sensorium la Ars Electronica Festival (Linz, 2015, 2017), Urban Art – Festival de proiecții arhitecturale (București, 2007, 2008, 2009), Who’s Afraid of Glass , de Ioan Nemțoi la Museum Quartier (Viena, 2007), Arhiva de Art ă Contemporan ă Artmix , peluza TNB (București, 2006), 1200°C , Librăria Cărturești Verona, Galeria Nemțoi și traseul dintre cele două (București, 2005).

Proiectul cultural TUMULT.space este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

Parteneri: Muzeul Naţional al Literaturii Române, Grupul de Inițiativă civică Cișmigiu și Grădina Botanică Dimitrie Brândză – a Universității din București.

Partener media: Revista Zeppelin, Feeder.ro

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508