Miercuri, 9 mai 2018, de la ora 19:00, la Cărturești Verona, va avea loc lansarea cărții „Designul, când toți suntem designeri. O introducere în design pentru inovație socială” și o dezbatere cu inovatorii locali. Alături de autor, deschid conversația: Cristian Neagoe, co-fondator Street Delivery, Nora Dobre, director OK Center Romania, Andreea-Livia Ivanovici, arhitect, fondator A57 – conector urban, Dragoș Gavrilescu, co-fondator și managing partner Design Thinking Society, Doru Someșan, editor coordonator Vellant, Ciprian Stănescu, manager parteneriate Ashoka România.
A doua zi, joi, 10 mai, de la ora 18:30, Ezio Manzini, va susține conferița „The Making of Collaborative Cities” la Facultatea de Urbanism (Sala Frescelor) a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”. Vorbesc în deschidere: Conf. Dr. Arh. Claudiu Runceanu, decan Facultatea de Urbanism, Alex Radu, manager Editura Vellant, Lect. Dr. Arh. Vera Marin, președinte Asociația pentru Tranziție Urbană.
Ambele evenimente se desfășoară în limba engleză, accesul publicului este liber.
***
Teoreticianul inovației sociale și culturale actuale, Ezio Manzini vine la București între 9 și 10 mai. Autor al cărții „Designul, când toți suntem designeri. O introducere în design pentru inovație socială” apărută recent la Editura Vellant, se întâlnește cu inovatori și antreprenori sociali, designeri, urbaniști si publicul interesat de transformarea rapidă și profundă a lumii în care suntem imersați, în cadrul unei conferințe și a unei dezbateri, dar și în cadrul unor întâlniri de consultanță cu organizațiile ce provoacă inovație în design social din România.
Ezio Manzini este un gânditor de avangardă al designului pentru sustenabilitate și fondatorul DESIS, o rețea internațională dedicată designului pentru inovație socială și sustenabilitate. Este profesor onorific la Politecnico di Milano, profesor la University of the Arts, Londra și profesor invitat la Tongji University, Shanghai, și Jiangnan University, Wuxi.
„Într-o lume în rapidă și profundă transformare, suntem cu toții designeri. Aici, ‘toți’ ne include, în mod evident, pe noi toți, indivizi, dar și organizații, afaceri, entități publice, asociații de voluntariat și municipalități, regiuni și state. Pe scurt, ‘toți’ despre care vorbim include fiecare subiect, fie individual sau colectiv, care într-o lume în transformare trebuie să-și determine propria identitate și propriul proiect de viață. Acest lucru înseamnă să-și transpună capacitatea lor de design în acțiune: un mod de a gândi și de a face lucrurile care presupune reflecție și simț strategic, care ne îndeamnă să ne contemplăm pe noi și contextul nostru și să decidem dacă și cum să acționăm ca să îmbunătățim starea de fapt. (…) Numeroase semnale ne spun că, în acest secol, ținând cont de schimbările care s-au petrecut deja și de provocările cu care încă ne confruntăm, inovația socială va fi motorul principal al schimbării. Ea va juca rolul pe care, la bine și la rău, inovația tehnologică (și dezvoltarea industrială) l-au jucat acum un secol.”, notează Ezio Manzini în „Designul, când toți suntem designeri. O introducere în designul pentru inovație socială” (Editura Vellant, 2017), una dintre cele mai importante cărți despre designul pentru sustenabilitate.
Partenerii editurii în organizarea evenimentelor sunt: Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, Asociația Profesională a Urbaniștilor din România, Ashoka România.